Sølvkre og skjeggkre må fjernes før du mister kontrollen, hva fungerer best?

Sølvkre er ifølge media i ferd med å «invadere» norske hjem. Årsakene er mange, men høy luftfuktighet i boligen er den viktigste. Hvor holder sølvkre til, hvordan blir du kvitt de og hvordan skal du forebygge problemet?

Hva er sølvkre?

Sølvkre er flate og lange og har en lengde på rundt en centimeter. Kroppene er kledd i skjell, er brede foran og smale bak. Fargen er grå med en blank effekt, derfor navnet sølv-kre. De kan ikke (heldigvis) fly, men er veldig raske i bevegelsene og ikke så enkle å få tak på. Når de klekkes har de en lengde på to millimeter og har hvit farge.

Hva er forskjellen på sølvkre og skjeggkre?

Utseendemessig er hovedforskjellen at skjeggkre har mer hår på kroppen enn sølvkre, derav kommer også navnet. Sølvkre har litt hår på og rundt hodet, men kjennetegnes først og fremst av en noe glinsende og sølvfarget kropp. Skjeggkre har en et brunt skjær.

Størrelsen er også forskjellig. Skjeggkre er størst med en lengde på 10 til 18mm, sølvkreet har en maksimal lengde på ca. 12 mm.

Begge trives i fuktige og varme rom, men skjeggkreet er mer hardfør enn sølvkre og trives også i tørre rom. Skjeggkre sprer seg derfor oftere til hele boligen mens sølvkre som regel holder seg i eller rundt våtrom. Skjeggkre har også fordelen at de kan gå i taket uten å falle ned, det kan ikke sølvkre.

Hvor finner du sølvkre?

Sølvkre trives i fuktige miljø og finnes derfor gjerne på fuktige og varme rom (25 til 30 grader) som bad, kjøkken, i fuktige kjellere og vaskerom. De oppholder seg i sprekker, bak lister og stikker seg bort i åpninger langs gulvet, også under laminat og gulvbelegg.

Skal du unngå sølvkre må du sørge for at badet er rent og pent over alt, i all krinkelkroker.

De kan ikke klatre på glatte vegger, men springer raskt over gulvet. De liker ikke lys og er derfor aktive om natten og slår du på lyset nattestid og møter et sølvkre vil det først stå helt stille før det løper i dekning. Du kan også møte de når du flytter på skap og objekt som står inntil vegger og kroker. De er ikke lette å ta.

De er aktive året rundt.

Hva spiser sølvkre?

Sølvkre er glad i såpe og muggsopp, derfor finner du de på badet. I tillegg jakter de på rester etter brødmat, sukker og til og med papir og papp. De spiser også døde insekter.

Hvilke skader forårsaker sølvkre?

Dette er relativt små og harmløse dyr. Det største problemet for de fleste er at de er ubehagelige å ha i boligen. Det er ikke så kjekt å møte disse overalt. De kan skade gjenstander laget av papir, men da må disse objektene være plassert i et miljø hvor sølvkre trives. Eldre bøker kan være utsatt, det samme kan gjenstander som ikke er i bruk og hvor sølvkre kan oppholde seg og spise og gnage i lengre perioder uten å bli forstyrret.

Problemer med huggorm? Her er noen tips.

Hvordan bli kvitt sølvkre?

Det holder ikke å løpe etter de å spraye med insektmiddel eller lignende. Du tar livet av noen på denne måten, men tar du ikke tak i det underliggende problemet vil de komme tilbake. Eggene klekkes hele tiden og dette vil ingen ende ta før du løser problemet på en grundig måte.

Det betyr å bli kvitt fuktigheten, den skal ligge på under 60 prosent. Det første du skal gjøre er å sørge for god ventilasjon. Enten kan du åpne vinduer etter at badet er brukt (all fukt må ut). Et godt avtrekk med vifte hjelper også. Ved å øke varmen i rommet vil luftfuktigheten reduseres om du samtidig sørger for god ventilasjon. Høy varme på varmekabler er et godt tips. Dette er ikke noen rask prosess, vi snakker om dager og uker. Med tiden vil sølvkreene forsvinne på grunn av lavere fuktighet.

Grundig rengjøring

Du må holde bad og våtrom rene. Det viktigste er å fjerne alt av shampo- og såperester. Det lønner seg også å vaske kantene rundt sluk. Siden sølvkre også er glade i matsmuler, rester etter brød- og mel, insekter og annet smårusk av papir og papp er det smart å støvsuge grundig og ofte. Vær nøye med alle sprekker og krinkelkroker. Du bør ha en kraftig støvsuger som suger godt også på vanskelig tilgjengelige steder.

Har du et konkret problem med sølvkre bør du skifte støvsugerpose etter støvsugingen. Både egg og sølvkre som er sugd inn i støvsugeren finner for veien ut igjen, og da er du like langt.

Unngå vasking

Vasker du med vann vil du tilføre fuktighet til sprekker og kroker, det vil til stedene hvor sølvkre holder til og legger egg. Har du problem med sølvkre må du benytte liten mengde vann, kun vaske på flate gulv og ikke komme i kontakt med lister og sprekker.

Fungerer insektmiddel og sølvkre felle?

Som nevnt tidligere vil ikke slike midler løse problemet. Har du et stort antall dyr i boligen vil insektmiddel kunne bidra til å fjerne et større antall raskt, men tar du ikke tak i det grunnleggende vil du aldri komme problemet til livs. Slike metoder fungerer fint i kombinasjon med de mer grunnleggende grep mot problemet.

Du kan lage en sølvkre felle ved å plassere gift på og i åte som sølvkre spiser. Du får kjøpt åte som er tilsatt gift og disse fungerer bra. Du kan også bruke midler og åte som er beregnet på andre typer insekter av samme størrelse, for eksempel maur og små insekter. Det finnes også noe som heter limfelle.

Sølvkre er med andre ord noe du kan bli kvitt, men det er ikke noe som kan gjøres på en ettermiddag. Tiltakene må være grundige og vare i en tilstrekkelig lang periode før de har effekt.

Når sølvkre er fjernet må du fortsette med forebyggende tiltak, de kommer raskt tilbake om forholdene er gode.

SB