Hvordan sikrer du mobiltelefonen mot virus, spam, SMiShing og svindel ?

Så lenge du ikke kobler mobilen til internett er du trygg. Kobler du mobilen til internett og bruker ulike tjenester, for eksempel nedlasting av filer,  oppstår det en risiko for at mobilen blir utsatt for ulike trusler, mobilvirus, eller blir utnyttet på andre måter. 

Hvilke problemer kan du komme borti?

 

Virus på mobiltelefon

Moderne mobiltelefoner har operativsystemer og programvare på linje med en pc eller mac. De behandler mye informasjon og har en omfattende kommunikasjon med omverden, mange bruker den også i jobbsammenheng. Applikasjoner er en stor kilde til mobilvirus og ulike problemer med mobiltelefonen. Du kan også få mobilvirus eller få installert uønsket programvare uten at du er klar over det bare ved å besøke en nettside, såkalt ”drive by download”. Dette gjør mobilen utsatt for ulike virusangrep og andre trusler, på samme måte som med datamaskinen.

Hvilke problemer kan mobilvirus forårsake?

  • Du kan miste all informasjonen som er lagret på mobilen
  • Mobilen kan ukontrollert sende ut sms til rådyre betalingstjenester
  • Meldinger med upassende innhold kan sendes til dine kontakter som er lagret i mobilen
  • Mobilen kan ringe ukontrollert til dine kontakter
  • Virus kan sette telefonen i stor aktivitet gjennom ulike mini program som blir installert uten din viten (blant annet ved å søke intenst etter kontakt med andre mobiler via Bluetooth)

Antivirusprogram for å sikre mobiltelefonen?

På samme måte som på datamaskinen bør du installere virusprogram, uansett hvilken mobil og hvilket operativsystem du har. Hvilken risiko som finnes og hvilken tiltak du bør velge avhenger av hvilket operativsystem din mobil bruker.

Virusprogram for iOS – iPhone

Dette er et lukket system som har meget god sikkerhet. Som iPhone bruker laster du ned de fleste applikasjoner (apper) via App Store. Dette gir god trygget. Laster du ned apper fra andre steder vil disse havne utenfor telefonens sikkerhetsfunksjoner og du har betydelig større risiko for å bli utsatt for problemer og mobilvirus. Et råd er derfor å holde seg til App Store for kjøp av apper. Ønsker du 100% sikkerhet må du installere et virusprogram, også på iPhone.

Virusprogram for Android mobil

Android er et mer åpent operativsystem som mange mobilprodusenter bruker. De ulike produsentene av telefoner og programvare har egne tilpassede ”varianter” av systemet, noe som betyr at det ikke er en overordnet kontroll og oppfølging som med Apple og iPhone. Det er derfor spesielt viktig å installere antivirusprogram på androidtelefoner. Apper til Android kjøpes ofte fra app-butikken Market. Dette er en åpen butikk hvor det ikke er god kontroll med appene som selges, du kan derfor ikke stole på at disse er ”rene”. Dermed har brukeren et større ansvar for å finne ut hva app’en får tilgang til. Det er spesielt viktig å laste ned en sikkerhetspakke eller antivirus til en Android telefon.

Hvor får du kjøpt antivirusprogram til mobilen?

De fleste kjente leverandørene av antivirusprogram til datamaskiner har nå også egne program for mobilen. Enkelte tilbyr også pakkeløsninger med beskyttelse av alle dine enheter (mobil, nettbrett og pc). Populære leverandører er F-secure, TrendMicro og Symantec.

Mobilspam – spam til mobilen via SMS og MMS

Mobilreklame – Trojan horse

Du har sikkert mottatt uønskede sms og mms på mobilen. Dette kalles mobilspam og er vanligvis reklame. I Norge er det ulovlig å sende reklame på denne måten uten at mottaker har samtykket eller at det allerede eksisterer et forhold, f.eks kundeforhold, mellom avsender og mottaker. 

Er det riktig at mobiltelefonen avgir farlig stråling?

Hva med innholdstjenester?

Innholdstjenester er ringetoner, logoer, stemmeavgivning via mobil, spill, chat eller ulike varslingstjenester. Kjøper du en innholdstjeneste for mobil opprettes det et kundeforhold til leverandøren når du har kjøpt tre enkelttjenester i løpet av 30 dager eller abonnert på en tjeneste i 30 dager sammenhengende. For å stoppe slik reklame er det nok å sende ”STOPP REKLAME” til det nummeret den uønskede reklamen sendes fra. Dette skal fungere, gjør det ikke det kan du sjekke leverandørens hjemmesider for mer informasjon. Får du ikke stoppet dette kan du kontakte Forbrukerombudet.

SMiShing – phising for mobiltelefoner

SMiShing går ut på å lure deg til å besøke nettsider eller gi fra deg personlig eller sensitiv informasjon. Dette skjer ved at du mottar en sms eller mms hvor det går fram at du av en eller annen grunn enten skal svare ved å sende informasjon, eller du blir bedt om å klikke på en link til en nettside. Avsender har en falsk profil og framstår gjerne som kjente og seriøse store bedrifter. Et eksempel er at du f.eks mottar en sms fra ”banken” hvor det står at det pga en oppdatering er viktig at du går inn via tilsendte link, logger deg på nettbanken og sjekker at alt er i orden. Linken er falsk og du havner på en nettside som er helt lik bankens. Svindlerne ser ditt passord og din kode, og kan deretter gå logge seg inn på din konto i den riktige banken.

Går du inn på slike sider kan mobilen (nettbrett, pc osv) bli infisert av mobilvirus.

Du kan bli svindlet på mange måter, du må derfor aldri klikke på linker som du får tilsendt.

Hvorfor skal du ikke lade mobiltelefonen om natten?

Ta sikkerhetskopi av mobiltelefonen

Moderne mobiler har stor lagringskapasitet og mange lagrer store mengder bilder og informasjon i tillegg til sensitive opplysninger. Mister du mobilen, den blir stjålet eller den går i stykker og du ikke får hentet ut informasjonen, vil tapet bli stort. I tillegg risikerer du at sensitiv informasjon kommer på avveie. Du bør derfor sikkerhetskopiere mobilen med jevne mellomrom. Dette er gjøremål som fort blir glemt i en hektisk hverdag. Èn løsning er å lage en enkel rutine for sikkerhetskopiering, som du også følger!

Synkronisering

En annen løsning er å synkronisere mobilen mot PC. Det fungerer veldig enkelt, dataene overføres automatisk. De fleste mobiler leveres med program for synkronisering.

Online backup for mobiltelefon

Teleleverandørene tilbyr abonnentene å lagre all informasjonen på mobilen online. Dette er såkalte «skyer» og er en enkel og pålitelig løsning. Sjekk teleoperatørens nettsider for mer informasjon. Det finnes mange nettsteder som tilbyr lagringsløsninger. Her må du være forsiktig med hvem du velger, det finnes mange useriøse aktører som har flere planer med det innholdet du lagrer enn bare å tilby deg en sikker lagringsplass. Sjekk nøye vilkårene for lagringstjenesten. Hva koster det, er lagringen tidsbegrenset osv? Mange velger å lagre flere steder, det er det tryggeste.

SB

You may also like...