Informasjonssikkerhet på reise – hva bør du passe på?
Med all den informasjons- og kommunikasjonsteknologien vi omgir oss med er det også viktig å vie temaet sikkerhet litt oppmerksomhet, ikke minst om man er på reise. På reise eksponeres man for risikoer som kanskje ikke er vanlige i hjemlige forhold, du kobler deg for eksempel på alle mulige nettverk.
På en reise er det større sannsynlighet for at du kommer i kontakt med situasjoner og steder hvor noen bevisst forsøker å hente ut informasjon som skal brukes i forbrytersk øyemed. Dette kan for eksempel være passord og kredittkortnummer. Du er prisgitt andre og løper derfor også en større risiko enn du gjør i hjemlige forhold.
Du skal derfor ta informasjonssikkerheten seriøst når du er på farten.
Det første du skal gjøre før reisen starter er å tenke gjennom hva du egentlig trenger å ta med deg av informasjons- og kommunikasjonsutstyr. Må da ha med pc og mobil som er full av viktig informasjon? Jo mindre du tar med jo større er sikkerheten. Enkelte tar med seg hele bedriften på tur. Kanskje det er tilstrekkelig med en lettere løsning hvor du kan surfe nyheter og sende og motta e-mailer. Det kan være litt bryderi med å organisere en slik løsning, det er lettere å ta med laptoppen slik du gjør hver dag. Det kan lønne seg å ofre noen minutter for å få en bedre tilpasset løsning for reise.
Se vår komplette guide til forsikring på reisen.
Mange bedrifter har etablert løsninger hvor de ansatte disponerer egne pc’er og mobiltelefoner som er beregnet for reise. Før den ansatte drar avgårde blir kontrollert og tilpasset. Dette krever litt av bedriften men gir betydelig bedre informasjonssikkerhet.
Slik unngår du triksene til bookingtjenestene for fly og hotell.
Viktige å huske på:
- Du må ha forståelse for at du kan være et ettertraktet bytte på internett
- Mottar du fantastiske tilbud på internett er det mest sannsynlig noe humbug
- På reise skal du ta med så lite teknologi og informasjon som mulig
- Tar du deg tid til å organisere kryptering av informasjonen er det en fordel
- Slå av wifi og bluetooth når du ikke bruker det
- Anvend VPN når du har mulighet
- Ta en sikkerhetssjekk på utstyret ved hjemkomst, du kan ha fått uønsket programvare eller virus både på pc og mobil
- Det er også klokt å skifte passord etter en reise
Skal du til fjerne himmelstrøk må du sørge for riktig vaksine.
Risikoen er ikke over straks du er hjemme. Har du blitt utsatt for et eller annet vil det sannsynligvis komme til syne i tiden etter at reisen er avsluttet. Følg derfor godt med og vær oppmerksom på uregelmessigheter og avvik. Du legger igjen digitale spor over alt og gir også fra deg informasjon i ulike sammenhenger. Et eksempel er mail med vedlegg. Vedlegget skal du ikke åpne om du har mistanke om at det er noe muffens.
SB