Slik blir du kvitt maur

Maur er smarte vesener som jobber sammen og følger et mønster i alt de gjør. I tillegg gir de aldri opp og de er skikkelig hardtarbeidende (derav uttrykket arbeidsmaur). Derfor er det heller ikke så lett å bli kvitt maur om du ikke gjør det på den rette måten. Du må gå smart og strategisk til verks. Det er ikke noen vits i å slå i hjel en og en maur som dukker opp. Og for all del, glem å bruke støvsugeren.

Hvorfor krever maur systematisk tilnærming?

Maur opererer etter bestemte mønster. De er derfor forutsigbare og det er nettopp dette du kan utnytte når du skal bekjempe de. Det viktigste i startfasen er å observere og kartlegge. Du må først fastslå hvilken type maur det er snakk om. De ulike typene har forskjellig adferdsmønster noe som er viktig å vite når du skal velge metode. 
Det viktigste er at du kommer i gang raskt for å løse problemet med maur.

Hvor er reiret til maur?

Maur bygger reir som regel inne i ødelagt trevirke og isolasjonsmaterialer. Materialene hules ut og skaper ganger og hulrom, stokkmaur er for eksempel aggressiv mot tre og isopor. Materialene som graves ut havner utenfor reiret. Dette er en av tegnene på at du har et reir i bygningen. Finner du ansamling av pulver/støv fra tre eller isopor har du mest sannsynlig også lokalisert et reir.

Har bygningen trevirke som er ødelagt og kanskje har høy fuktighet kan det være en smart plass å lete. Det samme er krinkelkroker rundt elektriske apparater (for eksempel kjøleskapet) som avgir varme og rom med gulvvarme. 

Hvorfor bygger maur transportårer inn og ut av huset?

Maurens reir er deler av et større logistikksystem og har du maur i huset vil du også ha en eller annen åpning ut hvor mauren ferdes. For å kjenne igjen maurstiene legger mauren igjen lukt. Denne lukten er sterk og forsvinner ikke med regn og vær. Det er som regel ganske lett å oppdage slike stier.

Maur overalt, hva skal du gjøre?

Det store spørsmålet er om mauren har etablert et reir i bygningen eller ikke. Er det ikke etablert et reir kan du bli kvitt problemet ved å stoppe strømmen av maur. Dette kan du gjøre med et stoff som bekjemper maur. Det finnes flere typer. Men mauren gir ikke opp så lett, så du må følge med slik at de ikke etablerer nye stier. Dette er det lett å observere.

Er det etablert et reir inne i boligen må du finne dette å fjerne det grundig. Det kan være en fordel å få hjelp til dette. Har mauren bygget et reir kan det være at du har skader i treverket som følge av fukt. Dette må du uansett utbedre, da vil også problemet med maur forsvinne.

Hvorfor skal du lokke maur med åte?

Det kan være verdt å forsøke med giftig åte som lokker ut mauren fra reiret og bekjempe den på den måten. Det er mulig at dette fungerer. Giftig åte finner du på byggevareforretninger, blomster- og plantebutikker. Du kan også høre hos en fargehandler. Det kan også være verdt å bruke åte for å lokke frem mauren om reiret ligger på et sted hvor det innebærer store inngrep i konstruksjonen å fjerne reiret og dronningen.

Det er viktig at åten legges ut der mauren ferdes, det beste er ofte på maurstiene. Poenget er at mauren tar med seg giften inn i reiret og at de som oppholder seg der, inkludert dronningen, blir forgiftet.

Du må ha litt utholdenhet og etterfylle med åte slik at aldri går tomt. Det kan ta sin tid.

Er reiret lett synlig kan du bruke maurspray.

Bruken av kjemikalier og giftstoffer bør minimeres og helst unngås av hensyn til miljøet. Mauren drar med seg disse stoffene ut i naturen.

Slik blir du kvitt sølvkre eller skjeggkre.

Hvordan får en langsiktig og forebyggende løsning av maurproblemet?

Alle huseiere bør foreta strategiske grep for å beskytte huset mot skadedyr. Det viktigste, og enkleste, er å holde det åpent og ryddig rundt grunnmur og vegger. En god regel er at ingenting skal være i kontakt med husveggen og grunnmuren. En vedstabel skal ikke stå inntil veggen. Treverk og fukt gir grobunn og gode vekstforhold for mange skadedyr.

Unngå fin sand langs grunnmuren, der trives maur. Pukk og singel er det smarteste du kan omgi huset med, der trives maur ikke. Ventilasjonsåpninger bør tildekkes med en finmasket beskyttelse som maur ikke kommer gjennom.

