Hvordan bli kvitt bananfluer en gang for alle?

Bananfluen er en arbeidsom men irriterende liten krabat.

Et annet navn på bananfluer er fruktfluer, og det er et godt navnevalg, bananfluene elsker nemlig frukt som råtner. bananflue er liten, men veldig irriterende og en skikkelig pest og plage. Bananfluene formerer seg i hurtig tempo (bare noen få dager fra egg til voksen flue) og kan fort bli mange om du lar de herje som de vil. Her er noen tips til hvordan du blir kvitt irriterende bananfluer.

Hva er bananfluer?

De er gulbrune og har røde lyne og er mellom to og fire millimeter lange. Det finnes 7 arter fruktfluer i Norge hvorav bananfluen er èn (totalt finnes det nesten 4.000 arter fruktflue i verden ifølge forskning.no).

Hvor kommer bananfluene fra?

De kommer utenfra og finner vei inn i boligen gjennom vinduer, sprekker og åpninger, for eksempel ventilasjonskanaler eller du drar de med inn med frukt, grønnsaker og urteplanter som du kjøper. Det er kort vei fra fruktdisken i butikken via handleposen til din kjøkkenbenk. Bananfluene lukter seg frem til overmodne frukt og grønnsaker (spesielt frukt), rester etter øl, vin og brus m.m.

Små nykleggede  bananfluer er mikroskopisk liten og du legger ikke merke til de før de når en viss størrelse. Du kan derfor ha de rundt deg uten å vite det.

Hvor trives bananfluer?

Den typiske plassen hvor du finner bananfluer er ved og på overmodne frukt og grønnsaker som ligger på kjøkkenbenken eller på et fruktfat. Frukt, grønnsaker og andre ferske matvarer som ikke må ligge i kjøleskapet og som oppbevares i romtemperatur er i en forråtnelsesprosess som avgir lukt, en lukt bananfluer er på jakt etter.

De trives i raskbøtter, i tomflasker og i rør og avløp. Brødboksen kan også være attraktiv. Du kan også finne bananfluer på badet. De trives også godt i potteplanter hvor de «koser seg» med råtne blad.

Hvordan oppstår de?

Hunnene legger egg i gjærende frukt (ofte i skallet), i søppel, og i tomflasker og kartonger med skvetter etter spesielt juice, øl, vin og melk. En flue kan legge over 200 egg den korte tiden den lever. Når eggene blir til larver spiser disse gjærcellene i frukten.

Når er høysesong for bananfluer?

Bananfluene trives i varme temperaturer og er som regel et sommerfenomen, gjerne i juli og august. Når det blir kaldere i været forsvinner disse fruktfluene igjen. Om forholdene er de riktige (og du fortsatt lagrer frukt på kjøkkenbenken) kommer de tilbake. Har du de først innendørs kan de trives der hele året.

Hva spiser bananfluer?

Fluene liker som navnet sier bananer, men også en lang rekke andre matvarer. Frukt og fruktavfall er førstevalget (de mesker seg gjerne i fruktskålen). Vin, øl og også eddik kommer høyt opp på listen.

Er bananfluer skadelige?

De er ekle, men kan de medføre skade? I teorien kan de som alle flyvende insekter spre smitte og sykdom. Kommer de fra en raskbøtte med farlige bakterier kan disse lett overføres til for eksempel en frukt som ligger på kjøkkenbenken. Risikoen for at fluene sprer smittestoffer regnes for å være minimal.  (Folkehelseinstituttet).

Plages du med maur? Slik fjerner du de.

Hvordan får du vekk bananfluer?

Først må du finne kilden slik at du begrenser muligheten for larvene til å formere seg. Selv etter at kilden er fjernet vil de kunne leve i lengre tid, men fjernes alle kilder til næring vil de på sikt dø ut, men dette er ikke alltid så lett. For eksempel potteplanter, har du mange av de har bananfluene mange gjemmesteder hvor de også finner næring.

Her er noen tips til hvordan du raskt kan få bort bananfluer:

Hygiene er viktig – søppelet skal ut

Det første du skal gjøre er å tømme søpla og bære ut alt av søppelposer som er blitt stående. Gjør også rent i og rundt søppelbøtten og i skap, det skal ikke mye søl til før bananfluene fortsetter sitt virke. Fjern tomflasker med rester etter drikke og vær nøye med å vaske glass og fat etter bruk, ikke la de bli stående på benken eller bordet.

En langsiktig løsning på problemet krever at søppel og tomflasker ikke blir stående lenge, da er du ofte like langt etter kort tid. Det er viktig å forebygge gjennom å etablere gode rutiner. Et godt tips er å anskaffe en raskbøtte/ avfallsdunk med lokk. Fatet eller skålen du oppbevarer frukt i kan også dekkes med fruktnett.

Rengjøring av vasken

Observer om bananfluene holder til ved inngangen til ledningen fra oppvaskkummen, de kan trives her, spesielt om det lukter surt. Et tiltak er i så fall å skylle med fettløselige midler som salmiakk, klorin / klor. Fluene trives godt i miljøet rundt kjøkkenvasken.

