Hvordan kan du redusere risikoen for kreft?

Det er en klar sammenheng mellom kostholdet og sjansen for å få livsstilssykdommer. Et sunt og balansert kosthold reduserer risikoen både for kreft og andre sykdommer som diabetes og hjerteproblemer.

Hva er et sunt kosthold som reduserer kreftrisikoen?

  • Spis lite rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter. Det vil si ikke over 500 gram rødt kjøtt pr. uke.
  • Spis grønnsaker, frukt og bær minimum fem ganger pr. dag. 
  • Spis sunne og grove kornprodukter daglig.
  • Spis magre meieriprodukter, unngå de med mye fett. Det er stor forskjell på lettrømme og sæterrømme. 
  • Fiskemiddag skal du spise 2 til 3 ganger i uken.
  • Unngå smør i hverdagen.
  • Kutt ut sukker i uken. Sukker er verre enn fett.
  • Spis så lite salt og saltholdig mat som mulig.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Ikke overdriv med alkohol. Velg vin, det har i det minste en del viktige stoffer. 
  • Unngå overvekt, hold deg noenlunde fysisk aktiv.

Les også: Det er en sammenheng mellom kreft og overvekt. 

Hvilken mat skal du spise?

Rødt kjøtt og ferdige kjøttprodukter

Kjøtt er tradisjonelt en viktig del av kosten til mange og litt kjøtt går fint å spise. Men du skal være klar over at forskning viser at et for stort konsum av rødt eller bearbeidede kjøttprodukter øker risikoen for kreft i tykk- og endetarm. Rødt kjøtt er storfe, lam og svin. Bearbeidede kjøttprodukter er pølser, bacon og kjøttpålegg. Disse inneholder ofte mye fett og tilsetningsstoffer. Velg hvitt kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.

Sjømat og fisk

Fet fisk som laks er gunstig mot kreft.

Flere forskningsrapporter sier at fisk i tillegg til å være gunstig for helsen generelt også beskytter mot tykk- og endetarmskreft. Fet fisk inneholder for eksempel flerumettet fett, omega 3 fettsyrer, og vitamin D. Spis derfor mer fisk og mindre kjøtt.

Frukt, bær og grønnsaker kjemper mot kreft

Spiser du mye frukt, bær og grønnsaker reduserer du risikoen for en mange kreftformer: kreft i munn og svelg, strupehodet, spiserøret, mage, bukspyttkjertel, lungene, tarmene og prostata. Frukt og grønt er også med på å redusere overvekt. Forskningen viser at det er viktig å spise mye og variert av denne maten og kosttilskudd kan ikke erstatte originalen. Frukt og grønt har også viktige antioksidanter.

Fiber og fullkorn er viktig

Kostfiber er bra for helsa og reduserer kreftrisikoen. Spesielt fiber fra kornprodukter har en forebyggende effekt mot kreft i tykk- og endetarm. Kostfiber finner du i grovt brød og fullkornsprodukt.

Grunnen til at kostfiber reduserer risikoen for kreft er at det får maten til å gå hurtigere gjennom tarmene. det har i tillegg en positiv effekt på tarmfloraen og binder opp kreftfremkallende stoffer som forefinnes i tarmene, slik at disse igjen kommer mindre i kontakt med tarmslimhinnene. I tillegg er kostfiber positivt for fordøyelsen og regulerer blodsukkeret. Fiber gir volum til kosten og metthetsfølelse. Da spiser du mindre og reduserer kaloriinntaket. Fullkornsprodukt inneholder i tillegg få kalorier.

Sat og saltet mat øker risikoen for kreft

Salt er etter all sannsynlighet en viktig årsak til kreft i magen. Magekreft er vanligst i land hvor salt brukes som konserveringsmetode. I Norge er dette ikke vanlig og magekreft er ikke en relativt vanlig type kreft her i landet. Bruk derfor så lite salt som mulig.

Sukker øker også risikoen for kreft

Det forskes mye på sammenhengen mellom sukker og kreft og mange rapporter sier det er en sammenheng. Sukker er negativt for  den generelle helsen og forårsaker både overvetk og diabetes. Overvekt er som kjent også noe som gir økt sannsynlighet for kreft.

Husk at overdreven soling kan føre til kreft i huden.

Sture Bjørseth

You may also like...