Barneseng – dette må du tenke på før du kjøper

(Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Babyshop).

For alle typer barneseng som beskrives her, foreligger det felles europeiske standarder som også gjelder i Norge. Disse standardene omhandler blant annet sikkerhetskravene ved de ulike sengetypene. Alle mål som det henvises til, er hentet herfra.


Barneseng kjøper du billigst på nett! Sjekk stort utvalg på babyshop.no


 

Vugge eller babykurv?

Noen velger å bruke vugge eller babykurv til babyen de første månedene. Når barnet er i stand til å sitte, krabbe eller trekke seg opp selv, skal vuggen eller kurven byttes ut med en seng for å unngå fallskader. Høyden på sidene på vuggen eller kurven skal være minst 27,5 cm. Fra madrassens overflate til sengesidens øvre kant skal det være minst 20 cm.

 

Småbarnseng

Barnesengene finnes i flere varianter. Den har høye sider med fast eller regulerbar bunn, med fast eller regulerbar sengeside. Den kan brukes fra fødsel og til barnet er ca. 2,5 år.

For å unngå kvelningsfare stilles det krav til at avstanden mellom sprinklene på en sprinkelseng ikke skal være mer enn 6 cm. Dersom sidene eller endene er av tekstil, skal maskestørrelsen være 7 mm eller mindre i diameter.

Avstanden mellom sengebunnen og sidene eller mellom sprinklene i bunnen skal være maksimalt 2.5 cm, for at barnet ikke skal kunne sette fast føttene og skade disse. Sengen må være stabil. Den skal tåle slag og hopp uten at delene går fra hverandre, eller sengebunnen løsner eller forskyver seg. Hvis sengebunnen er justerbar, skal det ikke være mulig å justere den uten å bruke verktøy. Hvis bunnen kan justeres, skal det være minimum 30 cm fra sengebunnens overside til sengesidens overkant når den står i øverste posisjon.

Avstanden mellom sprinklene i sidene skal ikke være mer enn 6 cm, og i bunnen ikke mer enn 2,5 cm. posisjon skal det være minimum 60 cm. Den laveste posisjonen er tryggest og bør alltid brukes så snart barnet kan sitte eller begynner å reise seg opp. Dersom sengen har senkbare sider, skal låsemekanismen være slik at det ikke er mulig for et lite barn å utløse denne. Sørg for at den senkbare siden står oppe og er ordentlig festet når du går fra barnet i sengen. Utsatte kanter og fremstikkende deler på sengen skal være avrundet og uten ujevnheter slik at barnet ikke kan henge fast med klær, smokkelenker eller lignende. Sengen skal heller ikke ha smådeler som barnet kan løsne og putte i munnen.

Barnesengene skal ikke være utstyrt med hjul med mindre den har to hjul og to ben eller fire låsbare hjul. Når barnet viser tendens til å klatre ut av sengen, bør det skiftes til junioreller voksenseng. Har sengen regulerbar side, bør denne felles ned for å hindre fall fra sengen.

Ny barnevogn? Se guide.

 

Reiseseng

Det stilles de samme krav til sikkerheten ved reiseseng som til småbarnseng. I tillegg må det tas hensyn til at den har en annen konstruksjon og et annet bruksområde enn småbarnsengen. For å hindre at en reiseseng klapper sammen, skal sengen være utstyrt med en låsemekanisme. Den må være låst ordentlig før bruk. Barnet skal ikke kunne løfte bunnen eller deler av denne mens det befinner seg i sengen.

Pass også på at: barnet ikke kan skjære eller klemme seg når sengen er satt opp til bruk. barnet ikke kan henge seg fast i knotter eller netting (maskestørrelse max 7 mm i diameter). sengen er så dyp at barnet ikke klatrer ut (minimum 60 cm. høy). sengen er stabil nok både for barnet i sengen og for eldre søsken som ofte klatrer eller leker ved sengen.


Barneseng kjøper du billigst på nett! Sjekk stort utvalg på babyshop.no


 

Køyeseng

En køyeseng er også en høy enkeltseng hvor sengebunnen er 80 cm eller mer over gulvet. Plassen under enkeltsengen brukes ofte til skriveplass, sitteplass, skap og hyller eller lekehus. Faren med en køyeseng er at barnet kan falle ned fra overkøyen, spesielt når sengen brukes til lek. En annen fare er at barnet kan bli kvalt hvis det er for stor avstand mellom sengehestens underkant og sengebunnen slik at barnet blir hengende fast.

Det skal ikke være noen åpninger mellom sengebunn og sider som overstiger 2,5 cm. Den øverste sengen skal ha fire sengesider eller sengehester. Disse må være godt festet. Det skal ikke være mulig å løsne dem uten å bruke et verktøy. Det skal være minst 16 cm fra den øvre kanten av sengesiden eller sengehesten og til den øvre kanten av madrassen. Består sengesiden av flere paralelle bord, skal avstanden mellom disse være maksimum 7,5 cm. og minimum 6 cm.

