Dette må du vite om bleier
Bleier og tøybleier skal være behagelige å ha på, enkle å skifte og miljøvennlige. Det betyr stor bevissthet rundt valget av materialer, fremstillingsmåte og transportløsninger. Bleien skal være behagelig uansett hvilken alder barnet er i. Bleien skal dessuten være enkel å skifte, og foreldrene skal alltid kunne stole på den.
Hvordan kan en god bleie være bedre for miljøet?
En god bleie med stor oppsugingsevne, noe den kan ha selv om den er tynn, må ikke skiftes like ofte som en bleie med dårligere oppsugingsevne. Slik blir det mindre søppel, og samlet sett går det heller ikke med så mye materiale til å holde babyen tørr i løpet av bleieperioden. Når bleien i tillegg ikke lekker, trenger ikke sengetøyet vaskes like ofte.
Hva skjer under forbrenning av bleiene?
Bleiene er laget av plast og papir, og disse materialene danner hovedsakelig karbondioksid og vann i et moderne forbrenningsanlegg.
Karbondioksid er en drivhusgass, men den delen som stammer fra fyllmaterialet i bleien, tilsvarer det som en gang var bundet opp i treet, og bidrar derfor ikke negativt.
Hvilke typer tøybleier har du å velge i?
Brettebleier
De er billige i innkjøp og passer godt når barnet er lite. Når barnet blir større er det gjerne mer praktisk med formsydde bleier. En ulempe med disse er at de tørker langsommere.
Formsydde bleier
Bleier laget av bomull, bambus eller hamp som er sydd i form som en engangsbleie. Festes med borrelås eller knapper. Du trenger en bleiebukse av ull eller polyster utenpå. Absorberer godt, men tar litt.
Lommebleier
Bleier som er sydd i form, men yttersiden består av fukttett polyester, og det er en lomme bak der du legger inn innlegg av absorberende materiale. Festes med borrelås eller knapper. Tørker raskt og er enkle å ta på.
Alt-i-ett-bleier
Bleier som er sydd i form, med ytterside av fukttett polyester og et innlegg som er fastsydd i bleien. Festes med borrelås eller knapper. Enkle å bruke, men lengre tørketid.
Tips til hygiene under brystpumping.
Vasking og stell av tøybleier
Tøy- og papirbleier er i utgangspunktet er en omtrent like stor miljøbelastning, viser en stor britisk studie fra 2008. Men hvis man vasker med full maskin på 60 grader, lufttørker i stedet for i tørketrommel og bruker tøybleiene på flere barn, blir klimagassutslippene fra bruk av tøybleier omtrent 40 prosent lavere enn ved bruk av papirbleier. Slik behandler du tøybleiene riktig:
Vask og skyll
– Vask med full maskin. Bruk gjerne kald forvask, for å fjerne rester av avføring og urin. Bleier kan vaskes sammen med annet tøy, som kluter og håndklær.
– 60 grader er tilstrekkelig; vask eventuelt på 90 grader av og til.
– Bruk riktig mengde av et miljømerket vaskepulver.
– Unngå skyllemiddel, som minsker bleiens oppsugningsevne.
– Skyll bleiene godt etter vask – bruk ekstra skylling dersom du har denne muligheten på vaskemaskinen.
– Hvis bleier lukter etter vask, kan det skyldes at de ikke blir skylt skikkelig. Rester av urin og vaskemiddel sitter da igjen i bleia og gir dårlig lukt. Vask bleiene på nytt, eventuelt på kokevask og med ekstra skylling.
Lufttørk bleiene
– Bleier bør lufttørkes, helst utendørs når det er mulig, for mindre energibruk og mindre slitasje.
– Dersom du kokevasker tøybleiene og tørketromler dem hver gang, blir miljøbelastningen større enn ved bruk av engangsbleier.
– Bleiene kan tørkes på stativ eller i tørketrommel. Det siste alternativet er mindre miljøvennlig og sliter mer på bleiene, men kan gjøre dem mykere. Et alternativ er å tromle bleiene litt i starten for å mykgjøre dem og fremskynde tørkeprosessen. Ikke alle bleier tåler tørketrommel, så sjekk vaskeanvisningen på bleien.
– Den mest effektive flekkfjerneren til lyse bomullsbleier er å la dem henge til tørk i solen.
Oppbevaring av tøybleier før vask
– Det er lurt å ha et oppbevaringssystem for tøybleier mellom bruk og vask. En bleiebøtte eller bleiedunk er greit på ha hjemme, og på turer kan en vanntett bleiepose være en grei løsning. Tissebleier kan oppbevares uten at du trenger å skylle de etter bruk, mens bleier med avføring bør rengjøres noe før de legges i dunken. Eventuelt rispapir med avføring kastes i toalettet og eventuelle rester på bleia skylles av i kaldt vann.
– Det finnes to ulike måter å bruke bleiedunken på. Tøybleiene kan legges oppi dunken slik de er. Lokket må gjerne tillate luft å sirkulere inn til bleiene, da dette forebygger lukt. Dette er nok den enkleste og minst arbeidsomme måten å oppbevare brukte bleier på.
– Alternativt kan bleiene legges i vann. Bruk så mye vann at det dekker bleiene, og ha gjerne i litt eddik for å hindre lukt. For å forebygge lukt, kan en også skifte vannet i dunken en gang i døgnet. Bleiedunken bør skylles og vaskes jevnlig. En bleiedunk bør ha lokk, og bør heller ikke stå direkte på varmekabler. En bleiedunk fylt med vann kan være litt sølete, men gjør det lettere å få bort flekker.
– Vær obs på at bleiedunker med vann kan være en yndet lekeplass for små nysgjerrige, og at vann kan medføre drukningsfare.
Mer om bleier hos Libero.
Hva skjer med brukte bleier?
De fleste brukte bleier forbrennes og kan gi fjernvarme og strøm. Selv brukte bleier fungerer som brensel for energiutvinning.
Hvor stor del av husholdningsavfallet står egentlig bleiene for?
Av alle de kiloene med husholdningsavfall som vi nordmenn kaster, utgjør brukte bleier ca. 5 %.