Skal du velge flytevest eller redningsvest?

Skal du på båttur må du sørge for at sikkerheten er på et høyt nivå. Det viktigste for sikkerheten til sjøs er bruk av redningsvest eller flytevest. Havner en person i vannet er sjansen for å klare seg betydelig bedre. Selv om du er flink til å svømme kan du ved ulykker fort bli kritisk. Du kan miste bevisstheten, du kan bli utmattet og er vannet kaldt vil svømmeferdighetene raskt avta.

Loven sier at alle passasjerer i båter opp til 8 meter skal ha redningsvest eller flytevest når båten er i bevegelse. I tillegg har føreren av båten ansvaret for at alle mindreårige om bord har redning-flytevest i riktig størrelse og vektklasse.

Hvilken type vest skal du velge?

En redningsvest har andre egenskaper enn en flytevest, dette kan bety mye for sikkerheten. Den viktigste forskjellen er kragen. En redningsvest har en solid krage som støtter hode og nakke også om brukeren er bevisstløs. For mindreårige som ikke kan svømme er dette den beste løsningen. Uansett situasjon, for eksempel ved utmattelse, vil personen flyte i en posisjon hvor hodet er så høyt over vannflaten at det er uproblematisk å puste.

En flytevest har også gode flyteegenskaper og holder personen flytende på en god måte og er til stor hjelp i en kritisk situasjon. Forutsetningen er at personen er ved bevissthet og kan svømme. Man flyter ikke på samme «passive» måte som med en redningsvest.

Hva du skal velge avhenger derfor av brukeren og bruken. Barn bør ha redningsvest. Det samme bør voksne om turen går langt fra land og hvor man ved et uhell kan risikere å bli liggende lenge i vannet i påvente av hjelp.

Flytevesten er tilstrekkelig om båtturen foregår i nærheten av land og hvor det vil gå raskt å få hjelp i en krisesituasjon.

Velger du flytevest kan du vurdere en oppblåsbar modell. Disse er lette å ha på, er ikke i veien og blåses raskt opp. En oppblåsbar flytevest vil generelt (avhengig av modell) ha bedre støtte og flyteegenskaper enn vanlige modeller.

Ta deg tid til å prøve utstyret

Skulle det oppstå en situasjon hvor rednings- eller flytevesten kommer i bruk er det en stor fordel at alle har testet bruken tidligere. Man lærer mye med å ha vært gjennom slike prosedyrer en gang, kunnskap som kan være avgjørende om en alvorlig situasjon skulle oppstå.

SB

 

You may also like...