Babycall / babymonitor kjøpeguide – Ønsker du å følge med når babyen sover?
Hvorfor skal du investere i en babycall /babymonitor? De fleste foreldre kjenner seg igjen i denne situasjonen: Babyen sover på barnerommet og dere befinner dere på stuen eller på kjøkkenet. Den stadig tilbakevendende tanken er, sover babyen eller er babyen våken? Hvordan har babyen det, har babyen dynen over hodet, er liggeposisjonen riktig, gråter babyen, hva skjer på barnerommet? Tankene og fantasien begynner å arbeide og bekymringen øker.
Det oppstår en usikkerhet som fører til at dere ofte må ta en titt innom barnerommet, som regel helt uten grunn. Situasjonen blir oppstykket og urolig og dere har ikke ro og frihet til å få gjort andre gjøremål, eller slappe av. En babycall, eller babymonitor, av god kvalitet løser dette problemet.
Babycall består av to enheter, en for plassering hos babyen, den andre hvor foreldrene oppholder seg, bærer med seg. Ved hjelp av lyd- og bevegelsessensorer følger dere enkelt med på lyder og bevegelser hos babyen og har kontroll. Det finnes babycall med video slik at dere også kan se babyen, noe som gjør det enklere å vurdere behovet for å gå inn til babyen. Nytt på markedet er også babycall koblet opp mot en app på mobilen. Kjente produsenter av babycall er Neonate, Motorola, TopCom, Nabby og Philips (Avent).
En babycall gir både barnet og dere god trygghet og forenkler hverdagen for travle foreldre.
Trenger dere babycall?
De fleste med baby har behov for en babycall. Unntaket er om dere bor i en liten leilighet hvor babyen sover på stue eller oppholdsrom, eller at dere synes det er greit å konstant prioritere kontroll av babyen. Bor dere i et hus med flere etasjer er behovet absolutt til stede. Det samme gjelder ved nedsatt hørsel hos foreldre. Har barnet plager eller sykdommer som krever ekstra overvåkning er det ingen vei utenom en pålitelig babycall av god kvalitet.
Å følge med på de aller minste mens de sover er viktig. Den tradisjonelle babycallen som varsler med lyd er i ferd med å bli erstattet av stadig mer teknologisk avanserte produkter som kan styres fra mobilen.
Prisnivå
Babycall av et kjent merke med to enheter (en for barnet og en for foreldrene) uten video ligger på mellom kr 500 og kr 1.500. Testvinnere koster som regel fra kr 1.000 og oppover. Med video må du regne med fra 1.500 og oppover til rundt kr 2.500,-. Alt avhengig av styrke og funksjoner.
Hvordan velger du riktig babycall?
Det er en del ting du skal tenke på før du kjøper babycall. Viktige faktorer som vi kommer inn på i denne guiden er dekning og styrke, stråling, følsomhet, interferens/forstyrrelser, frekvenser, video eller ikke, tilleggsfunksjoner samt pris. Det lønner seg å bruke litt tid når du skal velge en modell som dekker dine behov. Det lønner seg å se etter best i test modeller.
Se test av Neonate BC5800D Babycall
Hvilken dekning/styrke trenger du?
Fundamentalt i funksjonen for babycall er kommunikasjon mellom enhetene. Derfor er det viktig å velge en styrke som er tilpasset den avstanden og miljøet den skal brukes i. Blir signalet for svakt vil du heller ikke bli varslet om babyen gråter eller trenger assistanse. Rekkevidden på de ulike modellene ligger på fra 250 meter til flere kilometer. En viktig faktor for rekkevidden er hvilke hindringer signalet møter. Rekkevidden er oppgitt under forhold med fri sikt. Skal signalet gjennom tykke vegger av mur eller lignende hindringer blir rekkevidden betraktelig redusert, 300 meter rekkevidde kan fort bli til 10 meter. Skal du bruke babycall i en leilighet på ett plan med skillevegger i lettere materialer (tre, gips) holder det med en rekkevidde på 2-300 meter. Ligger babyen utendørs i en vogn må du velge en kraftigere modell. En fri-sikt rekkevidde på over 500 meter vil være tilstrekkelig.
