Hvilke områder har du lov til å overvåke med videokamera?

Kameraovervåking er ofte en god løsning for å få bedre kontroll på et område, men husk at det er strenge regler både for private og bedrifter.

Det er ikke så å trekke opp alle grensene for hva som er lovlig overvåkning med videokamera, eller overvåkningskamera. Det vil alltid være en gråsone som kan tolkes på ulike måter. Uansett, følger du reglene vil du unngå problemer og eventuell gråsoner kan du få hjelp til å avklare. Et viktig prinsipp er at man kan kun overvåke egen eiendom, ikke naboeiendommene.

Videoovervåkning i privat regi

En privatperson hr lov til å videoovervåke en egen eiendom. I praksis dreier det seg som regel om oppkjørsel, hage og område rundt huset samt inngangspartiet. Men, det er ikke lov at opptaket inkluderer nærliggende areal, både offentlig og privat. Du kan altså ikke ha naboens hage som bakgrunn for dine egne videoopptak.

Leier du ut deler av boligen har du ikke lov å videoovervåke deres inngang osv. Her blir det naturligvis en balansegang. Du har også informasjonsplikt ovenfor disse når det gjelder hvilken overvåkning som foregår på eiendommen.

Det er heller ikke lov til å overvåke rom på hotell, garderober toalett osv.

Planer om å kjøpe overvåkningskamera? Sjekk to anbefalte modeller og kjøpeguide.

Mer informasjon hos Datatilsynet

På Datatilsynets sider finner du mer informasjon om dataovervåkning og personvern relatert til, overvåkning med video på offentlige områder, på arbeidsplasser, i borettslag, i butikk- og banklokaler, på parkeringsplasser og skoler, på tog, busser og båter, parker, strender og rekreasjonsområder.

I tillegg finnes det regler for kameraovervåkning av legekontor, treningsstudio, spa og badebasseng, restauranter, kafeer, barer, nattklubber og lignende. 

Regelverket er omfattende og inkluderer også viltkamera, dashbordkamera og hjelmkamera, droner med kamera og webkamera.

Datatilsynets sider finner du her.

You may also like...