Er solarium farligere enn vanlig sol? Tips for bruk av solarium

Er solarium farligere enn vanlig sol? Det som skiller solarium fra naturlig sol er styrken på UV strålene samt fordelingen mellom UVA og UVB stråler. UVA strålene gir rask brunfarge, men bygger ikke opp hudens evne til å beskytte seg mot UV stålingen. UVB strålene har som funksjon å gjøre huden sterkere slik at den bedre tåler solstrålene. Dette er kroppens måte å beskytte seg på.

Problemet er at i solarium er UV strålingen flere ganger sterkere enn fra naturlig sol, huden får tøffere behandling. I tillegg gir solarium en sterkere eksponering fra UVA stråler enn fra UVB stråler. Det er naturlig, målet med solarium er jo å få brunfarge raskt. Problemet er at huden ikke rekker å mobilisere et forsvar, litt enkelt kan vi si at UVB strålene som skal styrke huden ikke henger med, UVA strålene dominerer.

18 års aldersgrense i norske solarium

Loven (fra 2017) sier at du skal være minst 18 år for å bruke solarium. Målet er å redusere overdreven bruk av solarium blant de yngre som ikke alltid tar helserisikoen på alvor. Det enkelte solarium er pålagt å håndheve aldersgrensen. Dette gjøres ved at brukeren for å få adgang må opprette en brukerprofil og bekrefte denne med Bank-ID, eller lagre et betalingskort i systemet, som igjen sjekkes opp mot alder. Men, at du er over 18 år betyr ikke at solarium er ufarlig for helsen.

Alle solarium er pålagt å informere kundene om risikoen ved bruk av solarium (Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften)). Informasjonen skal inneholde informasjon om hvordan man skal bruke solarium på en for huden mest mulig skånsom måte blant annet i forhold til ulike hudtyper samt generelt om risikoen med bruk av solarium.

Gode grunner for å unngå solarium

Lys hudtype: Har du lys hud og aldri egentlig blir brun skal du ikke presse frem brunfarge med solarium, det beste er å la være siden slik hud er sensibel ovenfor UV-stråler.

Rødt hår og fregner: Rødhårete har en lys hudtype, gjerne med fregner, som ikke tåler sterke solstråler og fort blir brent.

Mange føflekker: Har du allerede mange og kanskje store føflekker bør du holde deg unna solarium fordi det ofte er nettopp føflekkene som kan utvikle kreft (føflekkreft). En vanlig føflekk kan reagere på sterk eksponering av solstråler og det kan være starten på en kreftsvulst. Det samme gjelder om familien har en historikk med kreft og da spesielt med hudkreft.

Medisiner (fotosensibiliserende): Kan føre til at huden blir mer sensibel, sjekk dette om du tar medisiner.

Hvordan bruke solarium på en tryggest mulig måte?

Kontroller rørtypen

Hvor farlig eller ikke solarium avhenger mye av kvaliteten og styrken på rørene. Er rørene av dårlig kvalitet og gjerne altfor sterke kan det få katastrofale konsekvenser for huden. I Norge er det kun solarium merket UV Type 3 som er tillatt. Dette betyr at rørene er tilpasset solariet og ikke overskrider grenseverdiene for stråling.

En oversikt over offentlig (DSB) godkjente solarier finner du her

Ikke sol for lenge og for ofte

Har du blek hud skal du sole deg maksimalt i fem minutter den første gangen for å unngå at huden blir brent. Deretter kan du øke lengden for hver gang inntil rundt 20 minutter. Følg alltid instruksene for hvor lange du kan sole deg, de finner du i solariet. Du bør la det gå 48 timer mellom hver gang du bruker solarium. Du bør også unngå å bruke solarium om du soler deg utendørs samme dag.

Beskytt øynene og sensible steder

De sterke UV strålene i et solarium går gjennom øyelokkene og skader øynene, det hjelper ikke å lukke øynene. Derfor skal du alltid bruke godkjente beskyttelsesbriller. I tillegg bør dekke til tatoveringer, underliv og andre sensible steder på kroppen, for eksempel større arr.

Ikke sol deg med kosmetikk

Dette kan skade huden, og hva er vitsen med å sole seg om solstrålene ikke når frem til huden? Du skal heller ikke bruke solkrem.

Oppdager du uregelmessigheter i huden, for eksempel føflekker som endrer seg i form og utseende skal du oppsøke lege umiddelbart.