Rydd på fruktfatet

Har fluene først etablert seg på fruktfatet eller lignende må du fjerne all overmoden frukt, vaske frukten grundig og oppbevare denne under plast, i en oppbevaringsboks eller i kjøleskapet inntil du har fått kontroll på problemet. Vask skåler og lignende hvor frukt er oppbevart grundig.

Har du vært ute og plukket bær skal du ikke la disse stå lenge på kjøkkenet uten å dekke til godt til. Legger du de i fryseren er du 100% sikker.

Skål eller plastflaske med folie og eddik, vin, cognac eller øl

Dette rådet er kanskje det mest typiske. Du lager en felle hvor du fyller litt eddik, vin eller øl i en skål eller en halv plastflaske, dekker denne med plastfolie og lager et lite hull i plastikken. Pass på at det er tett rundt kanten, bruk strikk. Planen er å lokke fluene (som liker eddik) ned gjennom hullet og deretter la de dø i skålen, de kommer seg ikke opp igjen.

Skål eller bolle utildekket, uten folie

Sett en skål med noen dråper oppvaskmiddel, gjerne Zalo, og eddik i nærheten av kilden. Fluene oppsøker eddiken og drukner fordi hinnen på vannet (overflatespenningen) fjernes av vaskemiddelet, det betyr at fluene synker med en gang de treffer vesken.

Slik blir du kvitt sølvkre.

Fungerer åpen flaske med rødvin?

Dette er en enkel metode. Du lar det være igjen en skvett rødvin i flasken og lar denne stå åpen i nærheten av kilden. Tanken er at fluene, siden de tiltrekkes av lukten fra rødvin, går inn i flasken og ikke kommer seg ut igjen. Noen fluer vil klare å fly ut igjen selv om flaskehalsen er trang. Det fungerer også med brus. Sette på korken og rist flasken innimellom.

Fluefelle med glass eller skål, kremmerhus, sukker og sitron

Bland sukker og sitron i bunnen av et glass eller skål og sett et kremmerhus av papir over. Dette blir samme prinsippet som med en flaske, fluene går inn og kommer ikke ut. Kremmerhuset lager du enkelt selv. Du kan også bruke overmoden frukt, eddik, øl og vin istedenfor sukker og sitron.

Melkeblanding med pepper og sukker

Kok sammen pepper, sukker og melk og fyll blandingen på en tallerken. Tanken er at fluene oppsøker denne blandingen og setter seg fast.

En skål med kanel eller sitronvann eller også søt saft tiltrekker seg fluer.

Fyrstikker og svovel i fruktfat og potteplante

Dette kan du gjøre på to måter. Du kan la noen fyrstikker stå oppreist i fruktfatet eller et annet sted med bananfluer. Den røde enden (svovelet) skal stå oppover. Alternativt kan du bruke dette svoveltrikset for å fjerne fluene fra potteplanter ved å stikke fyrstikker med svovelenden ned i jorden. Det skal ta knekken på de etter noen dager.

Hjelper ikke dette kan du prøve å sette plantene utendørs en periode for å se om fluene forsvinner.

Noen lykkes ved å la plantejorden tørke litt, selvfølgelig ikke så lange at planten dør. Et annet triks er å ha salmiakk i vannet du vanner plantene med, det holder med en liten teskje for en liter vann.

Hjelper heller ikke dette blir du nødt til å skifte jorden på planten.

Kan du bruke insektmiddel mot bananfluer?

Du kan også lykkes med å spraye kildene med insektmiddel. Problemet er at fluene som regel oppholder seg i nærheten av mat og steder hvor mat lagres og lages. Derfor er det en risiko for at insektmiddelet er giftig og kan forurense. Du må i hvert fall dekke til maten før du sprayer, men da spørs hvor godt du klarer å gjøre dette på en tilstrekkelig grundig måte.

Radar fluespray har flere anbefalt. Å spraye med sprit skal også fungere, men det kan bli dyrt og effekten er vi usikker på.

Hva med bruk av støvsuger?

Dette er jo en tilsynelatende effektiv metode, fluene suges inn og havner i støvposen. Det spørs hvor grundig du kommer problemet til livs med denne metoden. Den kan fungere godt sammen andre tiltak. Støvsugeren må for all del settes utendørs noen dager etter at fluene er sugd inn, de flyr raskt ut igjen.

Vi har også lest om noen som anbefaler hårføner, men det må i så fall være et kortsiktig akutt tiltak.

Fjern våte stoffer

Våte kjøkkenhåndklær kan tiltrekke seg bananfluer.

Fungerer spesialplanter mot bananfluer?

Både kjøttspisende planter og sitronplanter kan være et effektivt tiltak mot bananfluer. Er du litt interessert i planter kan dette være spennende å prøve.

Andre mulige tiltak for å bli kvitt irriterende bananfluer er håndballklister (kjøpes i sportsforretninger) og fluepapir. Fluene setter seg fast og kommer ikke løs.

Hvor fort forsvinner fluene?

Det kan gå både dager og uker for du har tatt knekken på den siste fluen. Hvor godt og raskt du lykkes avhenger av hvilke tiltak som er gjennomført og hvor stor problemet var i utgangspunktet.

Lykke til !