Trygge hjem for eldre gir økt livsglede

Statistikken viser at for aldersgruppen over 65 år skjer hele 60% av ulykkene hjemme eller i umiddelbar nærhet (90% er fallulykker). Det skal som oftest ikke så mye til for å øke sikkerheten for de eldre. Det hele avhenger av den enkeltes fysiske og mentale tilstand. God trygget for de gamle er ikke minst også resten av den nære families ansvar. 

Hvordan redusere risikoen for fallulykker?

Ta bort alt man kan snuble i

Eldre har en tendens til å løfte føttene mindre når de går eller beveger seg. Dette blir verre med årene. Derfor er snubling et problem. Fjern dørstokker til rom som stue, soverom og kjøkken. Sørg for at hele teppet er fast i gulvet slik at det ikke er løse kanter (bruk antisklibelegg). Du kan også ta bort noen tepper. Møblene må plasseres slik at de ikke er i veien. Ledninger og annet som man kan snuble i skal fjernes eller legges slik at det ikke er til hinder.

Gjør det mulig å støtte seg

Ben og balanse er et problem for mange eldre. Derfor er det til stor hjelp å ha muligheten for å støtte seg når man forflytter seg. Strategisk plasserte støttehåndtak er smart, spesielt på badet, i trapper (trappene bør ha rekkverk) og andre steder hvor god balanse er viktig,

Vann på gulv er en utfordring på badet og i dusjen. En måte å løse dette på er antisklimatter både på badegulv og inne i dusjen, Hvorfor ikke sette en stol inne i dusjen.

Anskaff sko som ikke sklir

Eldre skal ha sko og tøfler som er sklisikre, da unngår man mange farlige situasjoner. Vinter, is og snø kan være en stor utfordring. Selv yngre sklir og faller på glatte veier og fortau. Effektive isbrodder som er lette å ta av og på er obligatorisk. Sørg også for at utearealet er strødd og helst saltet slik at is og snø forsvinner raskere.

Godt lys er viktig

Boligen må ha god belysning både inne og ute. En god er å bruke automatiske sensorstyrte lys på utetrappen. Sørg for at lysbrytere er lett tilgjengelige. Det finnes mye ny teknologi som gjør det enkelt å styre lyset i en bolig. Om dette passer blir opp til den enkelte, ikke alle eldre er så begeistret for avansert og moderne teknologi. En lett tilgjengelig lommelykt er praktisk om strømmen går. Sjekk innimellom at batteriet fungerer.

Det finnes muligheter for offentlig støtte til trygghetstiltak

Det enkleste er å ta kontakt med kommunen for å høre hvilke muligheter som finnes for støtte til tilpassing av bolig, innkjøp av utstyr osv.

Les også: Komfyrvakt reduserer brannfaren for eldre hjemmeboende.

Ta brannsikkerheten på alvor

Med god tilrettelegging kan eldre bo trygt og sikkert hjemme.

De fleste eldre har ikke mulighet til å reagere raskt og riktig om det skulle oppstå en brann. Dette vil selvfølgelig variere fra person til person. Både slukking og evakuering krever hurtighet og styrke. Dette er en av årsakene til at eldre har en større risiko for å skades eller omkomme under brann, dette viser også statistikken. Pårørende må derfor kontrollere at brannvarslere fungerer, gå gjennom evakueringsmulighetene og generelt sørge for god brannsikkerhet i boligen. Røykvarslerne må ma ha en sterk sirene og plasseres slik at de høres godt. Gjennomfør en brannøvelse av og til.

Brannslukningsapparat er tunge

Ikke alle eldre klarer å betjene brannslukningsutstyr så enkelt. Et brannslukningsapparat er tungt, du skal også trekke ut splinten som ofte sitter litt. Finn utstyr som er lett å bruke, for eksempel brannspray (slukkespray) og brannteppe.

Slik velger du rett brannslukningsapparat.

Sjekkliste for bedre brannsikkerhet for eldre:

  • Røykvarsleren skal fungere, test innimellom, skift batteri en gang i året
  • Røykvarsleren skal lage sterk nok lyd slik at den høres i alle rom
  • Brannslukningsutstyret skal kunne betjenes av den eldre
  • Unngå bruk av stearinlys
  • Fjern støvet rundt all elektronikk, rengjør stikkontakter og skjøteledninger
  • Anskaff komfyrvakt og holde viften på kjøkkenet ren
  • Kaffesmaskin og vannkoker skal ha termostat og helst tidsbryter
  • Det skal være god plass rundt alle ovner og pass på, eventuelt fjern, alt som kan falle ned på disse

Sjekk også mulighetene for å ta i bruk trygghetsalarm.

SB

You may also like...