Hvordan lage et beredskapslager hjemme?

Selv om vi tilsynelatende lever trygt og sikkert i Norge dukker temaet krise og beredskap stadig oftere opp. En krisesituasjon kan være nesten hva som helst og mange scenarier er det ikke realistisk og ha en tilstrekkelig beredskap mot. Det vi kan forberede oss på er en situasjon der vi blir avskåret fra tre fundamentale ressurser for overlevelse, mat, vann og varme.

Beredskapslager av mat

En fornuftig måte og øke beredskapen for tilgang på mat i en kriseperiode er å få til en kombinasjon av å rullere beredskapslageret samtidig som man har tilgang på riktig type mat. Hovedutfordringen med et beredskapslager av mat er holdbarhetsdatoer. Lagrer du mat som etter hvert går ut på dato er dette en lite økonomisk måte å gjøre det på. Mest sannsynlig vil det aldri komme en krise, derfor må du finne en løsning hvor du har en rullering av matlageret.

Det beste er å øke mengden av basismat du allerede bruker. Når du skal bruke en matvare som inngår i beredskapslageret velger du den fremste som er nærmest utløpsdato og neste gang du er i butikken kjøper du tilsvarende mengde du har brukt, og setter denne «bakerst» i hyllen. På denne måten får du en fin rullering og unngår å kaste mat.

 

Hvilken mat skal du lagre?

Det viktigste er at du har nok tilgang på kalorier. Gode kilder som du allerede i dag bruker på kjøkkenet er pasta og ris. Mister du elektrisiteten vil kjøleskapet settes ut av funksjon og fersk mat bli ødelagt. Hermetikk derimot har lang holdbarhet og egner seg godt i et kriselager av mat. Men husk, kjøp det du allikevel skal bruke!

 

Lagring av vann

Hva gjør du om vannforsyningen stopper? Det spørs hvor du bor, mange kan hente vann i nærliggende kilder utendørs. Men hva om nærområdet ditt eksponeres for radioaktivt avfall? Tilgang på vann er fundamentalt innen krisehåndtering og beredskap og er det første kroppen vil mangle. Derfor er vann en viktig del av ditt beredskapslager.

Vannet tapper du fra springen og lagrer på plastkanner som er godkjent for oppbevaring av næringsmidler. Du bør lagre 20 liter pr. person i husstanden. Husk at vannet må lagres på en mørk plass for å unngå bakteriedannelse. Du bør skifte ut vannet og skylle dunkene godt to til tre ganger i året.

Leie ut bolig? Unngå trøbbel.

 

Energi, varme og lys

Hvordan beredskap du skal ha i forhold til oppvarming og tilgang på lys om strømmen forsvinner avhenger av årstiden. I sommerhalvåret vil du klare deg uten oppvarming av boligen, på vinterstid er situasjonen en annen.

Det enkleste er å ha en vedovn og en god stabel med ved. Har du ikke denne muligheten, du bor for eksempel i en leilighet uten tilgang til pipe, kan et alternativ være varmeløsninger basert på gass. Du bør uansett ha tilgang på varme klær i ull og en vintersovepose holder deg varm om natten. Steng av deler av boligen slik at dere kun bruker ett rom som dermed kan oppnå en viss temperatur.

Effektive lyskilder er lommelykt og stearinlys. Du bør ha 2-3 lommelykter med ekstra batteri. En eske med 50-100 stearinlys kan du lagre «evig» uten at kvaliteten forringes.

 

Tilberedning av mat

Har du en vedovn med kokeplate er problemet løst. Har du ikke dette finnes det løsninger basert på gass eller sprit, kanskje du har slikt utstyr i forbindelse med friluftsliv? Husk at små gassbeholdere ikke brenner lenge, ha derfor flere liggende. Her kan du eventuelt rullere på samme måte som med maten.

 

Lagring av medisiner

Er du avhengig av medisiner bør du ha et beredskapslager som dekker noen ukers forbruk. Skulle det komme til en alvorlig krisesituasjon kan det fort bli vanskelig å skaffe legemidler.
Ha også noen tusen kroner i kontanter i små sedler liggende, de kan være nyttige om minibanker og betalingsterminaler ikke fungerer.

 

Beredskap handler om disiplin

Er målet å ha en beredskap tilsvarende den vi har skissert i denne artikkelen krever det disiplin fra din side. Det er typisk at man får inspirasjon til å lage et beredskapslager, men følger ikke opp og risikerer et lager med mat som har gått ut på dato og vann som ikke lenger kan drikkes. Det ender ofte med et lite komplett og ubrukbart beredskapslager.

Beredskapen er ditt ansvar, og opp til deg!

 

You may also like...