Hva koster munnbind? (Pris 2022)

Munnbind koster mellom 1 og 1.000 kroner. De billigste er de lyseblå medisinske maskene (Klasse I) som de fleste anvender. Kjøper du en pakke på 50 eller 100 stk. blir stykkprisen ned mot en krone. Litt dyrere er FFP2 maskene. Tøymunnbind i ulike farger og flott design, gjerne i et godt og behagelig stoff, kan fort koste flere hundre kroner, men da betaler du for bedre komfort og flottere utseende, ikke for bedre beskyttelse.
Vi har laget en enkel oversikt over hva munnbind koster samt noen tips til kjøp og bruk.
Munnbindet må være godkjent!
Det første du må forsikre deg om er at munnbindet er godkjent. Merkingen gjøres litt forskjellig mellom medisinske/kirurgiske munnbind (blant annet den enkle blå typen de fleste bruker samt FFP/FFp2) og tøymunnbind. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) skal medisinske/kirurgiske munnbind være merket med CE.
CE er den Europeiske standarden for merking av godkjente produkter.
Tøymunnbind skal være merket med CWA 17553 (Europeisk standard).
Kjøper du munnbind hos et apotek vil du alltid finne godkjente munnbind. Kjøper du på nettet skal du være litt mer forsiktig, spesielt fra utenlandske nettbutikker. Det har vært flere saker i media om ulovlig salg av ikke godkjente munnbind.
Du skal spesielt være forsiktig når du kjøper tøymunnbind, der er det mange små og store produsenter og litt mer uoversiktlig i forhold til godkjennelser. Medisinske munnbind er mer standardisert og godt merket.
Hva koster medisinske engangs munnbind?
Medisinske munnbind (godkjente) koster mellom 1 og 5 kroner.
Medisinske munnbind er den vanlige type de fleste anvender (og som Folkehelseinstituttet mener er tilstrekkelig til privat bruk). Fargen er som regel lys blå og festes med ørestrikk. Den enkleste typen (klasse I) har etter hvert blitt svært rimelig og du betaler nå helt ned mot kr 1,- pr. stk. om du kjøper en pakke med 50-100 stk. (de kostet 10 kroner/stk. i starten av pandemien).
Neste klasse medisinske munnbind (Klasse II og IIR, også kalt kirurgiske munnbind), har en noe høyere filtreringsgrad (bakteriefiltreringsevne) og brukes av Helsevesenet. Klasse IIR er også dråpesikker (væskeresistent beskyttelse).
Ifølge Legemiddelverket kan den høye filtreringsgraden i klasse IIR gjøre det litt tyngre å puste gjennom.
Klasse II og IIR har en litt høyere pris, 2-3 kroner/stk. i pakke på apotek som Apotek 1, Vitus og Boots. Alle apotekene har nettbutikker hvor du også finner menge tilbud og muligheter for rabatter.
Det lønner seg å sjekke prisene på medisinske munnbind. Det er mange tilbydere og stor konkurranse og mange muligheter for gode kjøp.
Hva koster godkjente tøymunnbind / stoff, tekstil?
Tøymunnbind (godkjente) får du fra rundt 5 kroner og oppover til flere hundre kroner. I tillegg kommer kostnaden med utskiftbare filter (fra en krone og oppover).
Tøymunnbind (stoffmunnbind) fisser i mange stoffer som bomull (flere typer), polyester, silke, nylon, polyester og polypropylene.
Siden du kan vaske tøymunnbind vil kjøpet være en engangskostnad. Problemet er at du uansett bør bruke et filter som settes inn i munnbindet. Dette koster litt mindre enn enkle typer medisinske munnbind. Men, du skal har et stort forbruk av munnbind før det blir snakk om en relevant gevinst.
De fleste bruker munnbind i tøy/stoff av estetiske grunner. De er jo penere enn medisinske munnbind, og går du med munnbind store deler av dagen blir munnbindets utseende viktigere.
Det finnes tøymunnbind i alle mulige design og farger. Mange merkevareprodusenter av klær og tekstiler produserer flott designede munnbind.
Du kan også bestille tøymunnbind med egen logo og tekst.
Tøymunnbind (også kalt ansiktsmaske, flergangsmunnbind og stoffmunnbind) er ikke laget for medisinsk bruk og ikke alle modellene har samme beskyttende effekt som medisinske munnbind (5-30% mindre filtreringsevne (godkjente modeller).
Det store variasjoner i hvor godt tøymunnbind filtrerer luften.
Siden tøymunnbind ikke er medisinsk utstyr er det ikke krav om en omfattende formell godkjennelse. Allikevel er det innført en godkjennelsesordning (CEN), blant annet for å gjøre det enklere for brukerne å kunne være sikre på at de har et munnbind som gir tilstrekkelig beskyttelse.
Godkjennelsen betegnes med CWA 17553. Dette skal stå på munnbindet.
