Overvåkingskamera – Komplett kjøpeguide (2021)
(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til NetOnNet).
Et overvåkningskamera (sikkerhetskamera) gir deg bedre oversikt og trygghet både inne i og rundt boligen. Utvalget av overvåkningskamera er stort.
Vi har ikke testet overvåkningskameraene, men foretatt en grundig gjennomgang av egenskaper og spesifikasjoner og vurdert nærmere hva det betyr for deg.
Her er to overvåkningskamera som ofte blir anbefalt:
- Arlo Ultra 4K
- Arlo Pro 3
Senere i artikkelen finner du en komplett guide til kjøp av overvåkningskamera.
ARLO ULTRA 4 K
Dette er et av de absolutt kraftigste overvåkingskameraene som er aktuelle for private og mindre bedrifter. Video-opptak i 4K UHD gir en utrolig høy bildekvalitet, her får du med alle detaljene.
Pris: Ca. 9.000 kr med 3 kamera
Oppløsning: 4K UHD 3460×2160 piksler
Kobling: Trådløs, kameraene kobles til basestasjon via WiFi/router
Visningsfelt: 180 grader
Plassering: Innendørs og utendørs
Nattmodus: Ja, i farger.
Hvorfor er ARLO ULTRA 4 K et godt kjøp?
- Bildekvalitet 4K UHD (Ultra HD) gir knivskarpe bilder alle tyver uvedkommende burde frykte. Kameraobjektivet gir riktig bildegjengivelse og blir ikke «vridd» til tross for den brede kameravinkelen.
- Meget god lydkvalitet, toveis kommunikasjon (du kan snakke med den som befinner seg foran kameraet, og se bilde av vedkommende på mobilen).
- Flere kamera: Systemet kan enkelt utvides med flere kameraenheter.
- Værbestandig: Tåler både vann, minusgrader og høye temperaturer (IP65, dvs. 100% mot inntrenging av støv og tåler kraftig vannstråle).
- Kraftig flomlys: Aktiveres sammen kameraet (styres av bevegelsessensorer).
- Design: Diskret og flott design som ikke skjemmer ut boligens fasade, men allikevel «skremmer» uvedkommende.
Dette kjøper du enklest på nett, sjekk beste pris på NetOnNet.no.
ARLO PRO 3
Populært og mye solgt overvåkningskamera.
Pris: Ca. 6.000 kr med to kamera
Oppløsning: 2K HDR (High Dynamic Range)
Kobling: Trådløs, kameraene kobles til basestasjon via WiFi/router
Visningsfelt: 160 grader
Plassering: Innendørs og utendørs
Nattmodus: Ja, i farger.
Hvorfor er ARLO PRO 3 et godt kjøp?
- Meget god bildekvalitet, også i mørket. Skarpe bilder som gir god detaljgjengivelse.
- God lydkvaliteten, toveis kommunikasjon (du kan kommunisere med personen som befinner seg foran overvåkningskameraet, du ser bildet på mobilen).
- Du kan enkelt utvide med flere kameraenheter.
- Tåler kuldegrader, vann, støv og varme (IP65, dvs. 100% mot inntrenging av støv og tåler kraftig vannstråle).
- Kraftig lys/spotlight som aktiveres gjennom bevegelsessensorer
- Nøytral og pen design som ikke ødelegger boligens fasade, men allikevel holder uvedkommende på avstand.
Mer informasjon og dagens pris på NetOnNet.NO
Hvorfor bør du installere overvåkningskamera?
- Bedre trygghet for deg og din familie
- Redusere risikoen for innbrudd, tyven går videre til neste hus når det er risiko for å bli filmet
- Hvem ringer på døren? Med en app ser du hvem som står utenfor
- Full kontroll på hvem som går inn og ut av boligen
- Oversikt over alt som skjer i og utenfor boligen og på resten av tomten. Hva gjør hunden mens du er borte?
- Opptak av alt som skjer når du ikke er til stede
- Opptak av familieaktiviteter som minner for senere (f.eks barn som leker i hagen)
Hva skiller overvåkningskamera fra hverandre?
1. Kontinuerlig opptak eller ikke?
Skal kameraet være i funksjon hele tiden eller skal det aktiveres gjennom en sensor som reagerer på bevegelse i en sone foran kameraet? Fordelen med kontinuerlig opptak er et mer komplett bilde av det som foregår. Hvor nødvendig dette er blir opp til den enkelt.
Et overvåkningskamera som aktiveres ved bevegelse (bevegelsessensor) er også en god løsning. Det skjer ikke så mye før kameraet utløses uansett. Bevegelsessensorens følsomhet kan justeres slik at du unngår at for eksempel små dyr aktiverer kameraet.
Enkelte modeller har også mulighet for å bestemme hvilke deler av opptaksfeltet som skal kunne aktivere opptaket.
Når kameraet aktiveres finnes det flere alternativ. Det kan aktivere en alarm, du kan bli varslet på sms eller gjennom en app og varsling kan gå til et alarmselskap. (Både du og alarmselskapet kan koble seg opp mot kameraet for å sjekke nærmere årsaken til at kameraet ble aktivert og det eventuelt er aktuelt å varsle politiet).
2. Trådløst eller ikke?
Fordelen med et trådløst system er at du kan plassere overvåkningskameraene enkelt og greit over alt. Det gir større fleksibilitet og er rimeligere enn å trekke opp sikre kabler til baseenheten eller hvor det ikke er strømuttak.
Hva med batteriforbruket? Overvåkningskamera bruker lite strøm, det holder at du skifter batteri en gang i året ved normal bruk (dette avhenger av batterikapasiteten og forbruket til den enkelte modell).
