Hvorfor skal du ikke lade mobilen om natten?

Samsung tilbakekalte i høst den nye modellen Note 7. Batteriet i telefonen har et problem som har ført til at det eksploderer under lading og kan forårsake brann. Problemet skyldes en produksjonsfeil og omfatter kun en svært liten andel av telefonene som er solgt. Samsung er allikevel nødt til å tilbakekalle samtlige telefoner, for slike farlige feil er det nulltolleranse. Note 7 har en funksjon for hurtiglading med mobillader som setter store krav til batteriet som må tåle stor belastning. Det er i forbindelse med denne funksjonen at mobilbatteriet kan bli overopphetet og begynne å brenne, eller til og med eksplodere. For den teknisk kyndige: problemet oppstår når katoden kommer i kontakt med anoden.

Du kan lese mer om Samsung problemene lenger ned i artikkelen.

Hvorfor bør du ikke bruke mobillader om natten?

Sannsynligheten for at nettopp din mobil begynner å brenne er relativt liten, men skulle det skje, og spesielt om natten, vil det kunne få katastrofale konsekvenser. En ting er selve brannen, en telefon eller lader som utvikler flammer kan sette hele huset i brann. Det andre er den farlige røyken. Gasser fra brennende plastikk og batteri er svært giftig og kan føre til dødsfall. Det anbefales derfor fra alle hold at mobiltelefonen lades om dagen under oppsyn.

Hvor oppstår problemet?

Det er to ting som kan begynne å brenne, telefonens batteri og laderen (også trådløs). Begge kan ha produksjonsfeil som fører til varmgang. En tredje ting å være oppmerksom på er slitte og dårlige kontakter mellom telefon og mobillader og mellom mobillader og strømuttak. Dårlig kontakt kan føre til høy elektrisk spenning som kan gi høy varme ( dette kalles en lysbue på fagspråket).

Bruk alltid orginal mobillader

Det følger alltid original mobillader med telefonen. Går denne i stykker eller går tapt må du erstatte den med en original fra autoriserte produsenter. Du finner sikkert billige ladere på internett, men mange av disse tilfredsstiller ikke kravene. Et varseltegn er lav pris. Koster laderen under hundrelappen er det all grunn til å være skeptisk.

Se også: Slik unngår du virus og problemer på mobiltelefonen.

Barn og ungdom er verst

I tillegg til at ungdommer bruker mobilen hele dag (eller også døgnet) og må lade ofte, har de også en tendens til å gi blaffen i å ikke lade mobilen om natten. Undersøkelser viser at over 50% av de unge lader om natten. Her har foreldrene et stort ansvar og må sørge for at nattlading unngås. Dette kan være en stor utfordring ovenfor egenrådige ungdommer. Ta allikevel en sjekk før du legger deg.

Hvor mye stråler en mobiltelefon, er det skadelig?

Hva om du allikevel må lade om natten?

Finn i hvert fall en sikker plass for ladningen. Det viktigste er å legge mobilen på et underlag som ikke kan brenne. Pass også på at det er god lufting mellom og rundt både telefon og lader. Den verste plassen er sengen, den beste er ofte kjøkkenbenken. Eksperter fra forsikringsbransjen anbefaler at det også er en røykvarsler i nærheten av ladestedet.

Her er pressemeldingen (september 2016) fra Samsung i forbindelse med problemene rundt Samsung Galaxy Note7:

Samsung er opptatt av å produsere produkter av den ypperste kvalitet, og vi tar hver eneste rapport om negative hendelser fra våre kunder svært alvorlig. På bakgrunn av de nylig rapporterte hendelsene knyttet til den nye Galaxy Note7, har vi gjennomført grundige undersøkelser og funnet ut at det er et problem med battericellen. Det har vært et fåtall hendelser internasjonalt, og vi gjennomfører for øyeblikket en grundig inspeksjon i samarbeid med våre leverandører for å identifisere de batteriene som potensielt er berørt på markedet.
Fordi våre kunders sikkerhet har høyeste prioritet i Samsung, har vi likevel valgt å midlertidig stoppe salget av Galaxy Note7. Vi ber om at kunder som allerede har mottatt sin Galaxy Note7 skrur av telefonen, og foreløpig returnerer til sin gamle telefon. Fra oktober-16 vil vi erstatte din Note7 med en ny enhet. Vi forstår at dette er ubeleilig, men gjør dette for å sikre at vi fortsetter å levere produktene med den høyeste kvalitet til våre kunder. Vi jobber tett med våre samarbeidspartnere for å sikre at prosessen med å erstatte solgte produkter blir så enkel som mulig. Samsung Galaxy Note7

Utvekslingsprogram
Vi oppfordrer alle brukere av Galaxy Note7 om a ta i bruk vår utvekslingsprogram, der vi tilbyr følgende:- Du kan erstatte din Galaxy Note7 med en ny Galaxy Note7 – fra oktober. Tilbudet vil være tilgjengelig på ditt utsalgssted eller på samsung.com

Du vil, med umiddelbar effekt, kunne erstatte din Galaxy Note7 med en Galaxy S7 eller S7 edge. Du vil da få tilbake mellomlegget. Tilbudet vil være tilgjengelig på ditt utsalgssted eller via butikker eid av Samsung. Inntil du har fått din erstatningsenhet, ber Samsung alle kunder med Galaxy Note7 om å skru av smarttelefonen og returnere den til kjøpestedet så fort som mulig. Vær vennlig å bruk din gamle telefon til en ny Note7 er mottatt. Om du ikke har din gamle telefon, vær vennlig å kontakt Samsung kundeservice eller utsalgsstedet du kjøpte enheten, slik at vi kan organisere en lånetelefon til du har mulighet til å bytte til din nye Note7.

Hvis du har forhåndsbestilt din Galaxy Note7 og venter på leveransen: Vi beklager at du ikke har mottatt din nye Galaxy Note7. Vi har jobbet med våre leverandører for å levere en erstatningsenhet til deg. En ny Galaxy Note7 vil være på vei til deg så fort som mulig fra oktober.

Mer informasjon om Samsung.

SB

You may also like...