Hvordan sikre de minste barna på bussen?

Det er din plikt som voksen og sørge for at barna er godt sikret når de skal kjøre buss. Hvilken sikring barna skal ha bestemmes ikke av alder men av vekten. Skal du på busstur med en gruppe små barn må du sjekke med busselskapet om den aktuelle bussen har sikkerhetsutstyret som kreves. 

Barn opp til 15 kg i turbuss

Er barna under 15 kilo skal de sitte i et barnesete som er tilpasset vekten. Det optimale plasseringen er forovervendt. Dette krever igjen at bussen har trepunktsbelter. De fleste turbusser har slike belter. 

Barn over 15 kg i turbuss

  • Er barnet over 15 kg er det påbudt med sikkerhetsbelte. I tillegg er det viktig at barnet sitter på pute eller helst i en beltestol.
  • Nye lover gjør det påbudt for alle å bruke sikkerhetsbeltet i busser som er utstyrt med dette.

På tur i bybuss

Grupper av småbarn på tur med bybusser skal: 

  • Ikke ta bybusser som kjører strekninger hvor fartsgrensen er over 50 km/t
  • Hvert barn skal ha sitt eget sete, ingen skal stå

Sikkerheten i bussene blir stadig bedre og bare de siste årene har det skjedd mye. Trepunktsbelter er blir standard samt at mye øvrig sikkerhetsutstyr er på plass. På eldre busser kan sikkerheten være dårligere så har er det viktig at de voksne undersøker litt nærmere med busselskapet om hva som er standarden på den aktuelle bussen eller bussene.

Planlegger du kjøp av barnsete? Les mer… 

Potensielle skadeårsaker

Står et barn i midtgangen på en buss som bråbremser eller kolliderer vil det, avhengig av hastigheten, fly gjennom bussen og mest sannsynlig treffe interiør og ruter som vil kunne medføre alvorlige skader. Dette gjelder også for voksne. Sitter barnet i ste uten sikkerhetsbelte vil det samme kunne skje.

Et problem med barn som sitter med et trepunktsbelte er at den øverste delen av belte blir for høyt og kommer over ansiktet. Dette er ubehagelig for barnet og det som ofte skjer er at den øverste delen av beltet legges bak barnet. Dermed er barnet kun sikret over midjen, noe som gir betydelig dårligere sikkerhet.  Det samme gjelder for sikring i bil.

Et topunktsbelte skal festes slik at det støtter over hoftene. Problemet med små barn er at de kan skli litt ned under beltet slik at beltet legger seg over mageregionen. Dette er veldig ugunstig om det skulle skje noe og barnet risikerer alvorlige skader.

For deg med små barn: Unngå at barne leker med giftige leker.

Kilde: Trygg Trafikk

You may also like...