Slik beskytter du deg mot coronaviruset og andre luftveisinfeksjoner

Det er ikke mulig å beskytte seg 100% mot virus som coronaviruset og samtidig fungere i hverdagen. Men du kan redusere risikoen betydelig med noen enkle grep.

 1. Unngå steder hvor du kommer veldig tett på folk. Klarer du å unngå nærkontakt med andre mennesker har du allerede gjort mye får å unngå smitte (men dette er selvsagt ikke så enkelt).
 2. Unngå å ta på ting utenfor din egen bolig. Ikke hold deg rekkverket når du går i trapper, ikke hold deg fast på buss og trikk. Ta på minst mulig. Dette er ikke mulig å få til 100%, men det dreier seg om å redusere risikoen.
 3. Vask hendene grundig med såpe og gjerne oftere enn du pleier. Vask hendene når du kommer hjem etter en tur ute, når du kommer på jobb, etter lunsj osv. God håndhygiene er effektivt for beskyttelse mot smittestoffer. Dette gjelder også hjemme for å redusere risikoen for smitte mellom familiemedlemmer.
 4. Bruk overflate- og hånddesinfeksjon som Antibac (finnes også med andre navn). Dette er viktig når du ikke har mulighet til på vaske deg, for eksempel når du setter deg i bilen etter et besøk på butikken. Slike desinfeksjonsmidler inneholder mye etanol, noe som kan tørre ut huden.
 5. Host og nys riktig. Dette bør du gjøre for å beskytte andre og unngå dråpesmitte. Det betyr at du skal hoste og nyse i tørkepapir/papirlommetørkle og kaste dette umiddelbart i raskbøtten.
 6. Host aldri i hendene, da sprer smitten seg fort. Bruk evt. albuekroken.
 7. Bruk munnbind. Dette er noe omstridt, Folkehelseinsituttet mener at munnbind ikke gir god beskyttelse og at feil bruk (som ofte skjer) gjør vondt verre. Men, bruker du munnbind riktig vil dette gi en viss beskyttelse.

Det gjelder å redusere risikoen.

Hva beskytter best, kirurgisk munnbind eller støvmaske?

Hvordan smitter coronaviruset?

Coronaviruset smitter på samme måte som andre forkjølelses- og influensabakterier, det vil si gjennom dråpe- og kontakt

Gjennom luften: Hosting nysing er typiske smittemåter. Et nys og host kan spre virus og bakterier flere meter og spres veldig raskt. Dette infiserer også gjenstander i nærheten.
Gjennom kontakt: Berører du mennesker eller objekt som har virus/bakterier vil du raskt bli smittet. Tar du for eksempel på et dørhåndtak og deretter i ansiktet kan de være nok.

Ifølge Det europeiske smittevernbyrået kan coronaviruset overleve i flere dager på en overflate, avhengig av materiale, fuktighet og temperatur.

Om Folkehelseinstituttet:

FHI har som samfunnsoppdrag å produsere, oppsummere og kommunisere kunnskap for å bidra til godt folkehelsearbeid og gode helse- og omsorgstjenester. Målet er å bidra til bedre helse i Norge og globalt.

Folkehelseinstituttet er en nasjonal kompetanseinstitusjon på disse fagområdene:

 • smittevern
 • psykisk og fysisk helse
 • miljøfaktorar, rusmidlar, tobakk, ernæring, fysisk aktivitet og andre forhold som påvirkar helsetilstanden og ulikskap i helse
 • helsefremjande og forebyggande tiltak i befolkninga
 • internasjonal helse

Hva koster munnbind? Se guide.

https://www.fhi.no/

You may also like...