På den ene langsiden kan sengehesten være brutt med en stige. Den må gi godt grep til hender og føtter. Kanter og utstikkende deler skal være avrundet. Hvis sengen er laget av rør, skal det ikke være noen åpne ender. Består køyesengen av to senger skal det være minst 75 cm. mellom disse.

 

TIPS!

Pass på at sengen er stabil og stødig Pass på at sengebunnen er ligger stødig og har et skikkelig feste Maksimal avstand mellom sprinklene i sengebunnen skal være maks 2,5 cm. Dersom sengebunnen er en hel plate, må den slippe luft gjennom slik at sengen ikke blir for klam. Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene i sengen. Sprinkelavstanden skal være maks 6 cm. Pass på at avstanden fra sengebunnen og opp til kanten er minst 60 cm. Pass på at sengestolpene ikke er mer enn 6 mm over sengekanten. Hvis stolpene er høyere, kan barnets klær henge seg fast og barnet kan i verste fall bli kvalt. Evt. hjul må være låsbare.

 

Hvor stort er søvnbehovet til en baby?

En baby har etter fødselen et stort søvnbehov, gjerne 16 til 20 timer søvn pr. døgn, men dårlige soverutiner. Etter hvert vil babyen sove mer på nettene enn på dagen inntil det har en døgnrytme med to til tre timers søvn på dagen og ti til elleve timer på natten. Det anbefales at barnet sover i egen seng.

De første 3-4 månedene etter en fødsel blir som regel temmelig kaotiske når det gjelder søvnrutiner, både for baby og foreldre. Babyen har et stort søvnbehov men våkner ofte og sover ikke mange timene før det av ulike grunner våkner.

Søvnbehovet varierer fra baby til baby, det finnes ingen 100% fasit. Babyer er like forskjellige som oss mennesker når det gjelder søvnrutiner. En baby kan i starten sove lenge og rolig flere timer i strekk mens en annen våkner hver halvtime og lager et voldsomt spektakel.

Det totale søvnbehov for en nyfødt baby er 15 til 20 timer i døgnet de første ukene. Babyen er uten soverutiner og har ikke noe forhold til natt, dag og døgnrytme. Det er vanlig å våkne ofte. Etter hvert som kroppsfunksjonene blir normalisert vil babyen starte etableringen av soverutiner og etterhvert sove mer på natten enn på dagen.

Når barnet har rundet seks måneder er det vanlige totale søvnbehov på ca. 14 timer hvorav 11 timer nattestid (dette kan variere).

 

Hvordan kan du bidra til god baby søvn?

For å etablere gode soverutiner er det viktig å koble det å legge seg til det å sove. Du skal derfor ikke legge barnet når det er lys våkent og heller ikke når det har sovnet (om mulig). Da vil en baby koble sengen til andre ting enn det å legge seg til å sove.

Det er også viktig at en baby føler at det er forskjell på natt og dag i hvordan det blir behandlet. Når babyen våkner om natten skal du ha lav belysning og snakke med en lav rolig stemme som skiller seg fra den stemmen du bruker på dagtid. På denne måten vil barnet ikke bli unødvendig stimulert og etterhvert utvikle en følelse at natten er en tidspunktet når man skal sove. Du kan også supplere med bruk av babycall med nattlys og vuggeviser.

Det beste er å la barnet sove uten smokk, selv om dette ofte er vanskelig. Smokk er foreldrenes verktøy nr. 1 når det gjelder barn og søvn. Om en baby blir avhengig av smokk for å sove og kobler smokken til det å sove vil det lett våkne om smokken ramler ut i løpet av natten.

Etter hvert vil babyen sakte men sikkert etablere både en mer normal døgnrytme og bedre soverutiner.

Våkner barnet ofte om natten kan du prøve å redusere sovetiden på dagen. Sover barnet lenge på dagen vil det kunne føre til mindre søvnbehov på natten, noe som igjen gir en lettere søvn og større sjanse for å våkne. Etter fylte seks måneder er det for de fleste barn et søvnbehov på kun to til tre timer på dagtid.

 

Hvordan forholde deg når babyen våkner?

Våkner barnet på natten skal du ikke automatisk ta det opp for å trøste det, selv om det gråter. Det er ikke sikkert barnet er sultent. At barnet gråter når det våkner trenger ikke å bety noe, og det kan sovne igjen etter noen minutter. Løfter du barnet opp vil det som regel bli opptatt av mer spennende ting enn å sove. En babycall med kamera kan hjelpe deg å forstå situasjonen før du går inn til babyen.

 

Hvor bør en baby sove?

Ikke i foreldrenes seng. Det gir en unaturlig kobling til foreldrene når det gjelder søvn, og det kan bli et problem når en baby etter hvert skal sove i egen seng. I følge Landsforeningen uventet barnedød er det også påvist økt risiko for krybbedød når en baby sover i foreldrenes seng. Det beste er at babyen sover i egen seng på foreldrenes rom til de første seks til åtte månedene.

Å etablere gode soverutiner tar tid, men både du og babyen får betalt for innsatsen.

SB

Kilde: DSB

 

You may also like...