BRANNSTIGE – BRANNTAU

Når trappene i huset er blokkert av røyk og/eller flammer er vinduer og balkonger de eneste rømningsveiene. Brannstige og branntau er effektive løsninger for evakuering ved brann. I mange boliger er dette ofte den eneste muligheten for evakuering fra andre etasje og høyere for eksempel fra en boligblokk. Undersøkelser viser at svært få tar seg tid til å øve på evakuering. Utstyret monteres og blir ”glemt”. Vi har sett nærmere på de ulike alternativene.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

  • Ulike typer brannstiger
  • Hvordan fungerer et branntau/redningsline?
  • Hvordan monteres brannstige og branntau?

Brannstige – utfellbar og fastmontert

Den mest solide og enklest anvendbare løsningen er en fastmontert brannstige. Den festes i vegg og/eller på tak og er veldig enkel å bruke. Det finnes to typer, en er i praksis en vanlig stige. Denne brukes som regel på tak for evakuering fra takvinduer, eller på vegg. Noen synes en stige på veggen er skjemmende for bygningen og velger en utfellbar brannstige som festes i veggen. Disse er populære og er en minst like sikker løsning. Den har form som en lang stang som går ned fra vinduene. Stigen felles ut veldig enkelt, er solid og stabil og fungerer godt både for barn og eldre.

Les også: Hvordan får du bedre brannsikkerhet hjemme

Mobil brannstige gir fleksibilitet

 vindu det er gunstigst å evakuere fra. Denne kan også brukes fra veranda. De finnes i flere lengder. Den er ikke like stabil som en fastmontert stige, men kan for enkelte bygninger være den beste løsningen. For best mulig sikkerhet kan du vurdere å investere i både fastmonterte stiger og i tillegg en mobil stige.

En mobil brannstige er et rimelig alternativ (koster 1-2.000 kroner) og er en fleksibel løsning. Stigen legges over vinduskarmen om rulles ut som en taustige. Du velger selv og ut ifra situasjonen hvilket

Branntau – redningsline

Dette er en enkel løsning hvor du evakuerer ved å fire deg ned ved hjelp av et tau, en slags avansert taustige. Tauet festes i en forhåndsmontert krok og festes med en sele over brystet og mellom bena. Dette gjør evakueringen trygg også for eldre. For mindre barn (under tyve kilo) finnes det egne barneseler, for spedbarn en egen spedbarnsele. Tauene er laget spesielt for dette formålet og tåler gnaging og sterk friksjon, også mot skarpe kanter.

De leveres i ulike lengder (helt opp til 40 meter) samt med monteringskrok og sele. Krokene kan monteres flere steder for økt fleksibilitet i forhold til valg av rømningsvei.

Her kan du lese mer om hvilke krav stilles til rømningsveier?

Krav til montering og plassering

MobilBrannstige

Mange velger branntau av estetiske grunner, man ønsker ikke å ”forstyrre” fasaden på huset. Det finnes også mer avanserte modeller med trinser som gjør det mulig å kontrollere farten under nedfiringen.

Først og fremt må du være sikker at utstyret du kjøper er godkjent av norske myndigheter og tilfredsstiller kravene. 

I tillegg bør du få hjelp av kompetente personer når du skal montere stige og evt kroker. Hvor mange stiger bør du ha? Hvor skal de monteres? Er det nødvendig å anskaffe tilleggsutstyr, evt kombinere flere løsninger (f.eks både stige og tau).

Hold brannøvelse hjemme

Både brannstiger og branntau er effektive måter å evakuere en bygning på, men man bør ta seg tid til å prøve ut utstyret. For det første er det greit å være sikker på at den tekniske biten fungerer som den skal, det kan også være detaljer i forbindelse med bruk som ikke kommer så tydelig frem i de skriftlige instruksjonene. Etter en tid kan det oppstå rustdannelser og andre problemer som kan bli en farlig overraskelse om det skulle oppstå en evakueringssituasjon. Utstyret bør sjekkes hvert år.

Det er også viktig å prøve utstyret. Å klatre i en stige, eller henge i et tau, på en bygning i brann kan være både fysisk krevende og en svært stressende opplevelse. Da er det viktig å i det minste ha prøvd dette på forhånd.

Branntau og brannstige til en god pris og ofte på tilbud finner du på Europris, Biltema, Jernia og Clas Ohlson.

Vi har flere relevante artikler om evakuering fra boliger.

Tips for næringslivet: Norsk Brannvern tilbyr kurs over hele landet.

SB

You may also like...