Barnesikring i hjemmet – hva bør du passe på?
Småbarn er nysgjerrige og utforsker gjerne flere ting enn du bør, eller for lov til. De flyr høyt og lavt og putter gjerne i munnen en del av det de finner underveis. Derfor er små gjenstander og barneleker (for eksempel leker som tilhører eldre søsken) noe du skal passe på. I tillegg er sikring av vinduer, ovn, skuffer og skap og stikkontakter viktig. Har du trapp i huset skal denne sikres med grind.
Her er noen tips til deg som vil være føre var med god barnesikring.
Ta bort løse deler
Mindre barn putter ofte det de finner i munnen. De er nysgjerrige og kan smake eller tygge å det meste. Løse deler er en ting som må fjernes, minst like viktig er alle de små tingene som kan løsne, for eksempel skruer. Får et barn slike objekter i halsen kan det få problemer med å puste, i tillegger kan slikt sette seg skikkelig fast.
For deg med større barn: Bedre sikkerhet på Facebook
Unngå spisse hjørner
Barna flyr høyt og lavt hele tiden og det er fort gjort å komme borti spisse kanter på møbler og interiør. Faller et lite barn og slår hodet i en spiss kant, for eksempel et bord, kan det bli dramatikk. Sett på hjørnebeskyttelse i plast eller gummi. Disse får du tak på flere steder, prøv butikker for barneutstyr, spør etter hjørnesbeskytter.
Sprekker og mellomrom
Som forelder til små barn må man være forutseende og hele tiden være oppmerksom på potensielle farer. En slik fare er mellomrom barn kan sette seg fast i eller klær osv kan hektes fast og barnet blir hengende. Barn kan stikke inn hodet overalt så lenge det er plass, «alt» skal utforskes. Mellomrom og åpninger må derfor være for liten til at barnet kan stikke inn hodet, eller så store at barnet passerer gjennom.
Fjern knotter og tau
- Både på barnas rom og generelt for det utstyret barn omgis med skal det ikke være deler som stikker ut, for eksempel knotter. Vær spesielt oppmerksom på steder og ting hvor klær kan bli hengende fast. Det har skjedd ulykker på barnerommet hvor barn har blitt kvalt.
- Klær og barneutstyr skal ikke ha bånd eller snor som er så lange at barnet får tak i de. En kritisk lengde er 20 cm. Lengre snorer enn dette kan barnet rundt halsen. k
- Poser og emballasje, spesielt om de er laget av plast må oppbevares på steder barnet ikke når. Tynn plast kan blokkere luftveiene.
Barn klemmer ofte fingre
Barns fingre er bokstavelig talt «over alt» og hvem har ikke i løpet av barndommen klemt fingre. Små fingre får innpass på mange steder man ikke tenker utgjør en risiko. Det er vanskelig å beskyttet barnet mot alle disse mulighetene for å klemme fingre, men vær allikevel oppmerksom, spesielt hvor barnet oppholder seg mye.
Studer brukerveiledningene
All informasjon om produkter du kjøper i forbindelse med småbarn bær studeres, det kan være viktige tips og råd som bidrar til bedre sikkerhet for barnet. Forsikre deg også om at du kjøper leker og utstyr som er godkjent, se etter CE merke.
Se også: Hvordan sikrer du barna på bussen?
Hvilken barneseng?
Kurv eller vukke?
Mange har et nostalgisk forhold til barnesenger og vugger. Kanskje det er noe du brukte som barn selv, eller det er et fint møbel du liker. Men, det er ikke gitt at dette er en god løsning for barnet. Det viktige er at slike møbler oppfyller kravene til sikkerhet og er laget av materialer som bidrar til et godt inneklima. For eksempel skal sidene være over 27,5 cm og fra kanten på madrassen og opp til kanten på sideveggen skal lengden være minimum 20 cm.
Anskaff barneseng når barnet klarer å sitte oppreist eller når det klarer å komme seg ut av kurven/vuggen.
Barneseng med eller uten sprinkler?
En barneseng brukes vanligvis til barnet er ca to og et halvt år. Kjøp en barneseng som er stabil og solid. Dette tester du i butikken ved å skyve og dra litt i sengen. Gir den inntrykk av å være litt «løs» ser du heller etter en annen modell.
Sjekk alle avstander
En godkjent barneseng skal oppfylle krav til forskjellige avstander/målinger. Sprekken mellom sprinklene i bunnen av sengen skal være maksimalt 2,5 cm. Lengden mellom sprinklene på sidene skal være på maksimalt 6 cm. Fra bunn og opp til sengekanten skal avstanden være minimum 60 cm.
Sjekk deretter om sengen oppfyller kravene til trygge avstander. Avstanden fra sengebunn og opp sideveggene, samt mellom sprinklene i sengebunn, skal være maksimalt 2,5 centimeter. Slik unngår barnet å sette fast føttene.
Juster høyden på sengebunnen
De fleste barnesenger har mulighet for høydejustering av bunnen. Fordelen er at sengen også kan brukes til babyer. De blir liggende i en høyde som er enkel for foreldrene. Etterhvert som barnet blir større og setter seg opp må sengebunnen flyttes ned slik at avstanden blir 60 cm.
Flere tips for sikring av barneseng:
- Barnesenger må være solide og faste i konstruksjonen
- Fjern løse deler
- Bunnen av sengen skal være fast
- Har barnesengen hjul må to være låsbare
- En seng skal ikke ha sprekker eller spisse kanter av noe slag
- Les bruksanvisningen
- Husk, babycall gjør det enkelt å overvåke babyen
Tips! Det kan være smart å tegne en barneforsikring.
Sture Bjørseth
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap