Syk i utlandet? – Husk reiseforsikring!

Det kan skje mye på en reise i utlandet, og det gjør det også. Mange nordmenn får en eller annen form for helseproblem på utenlandsferien. Da gjelder det å ha en god reiseforsikring!

Syk i utlandet – hvilke problemer er de vanligste?

Hendelser knyttet til alkohol, trafikk og sex er de største farene for nordmenn på ferietur. Festing med høyt alkoholinntak, gjerne over flere dager kan forårsake fysiske problem i tillegg til at man lettere havner i situasjoner hvor man kan bli skadet, for eksempel fall og ran. Trafikken i utlandet går gjerne litt villere for seg enn vi er vant til i Norge. Sikkerheten tas ikke på alvor (det gjelder også for mange nordmenn), hastigheten er større og risikoen for ulykker er i mange land høy. I tillegg kommer seksuelt relaterte sykdommer. Ubeskyttet sex kan være forbundet med stor helserisiko. E. coli smitte er en annen kilde til sykdom som kan ødelegge ferien.

Hvor er det farligst å reise?

Størst fare er det i fattige land over hele verden, inkludert deler av Øst-Europa, og da gjerne utenfor storbyene. Her finnes det alvorlige sykdommer som ikke lenger eksisterer i velutviklede land, for eksempel gulsott og tuberkulose. Hiv og alvorlige kjønnssykdommer forekommer hyppig. Helsetilbudet er dårlig og du kan ikke regne med å få rask og god behandling. I tillegg kommer kriminaliteten som mange steder kan innebære stor risiko.

Trenger du vaksinering?

Har du behov for vaksinering bør du kontakte lege allerede to måneder før du skal dra. Et vaksineprogram kan gå over flere uker. Legen kan også anbefale vaksinering i forhold til hvilke risikoer du kan bli utsatt for reisemålet.

Beskytt deg mot malaria

Mange nordmenn stifter bekjentskap med malariamyggen i reiser til varme strøk. Hvert år blir flere alvorlig syke.

En av de vanligste vaksinene er mot malaria. Malariamyggen finnes både i Sør-Amerika, Asia og i deler av Afrika. Det finnes flere typer malaria, den farligste er Falciparum. Denne er utbredt i Afrika.  Vaksine mot malaria gir ikke total beskyttelse, men vil uansett redusere risikoen betydelig, i tillegg til at reaksjonen og konsekvensene blir mildere om du skulle bli rammet. I storbyer er risikoen mindre enn på landsbygda og i naturen. Malariamyggen er mest aktiv om kvelden og natten og du bør ta visse forholdsregler i forhold til å beskytte deg med myggnetting, myggspray og lignende.

Hvilken vaksinering trenger du?

Hvilken reiseforsikring skal du velge?

Reiser du utenfor Norden bør du ha reiseforsikring med hjemtransport. Skulle du bli akutt syk og må ha behandling på stedet du befinner deg vil alle umiddelbare utlegg bli dekket av forsikringsselskapet. Dette er viktig fordi det kan fort handle om store beløp som du uten forsikring må betale fra egen lomme.

Transport hjem

I tillegg dekker reiseforsikringen både hjemtransport med ambulansefly og andre kostnader i forbindelse med hjemturen. Du vil også få all mulig støtte og hjelp fra forsikringsselskapet, alternativet kan fort bli en ensom og dyr opplevelse. Det kan lønne seg å legge reiseforsikring inn i en helårsforsikring sammen dine øvrige forsikringer, så slipper du å ordne dette hver gang du skal reise. Ta en prat med forsikringsselskapet for å se hva som lønner seg.

Hvilket helseutstyr bør du ta med?

Reiseapoteket bør inneholde smertestillende som Paracet, Ibux o.l.. Utstyr for å rense sår, rensemiddel, bandasjer og plaster (helst av en type som tåler vann) er praktisk å ha for hånden. Insekter er ofte en plage og myggspray og et middel mot kløe etter stikk er viktig.

Går reisen til land og områder hvor helsevesenet er dårlig utviklet anbefales det at du tar med både enkle hygieneartikler som våtservietter og såpe samt egne sprøyter om det skulle bli behov for det. Slikt kan være mangelvare om du ferdes utenfor allfarvei.

Tar du med medisiner bør disse oppbevares i originalemballasjen. Ta også med resepter og evt andre dokumenter som viser at du trenger de enkelte medisiner, helst på engelsk. Blir du stoppet på grensen og de finner tabletter uten emballasje og papirer kan det lett oppstå ubehagelige situasjoner, helt unødvendig. Skulle du gå tom for medisiner blir det også enklere å få tak i nye om du har emballasjen. Det er jo ikke sikkert du får tak i medisin fra samme produsent.

Hvilke regler gjelder for transport av medisiner over landegrensene?

God tur!

SB

You may also like...