Utfellbar brannstige er ofte den beste rømningsveien

Det er viktig at du har planen klar for hvordan dere skal evakuere boligen om det skulle oppstå brann eller en annen nødsituasjon. Det kan stå om sekunder og er det flere personer som skal komme seg ut raskt haster det enda mer. I tillegg er situasjonen det evakueres i ofte kaotisk, det kan være mørkt ute (mange branner starter om natten), strømmen har gått og det oppstår lett panikk. En utfellbar brannstige er for mange en god løsning.

En bolig skal ifølge loven (men det er også noe du selv bør ta ansvar for) ha flere rømningsveier. Brenner det for eksempel i første etasje og trappen er fylt med røyk blir vinduene fort den eneste alternative rømningsveien. Det finnes også brannstiger for høyere bygninger.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

  • Hvordan fungerer en brannstige?
  • Hvilke er fordelene?
  • Hvor sikker er en brannstige?
  • Hvilke typer brannstiger finnes?

Les mer om hvilke krav som stilles for evakueringsløsninger.

En brannstige passer for alle

En populær løsning for rømningsvei er en utfellbar brannstige av god kvalitet.

Denne monteres enkelt på utsiden av huset og kan brukes av personer i alle aldre. For små barn finnes det barnesele som gjør nedklatringen tryggere. Kapasiteten er stor på de fleste modellene fordi det kan være flere i stigen samtidig, dermed går evakueringen raskt.

Utfellbare brannstiger passer for småhus, rekkehus, hytter og større bygg som bygårder, næringsbygg og offentlige institusjoner.

Stigene er laget i aluminium og krever ikke noe vedlikehold.

Diskret utseende og synes nesten ikke.

En utfellbar brannstige monteres på veggen i nærheten av vinduene det skal evakueres fra.

Utfellbar brannstige er en enkel og effektiv evakueringsvei som ikke dominerer fasaden. Foto: Sørlandsstigen

Den ligger helt tett til veggen og det er ikke lett å få øye på stigen ved første øyekast (den er kun noe få centimeter bred). Stigene leveres i matt aluminium som standardutførelse, men kan også leveres i husets farge, dette koster litt ekstra.

Lages på mål

Fastmonterte brannstiger lages på mål slik at den passer til huset og veggen. Det er viktig at du oppgir nøyaktige mål når du bestiller stigen. Alternativt kan du be om at en konsulent fra leverandøren stikker innom og måler opp nøyaktig. Det er ikke så lett for alle å måle lengder når huset har 2-3 etasjer.

Enkel i bruk

Skulle behovet for evakuering med brannstigen oppstå er det enkelt å aktivere denne. Du åpner vinduet, drar ut en sikkerhetssplint på stigen (denne er veldig enkel å dra ut for alle), stigen felles ut og du klatrer ned enkelt.

Kan brannstigen anvendes for innbrudd?

Nei, stigen åpnes kun på toppen. Innbruddstyver kan derfor ikke brukes stigen til å komme seg inn i åpne vinduer i øvre etasjer.

Mobil brannstige

Dette er et enklere og rimeligere alternativ som har sine fordeler og bakdeler. Fordelen er at du kan plassere stigen akkurat hvor du vil og har dermed mulighet til å bruke alle vinduer og balkonger som rømningsvei. Du bare hekter den over karmen.

Bakdelen er at en mobil stige ikke gir samme trygghet for den som skal bruke stigen. Den er ikke like stabil og en person som ikke er sår sterk fysisk vil kunne ha problemer med å klatre ned på en trygg måte.

Les mer om branntau.

Brannstige med ryggbøyle

Dette er den absolutt sikreste måten å evakuere på med stige. Stigen ligger inne i en type gitter som sikrer at du ikke kan falle fra stigen. Dette er optimalt for personer som ikke er så sterke fysisk og lettere kan miste grepet under klatringen. Bakdelen er at denne type stiger er skjemmende på boligen og dominerer fasaden. Du kan heller ikke ha flere av disse nettopp av denne grunn. En utfellbar stige vises nesten ikke og du kan ha flere uten at det virker skjemmende.

Velg riktig brannstige

Det finnes mange leverandører av brannstiger, særlig mobile som hektes i vinduskarmen. Her er det viktig at du tester stigen på forhånd. Sjekk at festet er bredt nok til å kunne legges over karmen. Norske boliger har ofte tykke vekker med tilsvarende bred vinduskarmen. Gaper ikke festet til brannstigen skikkelig over bredden kan den ikke anvendes.

Ikke spar på sikkerhetsutstyret, det kan du komme til å angre på!

For deg som ønsker å vite mer inngående de bygningstekniske regler rundt rømningsvei kan se her.

Er du interessert i mer informasjon om rømningsveier og evakuering finner du en oversikt her.

Sture Bjørseth

You may also like...