Det er også viktig med godt renhold innendørs og et kjerringråd er å tilsette eddik i vaskevannet.

Bør du fjerne maurtuer?

I utgangspunktet skal du ikke fjerne maurtuer rundt eiendommen kun for sikkerhets skyld. De fleste eiendommer hvor det er maurtuer i nærheten får aldri noen plage med maur. Maur er viktig for balansen i naturen og må behandles med respekt, for eksempel skogsmaur.

Er derimot problemet konkret og stort må du gjøre tiltak og fjerning av maurtuer kan være løsningen som skal til. Siden maur er en seiglivet art må du gå grundig til verks. Det holder ikke å ha på insektspray eller maurgift. Den eneste sikre måten etter en slik behandling er å grave vekk hele maurtuen, også den delen som ligger under bakken.

Kjerringråd mot maur

Det billigste og mest miljøvennlige er å forsøke naturlige og skånsomme metoder for å bli kvitt maurproblemet. Her mangler det ikke på forslag og metoder. Metoder vi har lest om er utplassering av kaffegrut, saft fra sitron og agurk, finkornet pepper og kanelpulver.   

Hvor godt disse kjerringrådene fungerer er ikke dokumentert. Metodene kan ikke brukes til å fjerne maur, men det holder kanskje som forebyggende tiltak på et tidlig stadium.

Hvorfor trives maur på kjøkkenet?

Det er ikke så unaturlig, også maur er på jakt etter mat og på et kjøkken er det som regel matrester tilgjengelig i kroker og sprekker. I tillegg liker maur varmen fra elektriske apparater som kjøleskap og oppvaskmaskin. Maur opererer i flokk og finner de mat og/eller gunstige steder å etablere reir varsler de andre maur som igjen varsler andre.

Hvilke er maurens favorittsteder?

Observerer du maur på kjøkkenet skal du i første omgang observere hvor mauren går, hvilke stier den følger og hvilken del av kjøkkenet den finnes. Det er ikke noe vits i å slå i hjel mauren, prøv heller å gå systematisk til verk. Mest sannsynlig er det flere maur samlet ett eller flere steder, og det er dette du skal ha fokus på. Du må finne problemets kjerne, dronningen.

Hvorfor trives maur ved kjøleskapet?

Er kjøleskap avgir varme, noe maur er på jakt etter når det blir kaldt ute. Området under og rundt kjøleskapet egner seg derfor godt til å legge egg. Tilgangen på smuler og matrester er ofte god i området rundt kjøleskapet, selvfølgelig avhengig av hvor flink du er til å holde orden.

Jakten på fukt og varme

Maur oppsøker varme steder og gulv som er oppvarmet gir gode betingelser. Steder som under og rundt varmtvannstanken og oppvaskmaskin er typiske steder hvor mauren bygger reir på et kjøkken.

Hva skal du gjøre om du har maur på kjøkkenet?

Grunnen til at du skal tilnærme deg problemet på en systematisk måte er at maur ikke kan skremmes bort, det hjelper heller ikke å ta livet av en og en maur, det vil komme nye til ubegrenset så lenge forholdene ligger til rette.

Hvorfor må dronningen fjernes?

Maurkolonier fungerer slik at utgangspunktet er en dronningmaur som resten av maurene samles og opererer rundt (derav navnet arbeidsmaur). Det er dronningen som bestemmer hvor reiret skal bygges. Skal du derfor lykkes med å fjerne maur fra et kjøkken, eller andre steder, er det viktig at dronningen også blir fjernet. Først når resten av maurene skjønner at dronningen er borte vil de være mer tilbøyelige til å forlate redet og jakte på et nytt.

Hvilken skade gjør maur på et kjøkken?

Maur er ikke et stort problem når det gjelder skade på inventar og bygning. Den jakter på steder hvor den kan bygge reir, for eksempel jordmauren. Dette må skje i myke materialer, den har ikke mulighet til å angripe glatte flater eller harde bygningsmaterialer. Allikevel trives den godt bakerst i skap, gjerne dype skap som brukes/åpnes sjelden.

En favorittplass er gammelt og skadet trevirke, gjerne litt råttent og mykt. Her er det lett å etablere kanaler og hulrom hvor eggene kan legges og et lite maursamfunn bygges. Det begrenser seg ofte til den del av trematerialet som er skadet og mykt, mauren spiser seg ikke gjennom hele bygningen bare fordi den har funnet skadet treverk. Den mest aggressive er stokkmauren.

Hva skal du gjøre?

