Slik velger du rett vernesko
Utvalget av vernesko er stort og det finnes modeller for de fleste risikomoment for beskyttelse av føtter og ben. Det har vært en rivende utvikling også av vernesko, både når det gjelder materialer, funksjon og design. Dette gir både bedre beskyttelse, lettere sko og bedre komfort. Vernesko er ikke lenger tunge og ukomfortable. De fleste produsentene satser også på god design slik at skoene passer inn i sammenhengen de brukes.
I denne artikkelen kan du lese mer om:
- Hvilken beskyttelse er viktig?
- Komfort er viktig på lange arbeidsdager
- Vernesko mot elektrisitet
- Valg av tåhette
- Vedlikehold av verneskoene
Tåhetten er ofte prioritert
En vernesko skal oppfylle mange krav, men ofte er den viktigste funksjonen å beskytte foten mot slag og støt. Stål har vært det vanligste metallet i tåhettene. Stål av den rette typen tåler mye og har en relativt lav pris. Som et resultat av forskning og produktutvikling brukes nå stadig oftere kompositt og aluminium. Fordelen med disse materialene er lav vekt i forhold til stål. Bruker du skoene i flere timer hver dag ser du fort verdien av å bruke lette sko.
Verneskoen i bruk
Miljøet og aktiviteten skoen skal brukes stiller mange krav i tillegg til beskyttelse mot slag. Glatte underlag krever sklisikkerhet, eksponering for vann og veske krever tetthet, spisse objekt krever at hele skoen er beskyttet (spikerbeskyttelse). Her det et hav av mulige scenarier og det finnes like mange typer sko.
Samtidig som verneskoene skal gi den beskyttelsen som kreves skal de også tilfredsstille krav til komfort, spesielt om de skal brukes mye og lenge om gangen. En viktig egenskap er god ventilasjon så du ikke blir våt av svette på bena, da blir du fort kald. Skoene må ha gode pusteegenskaper for å transportere ut fuktighet. Det kan være smart å kjøpe sko som er store nok til du får plass til en innleggsåle.
Gode isolerende egenskaper kreves for bruk i lave temperaturer (CI godkjente sko).
Vernesko mot statisk elektrisitet
Mange arbeidsoppgaver relatert til strøm og elektronikk kan medføre elektrisk støt. Slike støt kan være svært kraftige og ubehagelige. Utfører du arbeidsoppgaver som har risiko for støt skal du bruke sko som er godkjente for slikt arbeid, disse kalles ESD- (Electrostatic discharge) godkjente sko.
Skoene skal også være gode å gå i og ta vare på foten. Feil sko som ikke passer eller støtter foten tilstrekkelig betyr problemer før eller siden. Støtdempende såler og innleggssåler er eksempel på funksjoner som tar vare på føttene.
Hvilken tåhette skal du velge?
Det finnes mange typer tåhette for vernesko. Det tradisjonelle materialet har vært stål. Stål er vedlikeholdsfritt, holder lenge og er sterkt og rimelig materiale. Stål er derfor et trygt valg.
Tåhette i aluminium er også etter hvert et godt alternativ til stål. Aluminium er lettere noe som gir bedre balanse mellom for- og bakdelen i skoen. Aluminiumslegeringen som anvendes i vernesko er svært sterk og tåler like mye som stål. Det holder også lenge i all slags miljøer.
Plast er også brukt som materiale i tåhetter for vernesko. Flere produsenter har utviklet plastmaterialer som er vel så sterke som stål og aluminium. Plast er i tillegg både lav vekt og er rimelig å produsere.
Slik vedlikeholder du verneskoene
Her gjelder stort sett det samme som for vanlige sko. Skoene skal holdes rene, pusses og impregneres regelmessig. Er skoene av skinn/lær skal du smøre de inn med fett, det er viktig at læret holder skinnet/læret mykt og fleksibelt.
Det er viktig å holde skoene rene, spesielt hvis det er sølt ulike vesker og kjemikalier.
SB