Slik unngår du brann på hytten
På tide med en sjekk av brannsikkerheten på hytta?
De typiske brannårsakene i hytter og fritidsboliger er:
Peis, åpen ild
Du må ikke anvende opptenningveske eller lignende på ild innendørs. En peis fungerer på en helt annen måte enn en grill som står ute. Bruk heller aldri våt ved og sør for å åpne luftspjellene tilstrekkelig slik at det blir nok trekk. Det er smart å sette opp, og bruke, en gnistfanger ved peisen. Du må også sørge for at pipen blir feiet med jevne mellomrom selv om det dreier seg om en hytte.
Talglys
Det er en god regel å alltid være en person tilstede i rom med levende lys. Husk at det skal være god avstand rundt lyset og unngå lysestaker som ta fyr.
Feil på det elektriske anlegget
Det er du som skal sørge for at det elektriske anlegget på hytten er i orden og i henhold til lovverket. På samme måte som hjemme må du ikke seriekoble skjøteledningene og unngå at ledninger og elektriske apparater ligger hulter til bulter. Selv om det kan være fristende å fikse det elektriske anlegget selv bør du overlate dette til en profesjonell og godkjent elektriker.
Tips til bedre sikkerhet på internett.
Ovn og komfyr
La aldri komfyren stå på når du ikke er på kjøkkenet det er en god regel for bedre brannsikkerhet. Når du forlater hytta må du sjekk om komfyren er av. Har du vifte på kjøkkenet må den rengjøres med jevne mellomrom. Hold pipen i orden.
Lamper og belysning
Lyspære skal ikke være kraftigere enn det lampen er godkjent for. Dette står på lampen. Spesielt downlights kan være brannfarlige på grunn av varmgang, følg med disse.
Vaskemaskin og tørketrommel
Disse skal alltid slås av etter bruk og sjekk nøye når du drar ra hytta. Husk å rengjøre filter regelmessig.
Annen elektronikk
Her gjelder det samme som hjemme, slå det av når du ikke bruker det. Ikke ta med utslitt elektronikk hjemmefra til hytten. TV’en skal slåes av og ta ut stikkontakt og antenneledningen når du drar.
Elektrisk oppvarming
Elektriske ovner skal ikke dekkes til. Det samme gjelder oljeovner og vifteovner. Vifteovner kan være farlige i forhold til risikoen for brann.
RVS – redde, varsle, slokke
Begynner det å brenne må du andle raskt, det kan stå om sekunder for å redde liv og eiendom. Hele familien må lære, og følge, regelen RVS.
Denne betyr:
Redde: Få alle personer ut av hytten og samle alle på et sikkert sted.
Varsle: Ring Brannvesenet på nødnummer 110.
Slokke: Dersom det er mulig uten å risikere liv helse skal du prøve å slukke. Vær forsiktig.
Røykvarslere er obligatorisk
Det lovpålagt at alle bygninger, også hytter, skal ha minimum en røykvarsler. Denne skal være FG-godkjent. Er hytten av en viss størrelse bør sette opp flere røykarslere og seriekoble disse. Dette koster ikke mye og er en god investering i bedre brannsikkerhet.
Velg optiske røykvarslere istedenfor ioniske. De er mer moderne og her en teknologi som fungerer bedre.
Hols røykvarsleren i orden, test regelmessig
Du må kontrollere at røykvarsleren varsler slik den skal regelmessig. Det er veldig enkelt. Du trykker inn testknappen, venter til det tuter, og slipper. Bruk også røyk som en test.
Alle involverte skal vite om rømningsveiene.
For at en evakuering skal gå raskt er det viktig at alle som overnatter på hytten er godt kjent med rømningsveiene, også barna. Hold brannøvelser hvor dere gjennomfører en evakuering, da er det letter å huske. Rømningsveiene skal være lett tilgjengelige. Husk også at mye snø om vinteren kan blokkere vinduer og dører.
Ha utstyret for brannslukning i orden
Det er lovpålagt at alle hytter skal ha brannslukningsutstyr. Hvilket utstyr du velger er opp til deg. Husbrannslange er helt ok, sålenge ledningene ikke fryser eller kobles ut om vinteren. Du bør uansett ha et brannslukningsapparat, pulver (6kg) eller skum (9 kilo). Husk at det blir kaldt på hytten om vinteren og dette kan være skadelig for enkelte typer apparat. Spør om dette når du kjøper apparatet.
Brannslukkeapparat skal kontrolleres regelmessig. Pass på at trykket er høyt nok, det kan du lese av, eller spørre fagkyndige.
Brannvesenet anbefaler at du selv kontrollerer apparatene 3-4 ganger i året. Da gjør du følgende:
- Kontroller at manometerpilen i trykkindikatoren står på grønt område.
- Kontroller plomberingen, den skal være hel.
- Kontroller både slange og koblingen.
- Har du valgt pulverapparat må du snu og riste litt i det for at pulveret ikke blir klumpete.
Sture Bjørseth