Hvilke barneklær er mest brannfarlige?

De fleste tekstiler er i utgangspunktet brannfarlige og kan lett begynne å brenne ved kontakt med ild. Hvor lettantennelige og hvor raskt de brenner varierer veldig, også når det gjelder stoffene i klær for barn og babyer. Når du skal handle barneklær er det derfor smart å sjekke hvilke materialer de er laget av for å unngå de største brannfellene. Det er ikke alltid så lett å vurdere dette. Du kan prøve å spørre i butikken hvor du handler. Du kan også sjekke hva klærne er laget av og om det står noe spesielt vedrørende brannfare.

Brannfarlige tekstiler, hva skal du være oppmerksom på?

Strukturen i stoffet er avgjørende for brannfaren

Stoffets struktur bestemmer hvor brannfarlig det er. Et stoff som lett slipper til mye luft /er luftig brenner lettere enn et stoff med en tettere struktur. En porøs og grov overflate brenner lettere enn et stoff med en tettere og glattere ytre flate.

Store, luftige og vide klær brenner lettere

En klesplagg av den luftige typen kommer lettere i kontakt med åpen ild. Et typisk eksempel er vide ermer som kommer borti talglys på bordet. Skjerf og vide kjoler er andre eksempler. Flammene får også bedre tak når klærne er luftige, det kommer mer luft til og flammene sprer seg raskt. Det er vanskeligere for flammene å få tak i et mer tettsittende klesplagg.

Les også: Hvordan skaper du et sikkert hjem for barnet?

Hvor brannfarlige er tekstiler?

Ull og modalkryl

Dette er tekstilene som er mest brannsikker. Ull brenner sakte og kan til og slukke seg selv om det har en viss tykkelse. Ull er heller ikke lett antennelig. Modalkryl er laget av flammeresistent fiber som ikke er lett antennelig. I tillegg smelter stoffet istedenfor at det begynner å brenne. Kommer dette i kontakt med hud kan det forårsake brannsår, men du unngår en eksplosiv brannutvikling.

Lin, bomull og viskose

Barn rundt bål skal holdes under oppsikt.

Dette er brannfarlige stoffer som antennes lett. De består av cellulosefibrer og flammene spres hurtig. Cellulosefiber er egentlig papir , og det brenner godt. For å gjøre slike stoffer brannsikre legges det på lammehemmende impregnering. Tynne stoffer brenner raskere enn tykke. 

Nylon

Nylon består av polyester og dette antennes lett. Det smelter på samme måte som modalakryl men du unngår ikke flammene. Nylon har den fordel at det brenner relativt sakte. Problemet er at stoffet smelter. Dette kan føre til alvorlige brannskader, men du unngår at hele plagget antennes. Det er vanlig å bruke nylon sammen andre typer fibre som bomull, ull og lin. Slike kombinasjoner kan gjøre stoffet meget brannfarlig. Det skal opplyses på plagget hvilke materialer stoffet er laget av.

Akryl er værstingen

Akryl er laget av svært brennbare syntetiske fibre og er derfor det absolutt mest brennbare stoffet som brukes i klær. Akryl er ikke det mest lettantennelige, men får flammene tak vil brannen være eksplosiv med både flammer og dryppende akryl og kan forårsake omfattende forbrenning.

Dette er også viktig:

Snorer og hetter som er faste

Du bør unngå klær for barn som har snorer og faste hetter. Det er fort gjort å bli hengende fast, noe som lett fører til kvelning. På en lekeplass er det mange punkter som det er lett å hekte i. Skjerf og løse klesplagg er også en risiko for barnet under lek.

Unngå klær med løse deler

Små barn spiser og tygger på alt mulig, også på klesplaggene. Vær derfor oppmerksom på detaljer og deler på klærne som kan løsne. Et lite barn putter fort dette i munnen, noe som kan bli dramatisk. Knapper og strammesnorer er et typisk eksempel. Sjekk at alt sitter godt fast. Det beste er uansett å styre unna de verste fellene allerede når du kjøper plagget.

Les også hvordan du kan unngå at barnet leker med giftige leker.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Husk, klær kan også inneholde kjemikalier som verken er bra for helsa eller miljøet.

SB

 

You may also like...