Slik lydisolerer du boligen

Lyd kan være til stor irritasjon og bor du i et støybelastet nabolag eller har en bråkete nabo eller familie kan du ta noen grep for å dempe støyen.

Støy fra underetasjen

Enten det er fra leiligheten under eller fra en kjellerstue er det som regel såpass lytt at støy og lyd fort kan bli et problem. Er underetasjen en del av din egen bolig er den beste løsningen å lydisolere taket i underetasjen. Den mest brukte metoden er å legge lydisolasjonsplater i taket og gipsplater utenpå disse. Platene legges mellom lekterne, gjerne i kombinasjon med lydbøyle.

Er det en leilighet i etasjen under blir det ikke fullt så enkelt. En mulig løsning er å diskutere støyproblemet med naboen og sammen finne en måte å redusere støyen på, men i og med at dette innebærer et bygningsmessig inngrep hos naboen spørs det hvor motivert denne er.

Støy fra etasjen over

Den beste måten er å legge flytende gulv i overetasjen. Dette består av en trinnlydsmatte med gipsplate over. Oppå dette legges laminatet eller parketten. Et relativt omfattende arbeid, men du får i tillegg et mer behagelig og «mykere» gulv å gå på.

Er etasjen over en ekstern leilighet blir man erfaringsmessig nød til å lydisolere eget tak, det er ikke lett å få nabo med på å isolere gulvet.

Støy fra andre rom

Støyreduksjon mellom rom er betydelig enklere enn mot etasjer over og under. Det mest effektive er å montere lydisolerende plater i veggen. Legger du i tillegg gipsplater på disse blir lydisoleringen så bra som det mulig å få til. Hvor lydløst du ønsker det bestemmes av hvor mange plater du legger.

SB