Unngå boliginnbrudd, slik sikrer du boligen før ferien
Innbruddstyver tar ikke ferie, tvert i mot har mange i følge politiet høyere aktivitet i ferier. Det er ikke enkelt å sikre deg 100% mot boliginnbrudd, men du klarer med stor sannsynlighet å medvirke til at tyven velger et annet hus, så kynisk det enn måtte høres. Boligalarm og innboforsikring reduserer risiko og konsekvensene av innbrudd i bolig. Men det lønner seg å forsøke å unngå at en innbruddstyv prøver seg.
Vannlekkasjer og brann er andre problemer som kan oppstå mens du er bortreist, og føre til store og kostbare konsekvenser.
Vurderer du å anskaffe boligalarm? Slik finner du det beste tilbudet!
1. Lat som du er hjemme
– Ikke slå av alle lysene. La noen lys stå på, gjerne i de oppholdsrommene. Forsikre deg om at lampene er av en sikker type og at de har god avstand rundt.
– Ikke dra for alle gardinene, hold de åpne
– Ikke rydd alt rundt boligen. La det se ut som den er i bruk. La noen barneleker du ikke er redd noen skal stjele ligge rundt på vanlige plasser
2. Post og søppel
– Bestiller du postoppbevaring vil postkassen være tom hele ferien, dette kan være en invitasjon til tyver. Det beste er å la posten komme som normalt og heller få en god nabo til å hente posten, det framstår mer naturlig.
– En tom søppeldunk er et sikkert tegn på at du er bortreist. Spør naboene om de kan kaset litt av sitt søppel i din søppelkasse.
3. Timer / smartplugg
Smartpluggen settes i stikkontakten og lampen plugges i. Deretter vil lampen slå seg av og i henhold til innstillingene av timeren. Lyset kan slås på morgenen og slås av om kvelden ved vanlig leggetid. Dette kan du gjøre med flere lamper og dermed ”lure” innbruddstyver til å tro at du er hjemme.
4. Lås vinduer og dører
Litt unødvendig å si, men dører og vinduer må lukkes og låses, og ikke glem kjelleren. Garasjen må også låses. Jo kraftigere låser du har desto vanskeligere gjør du det for tyvene. Du bør uansett ha låser som er godkjente av forsikringsselskapene (FG-godkjent).
5. Gjem verdifulle objekt
Tyven har det travelt under et innbrudd og har ikke tid til å lete grundig gjennom hele huset. Har du noen smarte gjemmesteder for smykker og andre verdigjenstander kan du unngå å miste dette. Bad og soverom blir oftest gjennomsøkt under tyveri, her er tyven vant til å finne smykker o.l. Mindre bærbare teknologiprodukter som pc, mobil, ipad osv er populære objekt. Gjem også bilnøkkelen. Står bilen i garasjen og tyven finner nøkkelen kan det være fristende å kjøre derifra i din bil.
6. Boligalarm
Innbruddstyver unngår hus med alarm, da går de heller videre til neste hus. En alarmløsning er kostbar, men er absolutt en garanti for å unngå innbrudd. Alarmer finnes i mange typer og med ulike løsninger. Alarmene kan også kobles til lokale vaktselskap som rykker ut om alarmen går. Ved hjelp av mobilen kan du styre alarmene og ha full oversikt over boligen.
7. Unngå vannskader
Oppstår det en vannlekkasje mens du er på ferie kan hele huset bli ødelagt. Tenk deg en slange som spruter ut vann konstant i 2-3 uker, det får enorme konsekvenser. En anbefalt løsning er å stenge hovedkranen til vannet. Reiser du bort på vinterstid må de forsikre deg om at rør ikke fryser til.
8. Forbyggende brannsikring
Sjekk eller skift batteriene i brannvarslerne. Er det lenge siden du har skiftet lønner det seg å skifte alle, det koster ikke mye. Sjekk at brannvarslerne virker ved å trykke på knappen på varslerne (alle varslere har en testknapp). Er brannvarslerne seriekoblet (noe som anbefales) og alle tuter samtidig vil naboer kunne høre brannalarmen og få varslet politi og brannvesen.
Les også: Slik unngår du brann hjemme.
9. Trekk ut stikkontaktene
Er elektriske apparater koblet til strømnettet kan det føre til brann om det oppstår feil i apparatene, kortslutning o.l. De viktigste apparatene å ta ut kontakten på er tv, kaffetrakter og toastmaskin, internettmodem og vaskemaskin. Alle andre elektriske apparater skal slås av. Ikke glem å ta ut alle ladere. Å ta ut ledninger fra stikkontaktene er også smart i forhold til begrense skader og brannfare ved lynnedslag.
Vurderer du å anskaffe boligalarm? Slik finner du det beste tilbudet!
10. Sosiale medier
Kriminelle følger med på internett og legger du ut informasjon om at du er på ferie gjør du det enklere for disse. Det er veldig enkelt å finne fram til en Facebook eller Twitter profil. Har man adressen samler man fort inn andre data fra lett tilgjengelige kilder som kobles sammen. Derfor, vent med å informere på sosiale media til du er kommet hjem fra ferie.
11. Sørg for god og dekkende forsikring
Uansett hvor mange forholdsregler du tar før du reiser på ferie vil det allikevel kunne oppstå problemer. Derfor er det viktig at du har tegnet en god forsikring som dekker alt og som har riktig beløpsgrenser.
God ferie!
Boligforsikring fra Tryg Forsikring.
SB