Dette er de vanligste årsakene til brann

Kjøkken og matlaging er ofte involvert i branner i Norge.

Den største årsaken til brann er oss selv. Menneskelig svikt kombinert med et potensielt brannfarlig produkt forårsaker de fleste brannene. Vi har derfor selv et stort ansvar for at den teknologien vi omgir oss med brukes på riktig måte og at vi tar de nødvendige forholdsregler for å redusere risikoen for brann så mye som mulig.

Vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin

Dette er maskiner med sterke motorer som bruker mye strøm. All denne energien kan fort omdannes til varme om det skulle oppstå feil. Slike maskiner skal derfor aldri være på om det ikke befinner seg folk i boligen. Ny teknologi gjør det mulig å fjernstyre for eksempel vaskemaskinen gjennom en mobilapp, det vil si at du kan slå på maskinen når du er på farten slik at tøyet er vasket og evt. tørt når du kommer hjem. Dette kan øke risikoen for brann.

Vær nøye med å holde det ryddig rundt maskinene og utfør vedlikehold og rengjøring i forhold til det som anbefales, for eksempel lofilteret for tørketrommel.

Ovnen

Svidd pizza er et stort problem når det gjelder brannsikkerhet i Norge. Folk kommer hjem fra fest, slenger en pizza i ovnen og sovner på sofaen. Det skal ikke mange minutter til før en svidd pizza fyller rommet med giftig røyk og antenner ovnen. Forlat aldri boligen om ovnen er på.

Har du en vifte over ovnen skal den rengjøres regelmessig. Her samles det mye fett som igjen kan antennes. En måte å øke sikkerheten på er å montere komfyrvakt.

Lamper

Levende lys er koselig men noe du skal være forsiktig med i forhold til brannrisiko.

Den tradisjonelle lyspæren utvikler sterk varme. Blir denne dekket til eller plassert nært brennbart materiale vil den sterke varmen lett kunne føre til brann. Skal du bygge lamper inn i tak eller møbler, for eksempel downlights, må du følge monteringsanvisningene nøye. Slike lamper blir utrolig varme og er ofte skyld i branner. De nye LED lampene fungerer uten å utvikle varme og er derfor et bedre valg i forhold til brannsikkerhet.

Elektriske apparater

Dette er små brannbomber. I utgangspunktet er ikke brannrisikoen høy på grunn av termostaten de fleste apparatene har. Men, denne kan ha feil og ikke fungere som den skal og vil derfor kunne utvikle sterk varme og antennes. Små elektriske apparater, spesielt fra ukjente produsenter, er ofte laget på en enkel og litt simpel måte hvor det er spart på det meste, også kvaliteten på komponenter relatert til sikkerhet. Ett tips er å alltid trekke ut kontakten når apparatene ikke er i bruk, ett annet er å holde seg til de kjente produsentene som Bosch, Braun, Siemens osv osv.

Elektriske ovner må monteres i riktig avstand fra vegg og møbler. Sørg også for at ikke gardiner og lignende lett kan dekke til ovnen. Elektriske ovner kan bli veldig varme.

TV

Ta deg tid til å slå av TV’en med knappen, ikke bruk fjernkontrollen. Av-knappen stopper strømtilførselen og gir bedre brannsikkerhet. En ting mange glemmer er å holde TV’en fri for støv. En moderne TV har luftinntak som også suger til seg støv, disse må holdes rene og åpne. Det enkleste er å bruke støvsuger.

Det elektriske anlegget

Boligens elektriske anlegg må holdes i orden. Dårlig kontakt i ledninger og stikkontakter, ledninger som ikke er festet forskriftsmessig og andre svake punkt kan lett utvikle varme og forårsake brann. En god regel er at om slike installasjoner er veldig varme må du sjekke saken dette umiddelbart.

Bruk minst mulig av skjøteledninger, og unngå for all del å lage kjeder med skjøteledninger.

Du bør ta deg råd til å bruke en autorisert elektriker til arbeid på det elektriske anlegget.

Peis, vedovn og levende lys

Åpen ild krever alltid ekstra oppmerksomhet. Foran peisen skal du ha en gnistfanger. Tøm asken ofte, ikke la det bygge seg opp et fjell av aske inne i peisen.

Pipen skal også renses og ha nødvendig ettersyn og inspeksjon.

Levende lys skal aldri forlates, selv ikke for korte turer ut av boligen eller hytte. Pass også på at lysestaker ikke består av brennbart materiale. Det er nok av eksempler på branner i juledekorasjoner som plasseres rundt talglysene.

Andre typiske kilder til brann

Røyking forårsaker fortsatt flere branner hvert år. Den typiske årsaken er at folk sovner med røyken. Kombinert med litt for høy promille blir dette fort en katastrofe.

Brannfarlige vesker som whitesprit, terpentin, lynol og linolje skal ikke kastes i raskbøtten (her syndes det mye). Disse kan antennes av seg selv og må oppbevares/kastes i tette og brannsikre beholdere.

SB

 

You may also like...