Grilling og brannfare – noen råd og tips

Sist oppdatert: 25. september 2019


Grilling og brannfare – noen råd og tips

Grill og sommer hører sammen og det er ikke få kvelder som er i gang på fine kvelder. Grillmat smaker godt og noe venner og familie kan samles rundt.

Men, idyllen forstyrres av ulykker. Det skjer ikke mange alvorlige ulykker med grill i Norge, men antall barn og voksne som får brannskader av ulikt omfang er det en god del av.

Slik griller du trygt

Grilling med engangsgrill

Engangsgrille skal alltid settes på et underlag som ikke kan ta fyr. Bunnplaten på engangsgrillen blir veldig varm og kan antenne brennbare materialer. 

  • Unngå overdreven bruk av tennveske
  • Sprøyt aldri tennveske på en grill som er varm
  • Vær forsiktig når du tenner på grillen, hold avstand
  • Sørg for å ha noe du kan slukke med lett tilgjengelig om uhellet skulle være ute. Det holder med en vannbøtte. Griller du i hagen har du sikkert en hageslange du kan ha i beredskap. Er du på tur med engangsgrill kan det være lurt å ta med en vannflaske.
  • Når du er ferdig å grille må du forsikre deg om at grillen er skikkelig slukket, spesielt om du kaster den i en raskbøtte eller lignende. Finner du ingen egnet plass å kaste grillen tar du den med hjem. Vær miljøbevisst!

Se også: Brent grillmat kan være kreftfrembringende.

Sikker grilling med gassgrill

Er grillen nyinnkjøpt starter du med å lese bruksanvisningen. Når du griller må du følge det bruksanvisningen sier, det er som oftest en del småting som er viktig å få med seg. Ett par ganger i løpet av sesongen, samt når du tar ut grillen etter vinteren, må du sjekke slanger og koblinger for å forsikre deg om at de er i orden og ikke lekker eller er tett.

Gassflaskene skal ikke lagres nære grillen og ikke i solen. Skulle du kjenne lukt av gass må du stenge gassflasken umiddelbart og ikke ha åpen ild eller glør i nærheten. Kontakt eventuelt brannvesenet.

  • Steng alle gassblussene før du åpner gasstilførsellen.
  • Lokket skal være åpent når du tenner på, ellers kan du risikere at gassansamlinger antennes.
  • Når du er ferdig med å grille skal både gassbluss og gassflaske stenges.

Hva med grilling på balkongen? – sjekk borettslagets regler!

  • Det beste valget av grill for bruk på balkong er elektrisk grill.
  • Før du kjøper og bruker grill må du sjekke borettslagets eller sameiets regler for grilling. Ikke alle åpner for grilling.
  • Det skal være god avstand rundt grillen.
  • Gå aldri fra en varm grill, vær oppmerksom hele tiden.
  • Unngå så godt du kan at røyk fra grillen forstyrrer naboene. Elektriske griller ryker betydelig mindre enn kullgriller.

Generelle regler for grilling

  • Grill aldre innendørs.
  • Barn og dyr skal aldri være nær grillen.
  • Gå aldri fra en varm grill.
  • Rus og grill er en dårlig kombinasjon.
  • Det anbefales at du har førstehjelpsutstyr klart.

Slik unngår du av grillmaten blir usunn og helseskadelig.

Hva gjør du om ulykken er ute?

  • Den brannskadde del av kroppen skal holdes under kaldt vann i fem minutter, selv om det gjør vondt.
  • Etter dette skal samme kroppsdel eksponeres for lunket vann med en temperatur på femten til tyve grader i en halvtime.
  • Tørk forsiktig og ha på brannsalve.
  • Hold såret åpent, ikke dekk det til med klær.
  • Sitter klærne fast i såret, la det være inntil du får profesjonell hjelp. Unntaket er om tøyet brenner.
  • Kontakt lege.

Grilling og bålbrenning i naturen

Det er forbudt med åpen ild i perioden 15. april til 15. september uten å først innhente tillatelse fra brannvesenet.

Tenner du bål ute må du passe på vind, gress og andre ting som kan sape problemer. Enkelte materialer som barnåler, lyng ogf papir kan skape gnister som kan spre en brann om de spres utover et utsatt område.

Gå aldri fra et bål som brenner!

Kilde: Norsk Brannvernforening

Sture Bjørseth

Du liker gjerne...