Kjøp av barnesete / bilstol – hva er viktig å tenke på?

Ta med barn og bil til butikken og prøv barnesetet skikkelig. Det er også smart å be selgeren om å vise hvordan stol og utstyr monteres. Trygg Trafikk anbefaler å kjøpe barneseter i forretninger for barneutstyr eller hos bilforhandlere.

Barnestoler deles inn i vektklasser.

Det vil si at barnets tyngde bestemmer valg av vektklasse.

 • Baby 0-13 kg (vektklasse 0)
 • Småbarn 9-18/25 kg (vektklasse 1 og 2)
 • Større barn 15-36 kg (vektklasse 3)

En barnestol til bil bør ikke være mer enn 5 år. En regel sier at 9 år gamle barneseter for bil skal kastes. Årsaken er tap av fleksibilitet og styrke i materialene.

Velg bilstol godkjent i den svenske Plustest

Bilstoler som selges i Norge skal være godkjent i.h.h.t. ECE R44. Problemet er at denne godkjenningen ikke inkluderer test av hvordan barnets nakke belastes i en kollisjon hvor setet er i bruk. Den svenske PLUS-testen omfatter også nakkebelastning og Trygg Trafikk anbefaler barnestoler godkjente i denne testen (PLUS). Nakkeskader er en av hovedårsakene til at smp barn omkaffer i bilulykker.

PLUS-testen utføres i regi av svenske VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut). Testen gjelder vektklassene en og to og for stoler inntil 25 kilo.

Før kjøreturen: Slik sikrer du barna i bilen.

Isofix feste av bilstol

Isofix er et unikt system for montering av barneseter i bil. Systemet bruker ikke de ordinære bilbeltene, men egne festepunkter plassert mellom sete og seterygg i baksetet. Dette er bortimot standard på nye biler. Fordelen med Isofix er at det enkelt og trygt å montere. Feil montering av barneseter er et problem. med Isofix kan du ikke gjøre feil.

Isofix-konseptet

Se etter Isofix merket neste gang du kjøper bil.

Bilstoler har alltid blitt festet ved hjelp av bilens bilbelter. For rundt tyve år siden kom Isofix-konseptet som er et standardisert system for montering av barneseter i bil. Samtidig med dette kom også barneseter- og stoler med Isofix fester (ankre). Isofix ble raskt det foretrukne alternativet og i dag dominerer Isofix 100%.

Isofix-fester finnes  både i bilens baksete (midt pluss begge sider) samt i passasjersetet foran. Isifox finnes ikke for bakovervendte barnestiler (gruppe 2).

Isofix seter skal brukes sammen støtteben og/eller toppankre

Dette gjelder både Isofix-baserte babystoler (0-13 kilo) samt småbarnstoler (9-18 kg). Anvendes Isofix-festene skal stolene alltid monteres sammen støtteben eller toppanker. Støtteben settes i fotbrønnen og toppankre monteres øverst på ryggen på setet (egne fester). Ikke alle biler har fester for toppankre.

Hvilke er fordelene med Isofix?

Fordel nr 1 er at du ikke trenger anvende bilbeltene. Montering av Isofix-stoler går derfor raskt og enkelt samtidig som det er umulig å montere feil.

Tester viser tydelig at Isofix systemet er sikrere enn beltemonterte barneseter.

Setene er alltid festet også når de ikke er i bruk. 

Les også om hvordan du fester barn på bussen.

Flere typer Isofix stoler og fester

 Isofix-barneseter leveres i tre typer: Universelle, semi-universelle og kjøretøytilpasset.

 • Universelle isofix-seter monteres med det vanlige Isofix festet kombinert med toppanker (Top Tether). 
 • Semi-universelle isofix-seter monteres med Isofixfeste kominert med støtteben. 
 • Kjøretøy-tilpassede isofix-seter passer kun i den bilmodellen de er laget for.

Før du anskaffer et Isofix-sete må du sjekke om det passer til din bilmodell!

Bør du kjøpe et brukt barnesete?

Det er flott å spare penger og være opptatt av gjenbruk, men når det gjelder noe så viktig som sikkerheten til barn er det visse regler man må følge. Kjente merker som Maxi-cosi, Graco, Recaro, Cybex og Britax har høy kvalitet, varer lenge og kan kjøpes brukt. Ukjente merker skal du holde deg unna. Det er viktig at du kjenner historikken til et barnesete. har setet vært med i en trafikkulykke eller er utsatt for hard belastning kan det være skadet i struktur og materialer. Dette er det ikke så enkelt å se. Derfor, kjøp brukt om setet ser bra ut, er i orden og du er sikker på at det ikke har været med i en ulykke.

Sjekkliste bilstol

Har du planer om å kjøpe brukt barnesetekan du bruke denne sjekklisten:

 • Den aktuelle modellen er av kjent kvalitetsmerke
 • Sjekk på google om det finnes tester
 • Maksimal alder på setet er 6-7 år
 • Setet ser i orden ut
 • Alle deler er med
 • Kjøp kun bilstol av noen du kjenner og stoler på
 • Be om og få med bruksanvisningen. denne finner du kanskje også på internett. Bruk denne!

Kilde: Forbrukerrådet

SB

You may also like...