Først må du som nevnt finne reiret. Deretter må du angripe dette med ulike kjemikalier mot maur (antimaur) du får kjøpt på byggevareforretninger eller hos spesialforretninger. Du må fjerne alle maur og rydde skikkelig opp.

Det viktigste er å forebygge slik at maur aldri etablerer seg på kjøkkenet. Det gjør du enklest ved å holde det rent overalt, under kjøleskap og oppvaskmaskin, i krinkelkroker og andre gjemmesteder. Har du skadet trevirke bør dette repareres/skiftes.

Som huseier bør du også sørge for at maur og andre skadedyr ikke kommer inn i bygningen. Det viktigste her er å holde det ryddig og luftig rundt grunnmuren. Ikke la det vokse busker og kratt langs muren. Et tips er å legge pukk i et område på 30-40 cm fra grunnmuren og til plenen.

Stokkmaur – størst og gjør mest skade

Denne går til angrep på trevirke på en betydelig mer aggressiv og kraftig måte enn andre maur. Den foretrekker ødelagt og mykt treverk, men klarer å gnage og jobbe seg mer inn i konstruksjonen og forårsake større skade. Det er faktisk mulig å høre at stokkmauren gnager inne i konstruksjonen. Stokkmauren kan bli hele 1,5 cm lag, dronningen nesten 2 cm, det er mye. Den kjennetegnes ved at den er 100% sort. Det latinske navnet er Camponotus.

Hvor trives stokkmauren?

Som de fleste maur vil også stokkmaur lete etter steder som egner seg til å bygge reir og et «maursamfunn». Råttent trevirke det er lett å bore og gnage seg inn i, isopor og andre myke isolasjonsmaterialer egner seg godt, en vegg isolert med isopor kan i teorien inneholde enorme mengder maur.

De fleste kolonier stokkmaur som har etablert seg i en bygning finner du i tak, gulv og vegger. Et godt etablert reir vil ikke forsvinne av seg selv uten at mauren selv finner ut at det ikke lønner seg å opprettholde reiret. Dette kan du påvirke og er også metoden som brukes for å bekjempe maur.

Varme er også viktig og varmekabler og lune stille deler av bygningen er populære.

Problemer med maur må du ta på alvor.

Hvordan vet du om maur har etablert seg i boligen?

Mauren driver utstrakt virksomhet over store områder. Det er aktiv kommunikasjon mellom reir og tuer, og dette er også det som gjør det mulig å avsløre maurkolonier. De holder seg ikke inne i veggen, de går ut og inn av vegg og bolig. Har du derfor en strøm av maur, eller en maursti, som går mot og inn i bygningen må du ta tak i problemet og finne årsaken. Enten går maur inn og ut av boligen for å hente mat, det vil si at det ikke er reir inne i boligen.

Den andre muligheten er at mauren har etablert seg inne i boligen, det er et større problem. Hva du skal  gjøre kan du lese mer om her.

Hvordan lever stokkmaur?

Ganske likt de andre typene maur. På tidligsommeren vil svermer av dronninger og hanner fly rundt og jakte på egnede steder å bygge reir samtidig som de parer seg. Når denne prosessen er ferdig har en dronning vunnet og sitter alene igjen med ansvaret for å bygge opp en koloni ved hjelp av arbeiderne.

De spiser bladlus og andre insekter på jakt etter søtsaker og næring og stokkmaur tar gjerne en tur innom kjøkkenet.

Les også om to andre vanlige maur som forårsaker problemer, skogsmaur og jordmaur.

Skogsmaur går sjelden innendørs

Men det betyr ikke at den ikke kan bli en plage utendørs. Har du en stor maurtue med skogmaur i nærheten av huset kan det medføre uønsket trafikk av maur. Skogmaur lager ofte kolonier med tusenvis av maur, noe som ikke er farlig, men kan bli svært irriterende.

Skogmaur er en stor maur som kan bli nesten 1 cm lang, dronningen enda lenger. Det er disse som lager de store maurtuene bygd av små kvister og barnåler. De har to farger, rødlig/orange og svart. De formerer seg og finner nye reder på samme måte som de fleste maur, det vil si med svermer som flyr gjennom luften. Dronningen etablerer seg, og resten av maurene (arbeiderne) tar seg av resten med å bygge reiret, skaffe mat osv.

Hvorfor trives Skogsmaur best utendørs?

Som navnet tilsier er skogsmauren noe som lever i skogen. De store koloniene kan nærmest invadere en eiendom, men det er sjelden de trekker innendørs. Har huset yttervegg av råttent trevirke eller sprekker inn til varme rom vil maurene fatte interesse for dette, spesielt om de allerede opererer i stort antall rundt huset. Maur er alltid på jakt etter matkilder (for eksempel på kjøkkenet) eller gunstige steder å bygge reir.

