Hvordan oppdage muggsopp og fuktskader?

Det er mange måter å oppdage muggsopp og fuktskader på. Det er viktig at du følger med og tar tak i eventuelle avvik straks de oppstår, selv om du bare har mistanke. Fukt- og vannskader er et økende problem i Norge og konsekvensene er ofte svært store for huseier.

Synlige fuktskader og muggsopp i kjeller, vegg, tak og på bad – symptomer

Fukt fører til dannelse av farge, et tips er derfor å se etter misfarging. Fuktskadene kan bli synlige helt andre steder enn kilden til fukten. Punkter hvor leilighet eller hus har åpning ut er utsatt, f.eks rundt dører og vinduer, ventilasjonsanlegg. Rundt rør og avløp, f.eks under kjøkkenbenk. Bak møbler som står inntil yttervegger vil du kunne avsløre om et rom eller bygning har fuktproblemer.

Se også etter misdannelser i vegger og tak, ved lister og rundt fliser. Maling som flasser av, sprekker eller buling på vegger er et tegn på fuktighet. Vegger som ligger inntil bad og våtrom kan være kritiske steder. Insekter trives og formerer seg godt i fuktige miljø. Har du derfor plager med slike småkryp bør du sjekke nærmere.

Les også: Vannskader kan også forårsakes av flom og uvær, slik beskytter du boligen.

Fuktskader og muggsopp kan være helsefarlig

Fukt avgir lukt og gasser, særlig i forbindelse med våte byggematerialer. Du kan derfor til en viss grad avsløre fuktskader ved å lukte. Fuktige materialer er også ofte kalde, har du et punkt på en vegg som er merkelig kaldt kan dette være et tegn på fuktskade. 

I tillegg kan fuktskader og muggsopp forårsake helseproblemer som:

  • Infeksjoner i luftveier, bihuler og forårsake bronkitt
  • Irritere slimhinner i øyne hals og nese
  • Allergi

Boligkjøperforsikring er viktig om du uheldigvis har kjøpt hus med vannskader?

Slik forebygger du fuktskader og muggsopp

God lufting på riktige tidspunkt

Hold lufteventiler og ventilasjonsanlegg i gang hele året og sørg for god utlufting av hele boligen regelmessig, men ikke på sommerdager med høy luftfuktighet. Dette vil trekke fukt inn i boligen og lett kunne forårsake muggsopp / fuktskader. Dette gjelder spesielt for hus med kjeller. Overvåk fuktigheten med en fuktmåler.

Hold orden i kjelleren

Unngå å fylle opp kjelleren slik at ikke hele kjelleren blir luftet skikkelig. Dette gjelder spesielt hjørnene. Du skal heller ikke plassere esker og lignende helt inn til veggen, la det være avstand på 5 cm.

Følg med på bad og kjøkken

Sjekk nøye under kjøkkenbenken, bak komfyr, rundt vask og avløp og andre steder du kommer til. Det samme gjelder vaskerom og badstu.

Taket er utsatt for lekasjer

Taket krever ekstra oppsyn, ikke minst på vinters tid da varmen fra huset i møte med et kaldt tak kan danne kondens og fukt. Sjekk nøye rundt pipe og eventuelle takvinduer.

Varmekablene på, også om sommeren

Ikke slå av varmekablene. Kalde gulv i møte med varm luft kan lett forårsake kondens.

Hold avstand til veggene

Både møbler og annet bør ikke stå helt inn til yttervegger for å unngå dannelse av fukt.

Fukt rundt vinduene

Dette kan tyde på at luftfuktigheten i boligen er for høy.

Fukt i yttervegg

Fuktskader kan også forekomme i yttervegger selv om disse har bedre lufting.

Mer informasjon om fukt og fuktskader finner du her.

SB

You may also like...