Solkrem til barn og baby – Hva må du passe på?

Hvorfor skal du smøre barna godt med riktig solkrem? Barn, og spesielt baby, har vært sensitiv hud som krever ekstra beskyttelse i solen. En god regel er å bruke solkrem med solfaktor på minst 30, helst 50 om barnet har lys hud. Høy solfaktor betyr også at barnet kan oppholde seg lengre utendørs på solrike dager.

Solkrem til barn

Barn bør alltid smøres med solkrem når de skal være ute i solen., ikke bare på badestranden. På vinteren er solstrålene i praksis like sterke som på sommeren. Og ikke glem solbriller og beskyttelse på hodet (spesielt for små barn). Er barnet under ett år bør det unngå direkte solstråler.

Trenger barna egen solkrem?

Det er fordel å velge solkrem som er laget for barn, de fleste merkene har slike varianter. Disse er generelt mildere og inneholder færre potensielt irriterende og skadelig stoffer, for eksempel i forhold til allergi. Solkremer for barn legger seg på og trenger ikke inn i huden.

Barnekremene er også lettere å påføre, de er tynnere og fås ofte i sprayform.

Hvilken solkrem for barn er best i test?

Ifølge de testene vi har funnet er det tre merker som skiller seg ut positivt, blant annet gjennom en test i regi av Forbrukerrådet. Dette er Dermica Kids solkrem SPF 30 (testvinner), Cosmica Kids sun sensitive SPF 30 og Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15. Den store fordelen med disse solkremene for barn er at de ikke er hormonforstyrrende, inneholder ikke skadelige stoffer og er lette å smøre på. De er «renere produkter» enn mange av solkremene på markedet.

Du kan lese mer om skadelige stoffer i solkrem senere i artikkelen.

Vannfast solkrem fungerer best for barn

Barna flyr høyt og lavt og oppholder seg gjerne mye i vannet. Solkremen bør derfor tåle vann slik at beskyttelsen varer en stund og du slipper å smøre på hele tiden. Solkrem forsvinner også raskt ved tørking med håndkle.

En god regel er å smøre barna med solkrem annenhver time når dere er ved stranden eller når det lekes mye under sterk sol. Du skal også huske at beskyttelseseffekten i selve kremen avtar sakte men sikkert i løpet av noen timer. Du må for all del unngå at barnet blir solbrent.

Velg riktig babystol til reisen.

 

Det finnes to typer solkrem som tåler vann.

Det som skiller disse er hvor lenge et barn kan bade før beskyttelseseffekten er betydelig svekket.

Water Resistant: 40 minutter bading fordelt på to omganger
Very Water Resistant: 80 minutter bading fordelt på fire omganger

Hvilke skadelige stoffer kan du finne i solkrem, også for barn?

Hormonforstyrrende element

Solkrem trekker ned i huden og har derfor en direkte påvirkning på kroppen. Et tema det er mye fokus på når det gjelder solkrem er hormonforstyrrende stoffer. Dette er stoffer som forstyrrer hormonbalansen i kroppen og kan føre til alvorlige sykdommer og helseproblemer. Litt enkelt sagt blander de seg inn i kroppens funksjoner. Forskning viser at endringer i hormonbalansen kan føre til både kreft og diabetes. Det er også påvist en sammenheng mellom slike stoffer og redusert fertilitet. Dette er stoffer som kan påvirke hormonbalansen hos både mennesker og dyr.

Forskere advarer mot disse stoffene på grunn av negativ påvirkning på fruktbarheten. I tillegg kan de medføre økt risiko for diabetes og kreft. Når stoffene kommer i kroppen, for eksempel gjennom krem man smører på huden, vil stoffene forstyrre ved å etterligne, hemme eller øke virkningene av kroppens naturlige hormoner.

Nano teknologi og partikler

Nano-partikler er en fellesbetegnelse på bittesmå partikler som forsterker funksjoner og effekt hos produkter. I praksis betyr dette at produktene er mer effektive i å løse de utfordringer de skal løse. Nano teknologi brukt i solkrem betyr, veldig enkelt forklart, at små partikler i solkremen trenger inn i huden og skal ha en positiv virkning for beskyttelse og styrkning av huden. I solkrem anvendes blant annet titandioksid og sinkoksid i nanopartikkel form.

Hva betyr det for din helse at du bruker en solkrem med bittesmå partikler som trenger inn i og under huden? Dette forskes det mye på, men etter å ha lest artikler om dette er det ingen tvil om at mange er skeptiske. Du kan lese mer om hvor farlig nano er her.

Allergifrembringende stoffer

Dette er et stort og komplisert tema. Er man allergisk mot stoffer som brukes i solkremer, for eksempel parfyme, er man allerede bevisst i forhold til valg av produkter. Problemet er at mange stoffer kan provosere frem allergi. Derfor er det all grunn til å velge solkremer som ikke inneholder allergifremkallende stoffer, ikke minst for bruk på sensibel barnehud.

Flere relevante artikler om solkrem og soling:
Solkrem i test – Hvilke solkremer beskytter uten å skade huden?
Er solarium farligere enn vanlig sol? Tips for bruk av solarium
Solkrem – Komplett guide for deg som vil ta vare på huden

Tips til valg av barneseng.

SB

You may also like...