Det fascinerende er at maurtuene er knyttet sammen i et system med kommunikasjon mellom tuene. Dette gjelder både stokkmauren og jordmauren.

Hvorfor blir maur aggressive?

Rød skogsmaur forsvarer seg ved å sprute maursyre. Hindrer du deres vei eller berører maurtuen vil du bli angrepet. Maursyre lukter forferdelig (er ikke farlig for mennesker) og er et effektivt våpen. Kommer du over en slik maur kan du klemme på den for å kjenne lukten. Utrolig hvor mye lukt et slikt lite vesen kan lage.

Etablerer skogsmauren seg i en bygning er det viktig å ta tak i problemet umiddelbart, de blir fort mange, titusenvis om forholdene ligger til rette. Det er også forebyggende å fjerne maurtuer nær eiendommen om det finnes mye maur på tomten. Da reduserer du sannsynligheten for at maur «oppdager» sprekker og dårlig treverk i boligen

Men, husk at maur har en viktig funksjon i naturens kretsløp og du trenger ikke overdrive i kampen mot mauren.

Jordmaur – det største problemet

Denne typen maur kalles ofte sukkermaur og er en av de vanligste når det gjelder maurproblemer i boliger. Det latinske navnet er Lasius niger. Jordmaur har en lengde på tre til fem millimeter og er som regel helt svarte.

Hvordan jobber jordmauren?

Maur er fascinerende skapninger som har evnen til å jobbe og leve i imponerende systemer. De opererer alltid i flokk og gjerne i stort antall. De jobber systematisk og effektivt.

Utgangspunktet er dronningen. Hun er dobbelt så stor som resten av jordmaurene (arbeiderne). Dronningen bestemmer hvor reiret og «samfunnet» skal etableres. Det skjer ved at dronningen flyr og jakter på et egnet sted, dette skjer i perioden juli til september. Du kan observere svermer av dronninger. Når plassen er funnet tar dronningen av vingene og etablerer seg. I denne fasen er ofte flere dronninger samlet.

Deretter blir det en kamp hvor man står igjen med èn dronning. Hun får bygge «hele kongeriket». Der blir hun også værende i både tyve og tretti år.

Hvor etablerer jordmauren reir?

Jordmaur trives, som navnet sier, i jorden. Enkelte typer sand er egner seg godt, men det viktigste for deg som eier et trehus er at jordmauren trives meget godt i råttent treverk. Siden varme er viktig vil den også trekke innendørs om forholdene er de rette. Har du dårlig treverk i huset og maur i nærheten kan du få et problem.

Maur reiret skal bygges!

Når etableringen har skjedd starter arbeidet med å utvide og bygge opp et maursamfunn som kan bestå av fem til tyve tusen maur. Det spiller ingen rolle om reiret er i din kjeller eller under jorden ute, mauren vil gjøre alt som er mulig for å bygge en stor koloni.

Hva spiser jordmaur?

Den kalles ofte sukkermaur, og det er ikke uten grunn. Jordmauren spiser helst søtsaker i form av honning og sukker i ulike former fra insekter. Derfor trives den også godt innendørs, gjerne på kjøkkenet hvor det er tilgang på matrester. Maur er veldig systematiske i jakten på mat og finner de et sted hvor tilgangen er god vil de etablere en transportåre fra reiret til kilden. Slike stier har du sikkert sett i naturen, de kan se ut som motorveier. Stiene er belagt med en unik lukt som gjør det enkelt for alle å orientere seg.   

Hvor stort problem kan jordmaur bli?

Her må du skille på to forhold, er reiret inne eller utenfor huset. Har mauren reir utenfor huset og kun bruker steder i din bolig som matkilde vil du kun se maur som går inn og ut av huset for å hente mat. Da etableres gjerne godt trafikkerte stier som nevnt tidligere. Dette problemet er det relativt enkelt å hanskes med.

Problemet blir større om mauren har etablert reir innendørs eller i bygningskonstruksjonen. Da må du gå mer systematisk til verks. Jordmauren trives godt i råttent trevirke og isopor. I nyere boliger brukes det mye isopor både i vegger og i sålen under bygningen. Her ligger det til rette for etablering av større maurkolonier og du bør sette i gang tiltak umiddelbart om du observerer trafikk av maur rundt og inn i bygningen.

Problemet forsvinner ikke av seg selv!

SB

You may also like...