Seriekoblet røykvarsler gir best sikkerhet

Brannvesenet og resten av brannfagmiljøene anbefaler på det sterkeste seriekoblet røykvarsler for de viktigste rom i alle boliger på mer enn ett rom. Takke være trådløs teknologi er det enkelt å seriekoble en røykvarsler opp mot et nett av flere. Poenget med en slik løsning er at om det røykvarsleren aktiveres i ett rom, dvs alarmen går, vil samtlige røykvarslere aktiveres og hele boligen blir varslet. Enkeltstående røykvarslere aktiveres kun enkeltvis. Er det røykutvikling i en del av huset blir det ikke varslet i andre deler av huset, noe som fort kan bli kritisk.

Det enkleste og rimeligste er et trådløst system, men en løsning med kabler fungerer på samme måte og kan seriekobles uten problem.

Varsling i hus med flere etasjer

Har din bolig flere etasjer er det desto viktigere med seriekoblet røykvarsler i flere rom fordelt på begge etasjer for å sikre god varsling i en kritisk situasjon. Blir det varslet for sent vil personer i andre etasje kunne få problemer med å evakuere. I en bolig hvor man sover i andre etasje og det oppstår et branntilløp i kjelleren vil man få en helt annen mulighet til evakuering og eventuelt slukking om varslerne er seriekoblet. Brannen eller røykutviklingen kan få et godt tak før den når frem til en enkeltstående røykvarsler.

Hvilken boligstørrelse krever seriekoblede røykvarslere?

Det anbefales at også mindre leiligheter hvor kjøkken og soverom er separate har to eller flere røykvarslere.

Mange branntilløp oppstår på kjøkkenet og en god varsling til resten av boligen er viktig. Dette betyr at om du har to eller flere røykvarslere bør disse være seriekoblet.

Se flere tips for kjøp av røykvarsler.

En tommelfingerregel sier at en røykvarsler dekker en åpen flate på rundt 40 m². Den dekker ikke i nevneverdig grad gjennom vegger og dører. Derfor skal du på rom som soverom (også barnerom), stue og kjøkken ha røykvarsler. I rom med mye teknisk utstyr er det en stor fordel med røykvarsler fordi slikt utstyr innebærer en større brannrisiko. Hver etasje skal ha minst èn røykvarsler.

Det finnes ingen argument for å velge en enkeltstående røykvarsler når det kun koster litt mer med en seriekoblet løsning. Prisene har falt mye de siste årene.

Er det komplisert å koble sammen trådløse røykvarslere?

Nei. I følge produsentene leveres hver enhet med komplett instruksjon og selv om du har ti tommeltotter vil montering og sammenkobling ikke være noe problem.

Husk regelmessig test og vedlikehold av alle røykvarslerne.

Sture Bjørseth

You may also like...