Drone og kamera – hva er lov?
I Norge kan hvem som helst kjøpe drone og mange har gjort det, droner er blitt et populært både som leketøy og som verktøy i yrkessammenheng. Droner begynner å bli avanserte med større rekkevidde, bedre batterikapasitet og flere bruksmuligheter. Det er også mye nyttig bruk av drone både for redningsetatene, eiendomsmeglere, fotografer og offentlige etater. Et eksempel på nyttig bruk er inspeksjon av kraftledninger. De fleste dronene eies og brukes av privatpersoner.
Kan du publisere det du filmer?
Den som styrer en kameradrone skal vise hensyn til omgivelsene, dette gjelder all droneflyging. Tar du bilder og film fra dronen er det regler for hva du kan bruke de bildene til. Datatilsynet har mottatt mange klager på fotografering fra nærgående droner. Noen har oppdaget drone i luften foran soveromsvinduet.
Det skilles på opptak hvor det er mulig å kjenne igjen personene på bildene/filmen og ikke. er det ikke mulig å gjenkjenne personene på bildet står du fritt til å publisere bildene. Er det mulig med å se hvem det er eller man utifra andre observasjoner på bildet forstår hvem det gjelder er det ikke lov å publisere bildene uten samtykke fra samtlige på bildet. dette gjelder all slags offentlig publisering. Dette er regulert i både åndsverksloven og personopplysningsloven.
Planer om å kjøpe overvåkningskamera? Sjekk to anbefalte modeller og kjøpeguide.
Du skal derfor bruke sunn fornuft om du håndterer en drone, også om du ikke gjør opptak. Folk synes det er ubehagelig å ha en drone i nærheten, det skaper usikkerhet.
Mer informasjon finner du hos: Datatilsynet