Les mer om hvordan du gjør hjemmet trygt for barna.
Blir babyen utsatt for stråling med baby call?
Dette har det vært diskusjon rundt og mange foreldre har stilt spørsmål om det er trygt å bruke babycall. Babycall sender med samme type signal (men med betydelig svakere utgangseffekt) som en mobiltelefon (kilde: Statens Strålevern) og det er ikke påvist negative helseeffekter. Det er viktig at apparatene er CE-godkjent, noe som betyr at de er testet og ikke overskrider maksimale stråleverdiene som lover sier. De tester som er foretatt viser at godkjente apparater har en stråling som ligger betydelig under grenseverdiene, du trenger med andre ord ikke være bekymret for stråling, uansett hvilken modell du velger.
Er babycall’en talestyrt sender den kun stråler når det finnes lyd som skal kommuniseres. Er det stille blir det heller ikke sendt stråler og barnet blir ikke eksponert for disse. Dette er verdt å tenke på om du er grunnleggende skeptisk til alt som har med stråling å gjøre.
Det er også mye diskusjon om hvor mye stråling de ulike frekvensene avgir, men dette trenger du ikke å ta i betraktning.
Den generelle anbefalingen fra Statens strålevern (strålevernforskriften) er å plassere elektronisk utstyr minst èn meter fra der barnet sover. Legg derfor ikke babycall i sengen eller i vognen.
Velg en digital modell, unngå forstyrrelser (DECT)
All trådløs kommunikasjon er potensielt utsatt for forstyrrelser (interferens) fra andre elektriske apparater. En babycall vil derfor kunne bli forstyrret av andre babycall (naboens), elektriske apparater i huset (rutere, mikrobølgeovn osv) eller elektronisk utstyr utenfor huset. Slike problemer gjelder først og fremst analoge modeller.
Ønsker du å unngå dette problemet bør du derfor velge en digital modell som er mindre følsom for eksterne signaler. Disse er merket DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications (digitalt forbedret trådløs telekommunikasjon)). DECT teknologien bruker krypterte signaler så du kan være trygg på at det ikke oppstår forstyrrelser. I tillegg unngår du at uvedkommende hører på ”samtalen”. Det har forekommet tilfeller hvor naboer har kommet inn på feil anlegg.
Alle babycall’er sender på en bestemt frekvens. Fordelen med DECT er at den automatisk skifter til en ledig frekvens om en frekvens er opptatt. Frekvensområdet er mellom 1,92 og 1,93 Ghz, noe som i praksis betyr at du har mange frekvenser å velge mellom. Du kan derfor være trygg på å ikke bli forstyrret.
De fleste modellene på markedet er i dag digitale.
Skal du på biltur med barna? Slik sikrer du barn i bil.
Babycall med eller uten kamera?
Velger du en modell med kamera kan du i tillegg til å høre også se babyen. Du ser hvordan barnet ligger i sengen, om barnet har kommet under dynen osv. Du har derfor mer kontroll med kamera. Enkelte modeller kan også kobles opp på TV-en slik at du ser kameraet på TV-skjermen (bilde i bilde).
De fleste babycaller som kjøpes i Norge er med kamera. Prisen er ikke avskrekkende, rundt ca 1.000 kroner ekstra, og det synes mange er overkommelig for å ha bedre kontroll.
Vær oppmerksom på at de rimeligste modellene med kamera kan ha dårlig bildekvalitet og kort rekkevidde. Det skal ikke mye til før bildet blir dårlig eller forsvinner. Velger du babycall med video anbefales derfor å velge toppmodeller, det er stor forskjell på kvaliteten.
Mange nyttige tilleggsfunksjoner
Babycall finnes med ulike tilleggsfunksjoner som toveis kommunikasjon, barnesanger (sove- / vuggesanger), ulike varslinger (tomt batteri, svakt signal og lignende).
SB