Maur og maurproblemer – dette bør du vite

Maur er viktige for balansen i naturen, men kan også være et problem.

Norge er fullt av maur, mange arter trives utmerket i vårt klima. Det finnes tusenvis av arter maur i verden, i Norge anslår man at antallet ligger på noen hundre varianter. Alle disse variantene er delt inn i hovedtyper og når det gjelder maurproblemer i Norge snakker man gjerne om de tre typene jordmaur (sukkermaur), stokkmaur og skogmaur.

Maur lever både over og under bakken. Som de fleste andre dyr jakter også mauren konstant på mat. Dette er også årsaken at de kan trekke innendørs om muligheten er der. Maur på kjøkkenet er derfor lett å forklare, også de små krypene drar dit maten finnes.

Hva er problemet med maur?

Maur er ikke det verste skadedyret men kan allikevel forårsake en del problemer og irritasjon. I utgangspunktet er mauren på jakt etter mat eller et sted å slå seg ned. Dette er ofte koblet sammen med årstider og klima. Når det blir kaldt ute blir det mangel på mat og lune gunstige bosteder. Varme er viktig når eggene skal legges og utvikles.

Det optimale og naturlige for maur er å oppholde seg utendørs, derfor vil maur som regel forlate en bolig nå været blir varmere. Problemet er at maur ofte kommer tilbake året etter, de etablerer usynlige stier som er belagt med en lukt det er umulig å vaske bort. Dermed vet mauren hvor den skal finne varme og mat til neste vinter, forhåpentligvis ikke i din bolig.

Hvor risikerer du at maur etablerer seg innendørs?

Maur har ikke samme mulighet til å gnage seg gjennom bygningsmaterialer som for eksempel mus. Det betyr ikke at den ikke etablerer seg innendørs, den er ekspert i å finne egnede tilholdssteder. En typisk plass er gamle og ødelagte trematerialer hvor det er enkelt å bore seg videre inn for å lage ganger og hulrom.

Isopor er et populært materiale for maur. Det egner seg godt til å bygge en «innendørs maurlabyrint».

Nye bygningskonstruksjoner er fulle av isopor, det er et problem i forhold til maur, ikke minst på lengre sikt når bygningene blir slitt med dannelse av sprekker som maur kan bruke inn i isolasjonen.

I Norge er det i hovedsak tre typer maur som forårsaker skade, jordmaur, skogmaur og stokkmaur.

Slik blir du kvitt bananfluer.

Svart jordmaur

Denne finnes i flere varianter. Et vanlig navn er også sukkermaur. Dette er den vanligste typen maur du finner innendørs og som folk kjemper imot. Disse trive godt i ødelagt treverk og isopor. Du kan lese mer om jordmaur her.

Skogmaur

Dette er den typen maur du kjenner fra turer i naturen. De bygger store maurtuer og trives best ute i naturen hvor de bygger avanserte maursamfunn. Utfordringen med skogmaur er at de opererer i store antall, det blir problem om de trekker innendørs. Du kan lese mer om skogsmaur her.

Stokkmaur

Navnet passer bra, stokkmauren elsker stokker og trekonstruksjoner. Dette er derfor en type maur som kan gjøre stor skade. Den slår seg ned i trevirket og ødelegger dette. Om disse etablere seg og vokser i stort antall har du et stort og potensielt kostbart problem. Du kan lese mer om stokkmaur her.

Hvordan blir du kvitt maur?

Det dreier seg ikke om å jakte på en og en maur. Er det først maur i en bygning er det mest sannsynlig også mange av dem. De er arbeidsomme «som maur» og lar seg ikke stoppe av enkle tiltak. Du må derfor bekjempe maur med kløkt og smarte grep. Det kan du lese mer om her.

Midt oppe i alt hatet mot maur skal du ikke glemme at mauren har viktige funksjoner i naturen og gir sitt bidrag til å opprettholde balansen. De bidrar til å befrukte planter og de distribuerer næring til andre småkryp. Maur skal derfor behandles med respekt, du trenger ikke utrydde all maur i en kilometers omkrets fordi du har oppdaget en maur i huset.

SB

You may also like...