Hvorfor skal du ikke bruke solarium før sol-ferien?

Soler du deg i naturlig sol gjør balansen av UVB og UVA stråler huden sterkere. Det tar også lengre tid å bli brun utendørs, denne tiden bruker huden på å forberede seg for mer sol. Denne prosessen tar tid og det finnes ingen snarveier. Soler du deg i solarium blir du brun, men ubalansen mellom UVB og UVA stråler gjør ikke huden tykkere og motstandsdyktig mot UV stråler på samme måte. En solariumbrun hud er derfor ikke klar for sterk sydensol.

Hvor sterk er sammenhengen mellom solarium og kreft?

Lys nordisk hud ta lett skade i sterk sol og derfor ligger også Skandinavia på topp i antall tilfeller av hudkreft og føflekkreft (melanom). Solstråler står for de aller fleste tilfeller av denne krefttypen.

Hvordan redusere kreftrisikoen?

Litt sol er sunt, men for mye er skadelig. For å redusere risikoen for å utvikle hudkreft og skader i pigment og hud (rynker) er det tre ting du bør unngå:

  1. Mye bruk av solarium
  2. Å bli solbrent
  3. Overdreven soling utendørs

Solarium øker risikoen for hudkreft

Det er ikke å komme utenom at de sterke strålene huden eksponeres for i et solarium øker risikoen for hudskader og hudkreft. Det anbefales derfor at du bruker solarium så lite som mulig. Skal du først bruke solarium, gjør det i hvert fall på den riktige måten.

Hvordan oppstår hudkreft?

Det hele starter på cellenivå. UV-strålene kan skade cellenes DNA. En celles DNA bestemmer hvordan cellen skal fungere. Skades denne vil cellen, litt forenklet forklart, ikke lenger «oppføre seg normalt». Dette kan resultere i at cellen vokser / deler seg ukontrollert, og det kan være starten på kreft. Føflekker er ekstra utsatt for dette.

Hva er bra med sol og UV-stråler?

Sol er helsefremmende og vi mennesker er avhengig av sol. Den viktigste grunnen, om vi ser bort fra all trivsel og velvære solen gir, er dannelsen av D-vitaminer. Når huden eksponeres for solstråler aktiveres produksjonen av D-vitaminer. D-vitaminer er viktig for mange grunner, en er den gunstige effekten på beinbygning og skjelett.

Brun uten sol?

Du trenger ikke sole deg for å bli brun. Skal du ha litt frisk brunfarge til en anledning kan du bruke selvbruningskrem. Da slipper du i hvert fall solstrålene. Om selvbruning har andre negative helsemessige konsekvenser er vi ikke sikre på. 

Her er noen gode generelle råd for sommeren:

Bruk solkrem med en solfaktor på minst 15

Hudleger anbefaler å starte med en solfaktor på 50 om du har vinterblek hud. Huden trenger litt tid. Etter hvert som brunfargen kommer kan du gå ned til solfaktor 15, men ikke under. Dette er selvfølgelig helt avhengig av din hudtype. Har du lys og sensibel hud kan også solfaktor 15 gi for lite beskyttelse. Smør ofte, spesielt om du bader og tørker mye svette. Det aller viktigste er å ikke bli solbrent.

Ikke overdriv oppholdet i sterk sol

Risikoen for hudkreft henger også sammen med hvor lenge huden eksponeres for sterk sol. Det finnes statistikk som viser at eldre menn på Sørlandet som har vært mye ute i båt på sommeren og oppholdt seg mye under sterk sol har større sjanse for å få hudkreft og hudskader.

Begrens solingen midt på dagen når strålingen er kraftigst, sett deg i skyggen innimellom eller dekk til huden med klær og hodeplagg i løpet lange dager i solen. Bruk alltid solbriller, så reduserer du sjansen for øyeskader.

Husk at UV stråler går gjennom klær

Lette og luftige tøystoffer slipper gjennom solstråler (spesielt når de er våte) og er målet og beskytte huden skal du velge klesplagg med omhu. Skal du oppholde deg lenge under solen, for eksempel på sjøen eller i fjellet, bør du anskaffe klær som stopper UV-stråler. De fleste merkene for sportsklær har slike modeller.

Flere relevante artikler om solkrem og soling:
Solkrem i test – Hvilke solkremer beskytter uten å skade huden?
Solkrem – Komplett guide for deg som vil ta vare på huden
Solkrem til barn og baby – Hva må du passe på?

SB

You may also like...