Hvilke solkremer beskytter uten å skade huden?

Solkrem er litt mer komplisert enn som så. Solkremer beskrives som regel etter hvor enkel den er å smøre på, hvor lenge den varer og hvor «klissete» den er. 

Vårt inntrykk er at disse egenskapene henger sammen med hvor mye du betaler. Jo dyrere solkremen er desto bedre er disse egenskapene. Den beste solkrem er som regel ikke den rimeligste.

 

Unngå solkremer med hormonforstyrrende og miljøskadelige stoffer

Solkremer, også fra kjente merker, inneholder ulike stoffer som forstyrrer hormonbalansen i kroppen. Kremen trenger inn i huden, derfor får stoffene den er laget av også direkte påvirkning på kroppen.

I tillegg kommer miljøaspektet. Når vi bader med solkrem vil mye av kremen skylles av og havne i vannet. Undersøkelser viser at på en full badestrand hvor hundrevis av personer bader kan det måles høye verdier av miljøskadelige stoffer i vannet. Er stoffene først kommet i vannet blir de en del av økosystemet med påfølgende negative konsekvenser for dyre- og plantelivet.

 

Hvilke solkremer er både miljøvennlige og ikke hormonforstyrrende?

ACO Cliniderm Sun Lotion SPF15
Aco Cliniderm tan boosting protection sun lotion SPF 15
Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15
Cosmica Sun lotion intensiv fuktighet SPF 30
Dermica Solkrem hypoallergen SPF 30
Riemann P20 lotion SPF 20

Dermica Kids solkrem SPF 30
Cosmica Kids sun sensitive SPF 30
Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15

Kilde: Forbrukerrådet

 

Hvordan testes solkremer?

 

Hva er solkremen laget av?

Her tar testene utgangspunkt i hvilke stoffer kremen er laget av. Dette står på emballasjen, men ikke så lett å tyde for vanlig folk. Grundige tester går nærmere etter hvert av disse stoffene og ser på hva det egentlig dreier seg om og ikke minst, er stoffene farlige for miljø og mennesker.

Et annet spørsmål er om stoffene er lovlig eller ikke. Det pågår en intens kamp mellom helse- og miljøvernorganisasjoner og offentlige myndigheter (EU) om hva som skal tillates. Her er det en klassisk kamp mellom pengeinteresser og folke ve og vel.

Det lønner seg å ta med solkrem hjemmefra når du reiser på ferie til andre land. Der du reiser vil du kanskje ikke finne noen merker du har kjennskap til, i tillegg finnes det mange solkremkopier på markedet, det er lett å bli lurt.

 

Hvor lenge varer solkremen?

Bading, svetting, vær og vind sliter på solkremen og den forsvinner avhengig av hvor mye man er eksponert for disse faktorene. En test av solkrem viser at de største forskjellene er i hvilken grad de tåler vann og bading. Flere merker har typer med ekstra god resistans mot vann, dette stor som regel klart og tydelig på emballasjen.

Hvilken holdbarhet solkremen har står på emballasjen. Se etter et symbol hvor det står et tall. Det tallet angir antall måneder kremen varer etter at den er åpnet. Det er derfor fullt mulig å bruke solkremen fra i fjor.

 

Hvordan er solkremen i bruk?

Her er det forskjeller mellom kremene, men det er en klar sammenheng mellom hva kremen koster og hvor behagelig den er i bruk. Trenger den inn i huden raskt? Lukter den godt? Er den delikat og smøre med? Er den klebrig osv.

 

Hvilken beskyttelse gir en solkrem?

Solkrem består av stoffer som stopper og nøytraliserer/ reflekterer strålene som treffer huden. Derfor er det viktig at all hud som skal eksponeres for sterk sol må smøres inn. Det anbefales også at du etter smøringen venter i 20 minutter før du går ut i solen.

Husk egen solkrem for ansiktet!

Huden i ansiktet er mer sensibel enn på resten av kroppen og mange foretrekker å bruke en egen solkrem for ansiktet. Vanlige solkremer gjør huden fetere og det kan bli for mye i ansiktet hvor huden allerede er fetere enn resten av kroppen. Resultatet blir ofte kviser. Dette er allikevel veldig individuelt, mange trenger ikke egen solkrem for ansiktet.

Husk at UV stråler også går gjennom tynne klesstoffer. Skal du være lenge ute i sterk sol bør du anskaffe deg klesplagg som stopper UV-stråler. De fleste produsenter av klær for sport og friluftsliv har slike modeller.

 

Hvilken mengde solkrem gir tilstrekkelig beskyttelse?

Det er viktig å smøre på skikkelig og ikke være sparsom. En tommelfingerregel er at en voksen person skal bruke ca 50 ml, det tilsvarer ca tre spiseskjeer, på å smøre inn hele kroppen, jevn fordelt. Hudleger anbefaler at du smører deg inn to ganger med kort mellomrom i starten på en dag i solen. Det gir en grundigere beskyttelse.

Det slurves mye mengden solkrem folk bruker, de fleste bruker for lite. En god solkrem er ikke billig, men heller ikke det du skal spare mest på.

Sensible kroppsdeler som ørene, nakken og ansiktet krever litt ekstra. Husk også å smøre deg flere ganger om dagen om du bader mye, svetter osv.

 

Hva med solkrem til baby og barn?

Det er i utgangspunktet ikke stor forskjell på solkrem for barn og voksen. Den viktigste forskjellen er at mange barnekremer tåler vann bedre, noe som er en stor fordel når barna bader mye. Barnekremer har også ofte mindre parfyme. Det viktigste er å smøre barna ofte og velge beskyttelse i forhold til barnets hudtype.

 

Solfaktor 15 er en viktig grense

Solfaktor 15 er et viktig «begrep». For det første er faktor 15 den laveste solfaktoren du skal bruke. Har du en mørkere hudtype som tåler mye sol uten å bli brent kan du vurdere en lavere solfaktor, men for de fleste er 15 en nedre grense. Har du «likblek» hud bør du bruke både solfaktor 30 og 50 i en innledende fase til huden har fått litt farge.

 

Solkrem i overskyet vær?

I sommerhalvåret når solen står høyt på himmelen er solstrålene så sterke at de går gjennom skydekket. Skal du være lenge ute eller oppholder deg på sjøen hvor solstrålene reflekteres mye eller i fjellet er det absolutt å anbefale å bruke solbeskyttelse. Temperaturen ute spiller ingen rolle for hvor sterke solstrålene er.

 

Sol er sunt – sol deg med god samvittighet!

Sol er helsefremmende så lenge du ikke overdriver. Kroppen har godt av sol, solen aktiverer produksjon av D-vitaminer og flere viktige prosesser som gjør kroppen sterkere og mer motstandsdyktig. I solrike land som Italia anbefales det at barna oppholder seg minst 14 dager ved sjøen hver sommer for å styrke immunforsvaret.

Flere relevante artikler om solkrem og soling:
Er solarium farligere enn vanlig sol? Tips for bruk av solarium
Solkrem – Komplett guide for deg som vil ta vare på huden
Solkrem til barn og baby – Hva må du passe på?

SB

 

You may also like...