Trådløse kamera kommuniserer med basestasjonen som igjen varsler videre. Det finnes også kamera som ikke er avhengig av basestasjon. Disse må kobles til boligens internett/Wi-fi. Enkelte modeller har trådløs nettkobling, andre må ha nettverkskabel.
3. Bildekvaliteten og piksler
Kvaliteten på bildene og filmen overvåkningskameraet tar bestemmes først og fremst av oppløsningen. Jo større oppløsning desto tydeligere og skarpere bilde. Vil du se hva som passerer foran kameraet må oppløsning være bra nok.
Den ene sentrale funksjonen på et overvåkingskamera er selvfølgelig hvor god bildekvalitet den har – både når det gjelder stillbilder og film. Uten et godt bilde kan du ikke se hvem det er som løper rundt i bildet, eller egentlig bruke innholdet i det hele tatt.
Oppløsningen angis i piksler. Overvåkningskamera av god kvalitet har som regel Full HD- 1080 p. Dette betyr 1920 x x1080 piksler. Den beste oppløsning på markedet nå er 4K (UHD). Dette er nok til å gjenkjenne både ansikter og bilnummer.
Det finnes kamera med lavere oppløsning enn dette. Disse fungerer også fint om detaljnivået i opptakene ikke er viktige eller man er bare ut etter å bruke overvåkningskameraet som en sensor som reagerer på bevegelse.
4. Bildekvalitet og framerate
Videoopptak består litt enkelt forklart av mange bilder som sammen danner en filmsekvens. Bildefrekvensen (tettheten), dvs. hvor mange bilder som tas i et gitt tidsrom, angis som bilder per sekund (på engelsk Framerate, dvs. frames pr. second). For de fleste kamera på markedet er 30 bilder per sekund det vanlige. Under dette vil kvaliteten på videoopptakene bli redusert.
5. Nattmodus – nattsyn
Opptak når det er mørkt krever ekstra lysstyrke av kameraet. Dette har med pris å gjøre. Det er vanlig at nattopptak tas i svart/hvitt, dette krever mindre av kameraet. Nye premium modeller kan ta opptak i farger også under svært dårlige lysforhold.
6. Vanntett eller ikke?
Skal du plassere kamera utendørs hvor det er eksponert for regn og fukt må det være vanntett.
7. Bredde på opptaksfeltet
De fleste kameraene har vidvinkel objektiv som tar opptak i stor bredde som dekker de fleste behov. Men, skal du plassere et overvåkningskamera på en bestemt plass hvor det skal dekke et bestemt område må du sjekke opptaksbredden på de modellene du vurderer. Det er kjedelig å komme hjem med et kamera som ikke dekker det området du ønsker.
Bredden på opptaksfeltet / synsfeltet angis i vinkel-grader. Jo høyere tall desto bredere opptaksfelt.
8. Nettstrøm eller batteri?
Kamera som drives med batteri gir mer fleksibilitet i forhold til plassering. Du kan i praksis montere de overalt hvor du vil overvåke. Det er også enkelt å flytte kameraene om det skulle bli behov for dette.
Det er praktisk, og mer estetisk, å slippe strømledninger.
Men, problemet med batterier er (som vanlig) batterikapasiteten. Du må følge med på batterinivået og skifte/lade batteriene.
Batterikapasiteten kan bli en utfordring på avanserte kamera med mange funksjoner som krever mye strøm. Dette kan være kvaliteten og lengde på opptaket. Kulde reduserer i tillegg varigheten på batteriene.
Er du sikker på at kameraene blir stående hvor de monteres og det i tillegg er enkelt å legge en strømkabel kan du være tjent med å ta oppgaven med å montere et kamera som går på nettstrøm.
9. Trådløs eller kablet kobling
Overvåkningskameraet må kommunisere med omverden, for eksempel til basestasjonen som formidler signalet videre. Det skjer enten trådløst via WiFi eller gjennom kabel. Signalene krever en viss kapasitet siden det dreier seg om video.
Skal du bruke trådløs kobling må du forsikre deg om at ruteren leverer god kapasitet til alle kameraenhetene. Signalet fra ruteren må være sterkt slik at du unngår at linjen brytes om signalet fra din internettleverandør skulle bli svakt i kort eller lengre tid, og det skjer jo innimellom.
Med kabel slipper du å tenke på dette, signalet er alltid 100%.
10. Med eller uten abonnement?
Skal du overvåke eiendommen i egen regi trenger du ikke abonnement. Skulle kameraet aktiveres er det du som varsles og du som eventuelt tar videre action, for eksempel varsle Politiet.
Ønsker du å involvere vaktselskap blir dette en egen avtale. Vaktselskapene tilbyr også løsninger og montering av overvåkningskamera. Som regel dreier det seg om en startpris med en påfølgende abonnementsløsning.
Hvor og hvordan bør overvåkingskamera monteres?
- Inngangsdør, bakdør og ved eventuell port inn til eiendommen er naturlige steder. I tillegg kommer vinduer og kjellerdører. Mange velger å sette opp ett kamera ved husets hjørner slik at hele ytterveggene dekkes.
- Alt etter ambisjonsnivået kan hele uteområdet dekkes. Kameraene kan også plasseres innendørs.
- Kameraene bør monteres tilstrekkelig høyt til at uvedkommende ikke når opp for å ødelegge eller sette det ut av funksjon.
- Et tips er å montere kameraene slik at de er lett synlige. Det vil avskrekke de fleste innbrddstyver.
Hvilke lover og regler må du forholde deg til?
Lover og regler knyttet til overvåkning håndteres av Datatilsynet. Kort forklart har du lov til å overvåke egen eiendom. Du har ikke lov til å overvåke området utenfor eiendommen, det er også strenge regler for å beskytte de personene det blir gjort opptak av. Mer info finner du phos Datatilsynet.
sb