Hvordan unngå virus og svindel på Facebook?
Facebook er som andre sosiale media og nettsider utsatt for utspekulerte virusangrep og svindel. Virus er i utgangspunktet små programmer (malware) som installeres på din maskin. I verste fall kan malware overta din Facebookprofil og agere i ditt navn, for eksempel sende meldinger og gjøre statusoppdateringer utenfor din kontroll. Husk at dette kan skje uten at du i første omgang er klar over det.
Et av motivene for å spre virus er å få flest mulig brukere/facebookprofiler til å ”like” nettsider, gjerne sider av tvilsom karakter. Den uheldige profil-eier vil derfor bli kraftig misbrukt og framstå på uønsket måte. Det anbefales å ta en titt på aktivitetsloggen innimellom for å se om det foregår uønsket aktivitet. Her har du også muligheten til å slette uønskede likes og venner.
I trivelig kommunikasjon med venner og bekjente er det lett å bli litt uforsiktig. Hva kan du gjøre for å unngå problemer og svindel?
Vær varsom med nedlasting av filer via Facebook
Virus kommer ofte via vedlegg/filer du mottar. Laster du ned en infisert fil har virus fri tilgang til ditt utstyr. Hvor store skadene kan bli avhenger av hvor skadelig viruset er, om du har et antivirusprogram og hvor effektivt det er. Vær spesielt forsiktig med filer av typen .exe. Dette er filer som installeres på maskinen. Vær helt sikker på at du vet hvor en slik fil kommer fra og hva den inneholder.
Vær forsiktig med ukjente linker
Linker er en effektiv måte å spre virus på. Vær derfor generelt veldig forsiktig med å klikke på linker for å være trygg. Linkene kan fremstå som uskyldige, de kan ha et falskt navn som gjør at du tror den kommer fra en kjent og seriøs aktør. De kan også komme fra en venn eller fra et firma du har en relasjon til. Et eksempel er linker vedrørende oppdatering av bankkontoinformasjon. Linken ser ut som den kommer fra banken, den leder deg inn til en kopi av bankens side, du logger deg på, denne informasjonen kopieres og brukes til å logge seg på i den ekte nettbanken.
Ikke tror på tilbud som er litt for gode til å kunne være sanne
Som Facebook-bruker kan du motta mange utrolige og fantastiske tilbud, for eksempel en ny IPhone bare ved å svare på noen spørsmål. Slike tilbud er som regel ren svindel som kun har ett mål, å få deg til å oppgi informasjon som kan utnyttes til å svindle deg. Vær svært kritisk til hvilke sider du går inn på.
Lik og vinn – konkurranser
Får du tilbud om å delta på såkalte ”lik og vinn” konkurranser skal du være forsiktig for å unngå svindel. Slike konkurranser går ut at du ved å like en side kan vinne f.eks en ny mobil. Det hele kan fremstå som ganske uskyldig, med er i virkeligheten veldig utspekulert. Du blir gjerne spurt om noen enkle tilleggspørsmål, som igjen kan føre til flere og mer personlige spørsmål, det er lett å bli med på dette. Det slutter gjerne med at du må oppgi navn, adresse og telefon slik at de vet hvor de skal sende gevinsten om du vinner (eller du har kanskje allerede ”vunnet”).
Det har også vært tilfeller hvor man har blitt lokket til å betale en liten deltageravgift på noen får kroner for å kunne delta (gjerne kamuflert med en tilsynelatende god grunn). Man betaler denne lille avgiften med kreditkort, og vips har svindlerne all informasjon om deg. I praksis kan de stjele din identitet.
Vær obs på farlige tilleggsprogram
Det finnes program som lover å hjelpe deg med ulike sider av Facebookprofilen. Et eksempel er program hvor du skal kunne se hvem som er inne på din profil. Husk på at det fra Facebooks side ikke finnes tilleggsprogram. Alt offisielt fra Facebook finner du gjennom menyene på din profil.
Svindel – Hva gjør du om uhellet er ute?
Det viktigste er å reagere raskt.
Kontakt banken!
Har du oppgitt bank informasjoner og har en mistanke om at du er blitt svindlet må du kontakte banken umiddelbart og få sperret tilgang til nettbank og kontoer. Har svindlerne tilstrekkelig informasjon for f.eks å kunne handle i ditt navn på nettet vil dette bli utnyttet umiddelbart.
Se flere råd og tips mot svindelvirksomhet på internett.
Er Facebook profilen hacket?
Har det vært uvedkommende inne på din Facebookprofil må du rapportere dette til Facebook umiddelbart. Dette gjør du i menyen oppe til høyre, se bildet. Rask rapportering er viktig, jo flere som rapporterer desto raskere ser Facebook på saken.
Denne prosessen kan ta litt tid. Først må Facebook være sikker på at du er rett eier av profilen. Dette skjer ved at sender inn kopi av gyldig legitimasjon (førerkort, pass). Kontakten med Facebook skjer via skjema du må fylle ut. Alt dette finner du her https://www.facebook.com/hacked
Nytt passord og virusscan
Etter at du har varslet Facebook og evt kreditinstitusjon bytter du passord på profilen. Ikke bruk passord du har brukt tidligere, og sørg for at passordet inneholder både små og store bokstaver, tall og tegn, for eksempel BnKn3.3//.
Deretter skanner du hele maskinen med et antivirus program. Facebook anbefaler Microsoft, Trend Micro og F-Secure. Enkelte virus er laget for å unngå disse programmene, da må må du mest sansynlig få hjelp av pc-verksted.
I tillegg bør du alltid sørge for å ha den siste oppdaterte versjonen av nettleseren.
Politianmeldelse
Er du blitt utsatt for ID-Tyveri må du anmelde forholdet til Politiet, hvor du også får råd om hvordan du skal forholde deg. En anmeldelse er også viktig for å kunne dokumentere forholdet ovenfor forsikringsselskap, kreditorer og andre aktører som blir involvert i saken.
Blir datamaskinen utsatt for virusangrep er det viktig å ha en god backup.
SB