Munnbind laget av tøy, visir eller beskyttelse med ventil er ikke tillatt om bord i fly, om flyvingen krever munnbind. Sjekk med flyselskapet før du reiser.
På de fleste tøymunnbind kan du legge inn et utskiftbart filter. Dette gir betydelig bedre beskyttelse enn uten.
Hva koster munnbind i ull?
Munnbind i ull (80-100% merinoull) koster fra 100 kroner og oppover. Devold har en populær serie med munnbind i ull til rundt 200 kroner. Disse er laget av tre lag merinoull og beskytter mot dråpesmitte.
Fordelen med ull er at det varmer, en fordel når du skal bruke masken i kaldt være.
Ansiktsmaskene i ull er ofte av premium kvalitet og har en flott design. De ligger tett mot huden og gir god beskyttelse. En annen fordel er at det mye ullstoffet er behagelig å ha på, spesielt om du har sensitiv hud.
Men husk at munnbind i ull ikke gir like god beskyttelse mot virus som medisinske munnbind, filtreringseffekten er lavere.
Det er ikke godkjent med munnbind av ull om bord på fly hvor det kreves munnbind. Ifølge SAS må du benytte de godkjente medisinske/kirurgiske munnbind (de lyseblå som alle går med) om bord på flyet. (her kan det komme endringer, sjekk før du reiser).
Hva koster munnbind med filter?
Munnbind med filter koster fra 100 kroner og oppover og er i praksis det samme som munnbind i tøy hvor det legges inn et filter i munnbindet som sørger for tilstrekkelig rensing av det du puster inn og ut.
Når du kjøper et tøymunnbind vil du også få tilbud om filter. Dette selges som regel sammen og filtre leveres i pakker med flere.
Hva koster FFP maske (Åndedrettsmaske, N95)?
En FFP/FFP2 maske (likestilt med N95 maske) har en pris pr. stykk fra cirka 7-8 kroner og oppover til over 100 kroner pr. stk. De selges typisk i pakker på 10/25/50, jo større pakke desto lavere pris pr. stykk, som vanlig.
En FFP2 maske dekker betydelig bedre og sitter tettere på ansiktet. Du har ikke de samme åpningene som de enklere medisinske maskene. Kalles også ansikts-respirator.
FFP2 maskene gir også beskyttelse mot faste partikler. Dette er også ment for engangsbruk og vil bli kostbart om du skifter ofte. En ide er å bruke FFP2 når du er utsatt for korona-smitte i nærkontakt med andre mennesker over lengre tid, for eksempel en flytur eller et kinobesøk.
Flere land i Europa krever nå bruk av FFP2 maske i forbindelse med Corona-tiltak.
Dette kombinerer du med å bruke de enklere og rimeligere medisinske munnbindene når avstand til andre og eksponeringstid ikke er like krevende.
Hva koster Copper inside munnbind?
Denne type munnbind fikk 8. mars 2021 omsetningsforbud i Norge fra Legemiddelverket. Maskene inneholder dikobberoksid (kobber) og kan være skadelig for lungene å puste inn. Diokobberoksid kan også skade øynene.
Hva koster munnbind til barn?
Munnbind til barn koster cirka det samme som munnbind til voksne og er i praksis det samme munnbindet bare litt mindre størrelse. Prisen ligger på 2 – 5 kroner pr. stk. og selges i pakker.
Det er vanlig å bruke medisinske munnbind av Type I. De er rimelige, har neseklype og gir godkjent filtrering av partikler.
Skal barn bruke munnbind? Skal det være noe vits i å bruke munnbind må det brukes på rette måten. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler ikke barn under 12 år å bruke munnbind.
Er barnet under to år vil et munnbind kunne hindre frie luftveier og pust.
Hva koster svart munnbind?
Svarte munnbind er populære og utvalget er stort både i svarte tøymunnbind og medisinske engangsmunnbind (I, II, IIR). Svarte munnbind i stoff koster det samme som andre tøymunnbind, dvs. fra cirka 5 kroner og oppover til flere hundre kroner.
Svarte medisinske munnbind koster litt mer enn de lyseblå pga. et mindre produksjonsvolum, men her snakker vi om små forskjeller. Du får de fra cirka 1 krone og oppover om du kjøper en pakke på 50 eller mer.
Hvilke er vaskbare munnbind?
De aller fleste munnbind i bomull, ull, silke, nylon og polyester er vaskbare, det er bare å følge instruksjonene fra produsenten.
Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å vaske munnbind i 60 grader. Det går greit for bomull, men kan være en utfordring for ull som vi er vante med å vaske på 30 grader.
Munnbind i ull fra Devold kan vaskes i 60 grader 15 ganger ifølge Devolds nettside. Her må du sjekke vaskelappen, det finnes et enormt stort av munnbind i stoff og svært sannsynlig kan ikke alle disse vaskes i 60 grader.
Kilder: