Farer og sykdom på ferie – ta riktige forholdsregler

Reiser du langt av gårde på ferie blir du eksponert for mye nytt, også farer du ikke er så vant til å møte hjemme i Norge. Det er ergerlig å bli syk i ferien, så det gjelder å passe litt ekstra på.

Sykdom og skader på reise

Hvilke er de typiske farene nordmenn oftest blir eksponert for på ferie i utlandet?

Mat og bakterier

I fremmede kulturer har maten ofte en annen bakterieflora enn man er vant med fra hjemlandet. Maten er ikke av dårlig kvalitet, men har ofte flere og andre bakterier som din kropp ikke er forberedt på, og derfor reagerer på. De lokale innbyggerne har ingen problemer med maten, så den er i utgangspunktet ikke farlig. Dette problemet oppstår spesielt i strøk med varmt klima. Plagene du kan få er ulike grader av mageproblemer. Vanligvis er plagene små og kortvarige, men enkelte kan bli veldig syke.

Behandling av mageproblemer

Det viktigste er å drikke mye vann, vær sikker på at vannet er rent. Ha gjerne i litt sukker og salt, gå på det lokale apoteket å få tak i tabletter for dette. Har du akutt diarè og skal reise med fly eller buss kan medisiner som stopper/blokkerer tarmen være til hjelp. Disse får du på apoteket (mange velger å ta med slike medisiner hjemmefra).

Hva kan du gjøre for å unngå sykdom på ferie?

Farlig mat og drikke – salmonella

Mange steder i utlandet er problemer og farer med virus og bakterier i maten større enn vi er vant til i Norge. Salmonella er et problem i mange land. Dette finnes i animalske produkter som i meieriprodukter, fugl og egg samt kjøtt. Drikkevann fra springen er også forbundet med risiko. All mat må kokes eller stekes godt. Frukt og grønnsaker må alltid skrelles. Mat fra restaurant er trygg å spise, men hold deg unna mat som selges i bakgater og på stranden. Lage deg heller en matpakke på hotellet.

Hvilke regler gjelder for å ta med medisiner til andre land?

Strandlivet er herlig – man pass på!

Holder du deg til etablerte strender som besøkes av mye folk kan du være trygg på at forholdene er ufarlige. 

Velger du derimot å ta badet på steder hvor få eller ingen andre bader må du være mer forsiktig. Ta en prat med folk som kjenner stedet for å høre om eventuelle farlige forhold med strøm, bølger og lavvann/høyvann. Naturen kan være tøff mange steder, selv om det hele ser idyllisk ut.

Ikke ligg direkte på gresset eller på sanden. I varme strøk finnes mange småkryp som kan gi plager, flått osv.

Hvilke farer lurer i vannet?

Dyrelivet er rikere på de stedene vi drar på sol og badeferie og i vannet finnes det fisk, maneter og andre skapninger som kan gi ubehag ved kontakt. Disse er som regel ikke livstruende, men kan gi store smerter. Følg derfor godt med, særlig hvis du har med deg barn.

Solen – venn og fiende

God beskyttelse mot solstråler er viktig uansett om du er i kalde eller varme strøk. På ferie i varme strøk kan lang eksponering i solen føre til heteslag og påfølgende kvalme, feber og svimmelhet. For å unngå dette må du først og fremst drikke godt med vann og ta deg pauser i skyggen.

Tips til hvordan du unngår solstikk og heteslag på varme soldager.

SB

You may also like...