Sikring av barn i bil – hvordan og hvorfor?

Alder, høyde og vekt bestemmer

Barn skal sikres i bil og ansvaret har sjåføren. Er barnet under 135 centimeter skal det alltid sitte i en godkjent bilstol i riktig størrelse.

  • Er barnets lengde 135 til 150 cm og vekten under 36 kg skal det anvende godkjent sikkerhetsutstyr om dette er tilgjengelig i bilen.
  • Har setet i bilen airbag skal det ikke anvendes bakovervendt barnestol. Airbagen må i så fall deaktiveres. 
  • Har bilen ikke bilbelter i forsete, veteranbiler har unntak fra reglene, er det forbudt for barn å sitte foran. Baksetet går greit om barnet er over tre år.

Reglene for sikring av barn i bil

Er barnet under 9 kilo skal det sitte i bakovervendt barnestol. Er barnet over 9 kilo kan de bruke forovervendt bilstol.

Alt av stol og utstyr skal være godkjent etter normene ECE R44-03 og R44-04, disse kodene skal stå på godkjent utstyr. det skal også framgo av merkingen hvilken vektklasse utstyret er godkjent for.

Er utstyret merket «Universal» kan det anvendes i alle bilmodeller. 

i-Size

Denne standarden gjelder for et utvalg bilmodeller med fester for Isofix. I-Size stoler kan anvendes med isofix-fester forutsatt at bilmodellen er oppført i listen som gjelder den aktuelle stolen.

Barnestoler skal byttes etter ulykker

Trygg Trafikk anbefaler at sikkerhetsutstyr som har vært utsatt for kraftig belastning i ulykker må byttes ut. Utstyret kan være skadet uten at det synes på utsiden og ikke lenger ha optimal sikkerhetsfunksjon.

Hva med kjøp av brukt barnesete?

Det går fint å kjøpe et brukt barnesete under noen forutsetninger. Du må være sikker på at setet ikke har vært utsatt for belastning gjennom en ulykke, at det ikke er mer enn 6-7 år, og at det ser bar ut, uten sprekker og lignende.  Hold deg til kjente merker som Recaro, Maxi-Cosi, Cybex og BeSafe.

Skal du deaktivere airbagen?

Barn med en høyde under 140 centimeter bør ikke sitte i et sete med airbag. Hovedårsaken er den kraften som utløses i airbagen, den nærmest eksploderer og i et millisekund oppstår det sterke krefter som kan skade barnet. Barn har ikke den samme styrken i hode og nakkeregionen og kan derfor bli skadet. Skal barn sitte i setet bør du deaktivere airbagen. Det samme gjelder ved bruk av barnestol.

Kjøretur med spedbarn 

De fleste spedbarn trives ikke altfor godt i en fast sittestilling og begynner som regel å klage etter en stund. Full bleie og sult bidrar også. Spedbarn klarer ikke å endre sittestilling og kan synke litt sammen i en bilstol. Er barnet ellers friskt er dette ikke farlig, men kan føre til klaging. En god regel er derfor å ta barnet opp av stolen ca en gang i timen når dere er på lengre kjøreturer. Klager barnet før det er gått en time kan det tas opp for sjekk av bleie, evt. er det sult og tørst som melder seg. Foregår kjøreturen i buss gjelder egne regler.

Kan barn sitte i forsetet?

Barn under 140 centimeter skal det ikke sitte i forsetet.

Bakovervendt eller forovervendt sete?

Statistikken viser at påkjørsler bakfra skjer i betydelig lavere hastighet enn frontkollisjoner. Derfor er også risikoen størst for skade om bilene møtes front mot front. Det er grunnen til at det anbefales å sette bilsetene i bakovervendt posisjon.

Seler eller bilbelte i bilstolen?

Både sele og bilbelte har for- og bakdeler. Bruker du bilens trepunktsbelte vil barnet kunne skli ut av beltet ved en kraftig kollisjon. Bilbelter er ofte litt for store for barn. Bruker du bilsetets fempunktsbelte vil nakken bli kraftig belasten som den må absorbere mye av kraften fra resten av kroppen som er godt fastspent.

Konklusjon: Sett bilstolen bakovervendt.

Se vår guide om brannfarlige barneklær.

Sture Bjørseth

Kilde: Trygg Trafikk

You may also like...