Hvordan surfe sikkert på internett?

Vanlig surfing på internett går stort sett greit og det oppstår sjelden problemer. Det er allikevel noen kjøreregler du bør være klar over. Her er en oversikt over hva du bør være forsiktig med når du surfer på internett.

Linker

Klikker du på feil link kan det fort blir problemer. Virker linken litt for utrolig eller er tematisk ute av den settingen den befinner seg er det all grunn til være skeptisk. Vær kritisk til linker i mail og på sosiale media. Ta deg ett minutt for å researche litt rundt linken, er det en suspekt link vil du finne ut av det gjennom et raskt søk på Google.

Klikker du på en link og havner på en nettside som ikke er det du ble forespeilet bær du forlate siden umiddelbart.

 

Risikofylte nettsider

Unngå surfing på ukjente nettsider med tvilsomt innhold, for eksempel pornografiske.

 

Nedlasting av vedlegg og gratisprogram

Du må aldri installere gratisprogram for du har tatt en kjapp research på Google. Er programmet useriøst vil du finne informasjon om dette fra andre som har vært utsatt for problemer.

 

Zip-filer

Filer som er pakket ned pga av overføringshastigheten og som må pakkes ut for å kunne åpnes, kan inneholde virus og andre trusler. Vær sikker på hva zip-filene inneholder og at de kommer fra sikre kilder. Du bør også være skeptisk til alle typer gratisprogrammer, de er ofte gratis fordi utgiver har en skjult agenda for å utnytte/skade din datamaskin. Særlig gratis antivirus og spyware program bør du være forsiktig med. I verste fall kan disse deaktivere hele sikkerhetssystemet og ”overta” datamaskinen. Slike program er det også nærmest umulig å bli kvitt. Det kan fort ende med at du må levere inn datamaskinen og reinstallere alt.

 

Sosiale media

Gjør alltid litt research før du aksepterer nye venner i sosiale media. Du bør også være forsiktig med å svare på chat meldinger fra fremmede samt være forsiktig med å gi fra deg brukernavn, passord og personopplysninger. Vær sikker på at det havner riktig, på en trykk måte.

Tips til sikrere surfing på Facebook.

Pop-ups

Pop-up vinduer er en sikkerhetsrisiko. Et klikk på et pop-up vindu kan medføre at uønsket programvare, f.eks spyware, installeres på din datamaskinen, uten at du aner det. IKKE! klikk på krysset oppe i høyre hjørne av pop-up vinduet, heller ikke på en eventuell lukkeknapp. Bruk kun kommandoen ALT og F4 (trykkes samtidig).

Du bør stille nettleseren inn slik at pop-up vinduer og cookies (infokapsler) blokkeres automatisk.

 

You may also like...