Sammenhengen mellom overvekt og kreftrisiko

Ved å ha en riktig kroppsvekt reduserer du risikoen for å utvikle kreft. Sammenhengen mellom overvekt og kreft er veldokumentert.

Ønsker du å redusere risikoen for å utvikle alvorlige sykdommer, deriblant kreft, er en av de første tingene du skal gjøre er å sørge for å unngå overvekt og fedme. Overvektige personer har større sjanse for å få slag, hjerteinfarkt og kreft. Krefttypene hvor risikoen øker er spesielt tykktarm, endetarm, nyrer, bryst, spiserøret, bukspyttkjertel og for kvinner også livmoren. 

 

Både kostholdet og fysisk aktivitet er viktig

Overvekt skyldes i de fleste tilfeller det velkjente misforholdet mellom inntak og konsum av kalorier. Trener og forbrenner du masse kan du også spise mye. Trener du ikke og lever fysisk passivt må du justere inntaket av kaloriholdig mat- og drikke. Dette er noe forenklet, flere andre faktorer spiller inn, blant annet genene.

Visceralt fett er mest skadelig

Dette er fettet som ligger rundt midjen. Problemet er at dette fettet har en negativ påvirkning på de indre organer. Har du mye fett rundt magen skal du vite at det er mer fett inne enn ute. Det er derfor magefettet du skal bli kvitt for å redusere blant annet kreftrisikoen.

Hvordan oppnå idealvekten?

Kiloene kommer snikende. Du skal ikke spise så veldig usunt for å legge på deg for eksempel 2-300 gram pr måned. På ett år blir dette 3-4 kilo. Det er slik folk blir overvektige, sakte men sikkert. Dette fenomenet ser vi også etter slankekurer. De fleste kryper oppover i vekt uten de har følelsen av å spise feil. Driver du med fysisk aktivitet vil du ha større sjanse til å unngå denne snikende utviklingen. Litt økt forbrenning gjør underverker på sikt og hjelper deg å holde idealvekten. Skal du ned i vekt holder det ikke med trening, da må det en kraftig justering av kostholdet til.

Hva er sammenhengen mellom overvekt og kreft?

  • En større mengde fett vil stimulere produksjonen av hormoner som igjen øker celleveksten og dermed legge tilrette for utvikling av kreftceller
  • Fettvev produserer mye østrogen og med et overskudd på dette øker risikoen for kreft, spesielt hos kvinner (livmor og bryst)
  • Insulinproduksjon og nivå blodet er høyere ved overvekt. Insulin stimulerer ekspansjon av kreftceller
  • Overvektige har en forhøyet mengde av hormonet Leptin. Dette produseres i fettvevet og øker faren for vekst av kreftsvulster
  • Overvektige har større sjanse for å få ulike betennelser i kroppen. Disse øker risikoen.

Det er mange faktorer som øker faren for kreft og det er en stor forskningsaktivitet for å forstå sammenhengene mellom kreft og overvekt.

Det krever litt innsats å redusere risikoen for kreft, men det lønner seg.

Trening og mosjon er verdens beste medisin

Trening er viktig for å holde vekten, men kostholdet er viktigst.

Mosjonerer du og holder deg i form har du allerede gjort mye for å redusere risikoen for kreft. Forskning viser at fysisk aktivitet motarbeider mange av prosessen vi nevnte i forrige avsnitt. Insulinnivået blir riktig, produksjonen av Østrogen blir mindre og sist men ikke minst, du blir lettere kvitt fettet. Ved siden av overvekt er derfor fysisk aktivitet de viktigste to faktorene du kan gjøre noe med for å redusere kreftrisikoen. Røykeslutt og lignende tar vi ikke med her.

Spis riktig og reduser faren for kreft.

Når er du overvektig?

En person med en normalt sammensatt kropp kan bruke BMI som et mål på eventuell fedme. BMI kalles også kroppsmasseindeks og er et mye brukt begrep innen temaet helse og vekt. For en person med stor muskelmasse vil BMI ikke være et godt mål for tingenes tilstand siden BMI kun sier noe om forholdet høyde og vekt. Formelen fir BMI er: Vekt/(høyde i meter x høyde i meter). Veier du 97 kilo og er 185 cm lang blir regnestykket slik: 97/(1,85×1,85) = 28,3, et tall som betyr overvekt.

Denne tabellen viser hvor grensene går:

BMI på under 18,5: undervektig

BMI på mellom 18,5 og 24.9: normalvektig

BMI på mellom 25 og 29,9: overvektig

BMI på over 30; fedme

Også midjemålet indikerer fedme om det er over 88 cm for kvinner og 103 cm for menn.

Overvekt og fedme øker i Norge

Antall overvektige i Norge øker kontinuerlig. Hele 50% av menn i Norge over 40 år er overvektige og 40% av de overvektige har fedme. Kvinnene ligger litt lavere men også de gjennomsnittsvekten for kvinner er på vei oppover.

Barn bør ha en time fysisk aktivitet daglig

Kreftforeningen anbefaler at skoleelever skal ha en times med fysisk aktivitet daglig, og det bør være organisert av skolen. Dessverre er antallet norske barn og unge med overvekt og fedme på vei opp. 20% av niåringene er overvektig. En av årsakene er veldig lite fysisk aktivitet. Ungdom under 15 år er faktisk mindre fysisk aktive enn de over 65. 

Sture Bjørseth

Inspirasjon: Kreftforeningen

You may also like...