Leker for barn kan inneholde farlige stoffer
Det er normalt trygt å handle leker for barn i Norge. Foreldre og voksne er også opptatt av å kjøpe riktige barneleker, gjerne fra kjente produsenter. Reglene er strenge, det foretas hyppige kontroller og de fleste aktørene i bransjen tar lovverket på alvor. Allikevel hender det at leker som er helse- og miljøskadelige havner i butikkene. Pleier du å handle leker på nett er det desto større grunn til å være forsiktig slik at du velger riktige leker.
Giftige barneleker – hvilke farlige stoffer kan de inneholde?
Treleker:
Tungmetaller, krom, bly og formaldehyd (allergifremkallende). Stoffene finnes i hovedsak i lakk og maling.
Plastleker:
Spesielt myk plast kan inneholde mange farlige stoffer, blant annet ftalater, ulike tungmetaller, stoffet TCEP løsemidler, bisfenol A og andre helseskadelige stoffer.
Tekstiler:
Kan inneholde azofargestoffer som er forbudt i tekstiler eller for høyt innholdt av formaldehyd. Karnevalsmasker og myke plastdeler og plasttrykk i karnevalstøy kan inne holde ftalater.
Gummileker:
Svarte gummileker kan inneholde giftige polyaromatiske hydrokarboner.
Les også: Skalldyr kan inneholde store mengder miljøgifter.
Hvilke barneleker skal du velge for å unngå giftstoffer?
- Leker merket Svanen og Blomsten. Dette er produkter som er kontrollert og inneholder minimalt med skadelige stoffer. De er også gunstige i et miljøperspektiv.
- Unngå leker med sterk lukt av kunstige stoffer, kjemikalier eller parfyme.
- CE-merket garanterer at leken tilfredstiller EU krav.
- Følg produsentens anbefaling om minimumsalder for å bruke lekene.
- Følg sikkerhetsinstruksjoner og eventuelle advarsler på lekene.
- Rengjør lekene før de tas i bruk. Kan de vaskes bør du gjøre dette. Dette gjelder spesielt leker til mindre barn, som ofte havner i munnen.
- Kjøp aldri leker fra selgere på gaten. Hold deg til kjente butikker som har kunnskap om dette temaet. Disse tar dette problemet på alvor og er stort sett seriøse i forhold til å oppfylle kravene. Det samme gjelder ved kjøp av leker på internett. Kjøper du fra ukjente nettbutikker er det en betydelig risiko for at lekene kan inneholde farlige stoffer.
Hva med hobbyprodukter?
Hobbyprodukter kan inneholde farlige kjemikalier og det er all grunn til å være forsiktig. Mindre barn bør ikke bruke produkter som er beregnet på voksne, hold deg til produkter som er beregnet på barn. Det anbefales at barna ikke tegner og maler direkte på huden.
Byggesett: Modellbyggesett inneholder ofte farlige løsemidler. Løsemidler fordamper og danner giftige gasser.
Tusjer/fargestifter: Kan inneholde det giftige løsemiddelet benzen. Fargestifter kan inneholde bly som er veldig skadelig, spesielt om barna får det i seg.
Modellvoks: Er voksen ovnsherdet kan den inneholde ftalater,
Fingermaling: Kan inneholde mange farlige stoffer. Problemet blir ofte at barna får malingen i munnen, fargene er flotte og kanskje lukter de godt også.
Sjekk også denne artikkelen: Hvordan unngå brannfarlige barneklær?
Merking av hobbyprodukt
Alle hobbyprodukter skal være merket med faresymbol om de inneholder helse- og miljøskadelige stoffer. Hobbyartikler (som for eksempel lakk og lim) skal ha faremerker hvis produktet inneholder slike stoffer.
Utendørs lekeapparater
Lekeapparat laget for utendørs bruk er ofte behandlet med ulike stoffer for å oppnå styrke i forhold til vær og vind. Regelverket er blitt strengere de senere årene, men mye import gjør at kontrollfunksjonen er vanskelig. Eldre lekeapparat utgjør en betydelig større risiko enn nye. Mange er laget av trykkimpregnert tre som kan inneholde giftige stoffer (blant annet krom og arsen). Maling er også problematisk, spesielt om den er noen år gammel.
Gummigranulat
Dette er et populært stoff på lekeplasser. Gummigranulat er laget av gamle bildekk og kan inneholde mange giftsoffer, blant annet bly og sink. Dette brukes ofte i fallmatter og støydempende underlag. Det er ikke farlig å være i berøring med disse, problemet oppstart når barn får det i munnen.
Sykler
Alle typer sykler kan inneholde helse- og miljøskadelige stoff. Plastdeler, gummi, maling og lakk er mulige kilder til dette. Dette faller ofte utenfor regelverket for leketøy, det er derfor viktig å passe på så de minste barna ikke tygger eller får disse stoffene i munnen på annen måte.
Les også: Forbud mot allergifremkallende stoff i barneleker.
SB