Alkoholforgiftning – Hvordan kan du hjelpe?

Kommer du i kontakt med en person som har drukket så mye at du ikke oppnår kontakt med vedkommende er det viktig at du tar affære. det kan dreie seg om en alkoholforgiftning og da er det viktig at vedkommende får hjelp. En alkoholforgiftning kan være livsfarlig.

Du kan dø av alkoholforgiftning og alkoholsjokk

For å sjekke om en person er bevisstløs skal du prøve å få kontakt med vedkommende. Ta for eksempel tak i kragen og spør hvordan personen har det. Er det ingen reaksjon er vedkommende bevisstløs og trenger hjelp. Flere mennesker dør hvert år av alkoholsjokk. I tillegg kan en person ha fått i seg narkotika eller medikamenter i tillegg til en større mengde alkohol. Det kan gjøre tilstanden enda mer alvorlig. Du skal i en slik situasjon ringe nødtelefonen 113 og få råd om hva du skal gjøre. 

Alkoholkonsum i sterk sol og hete er ikke en god ide.

Oppkast kan medføre kvelning

Personer som har fått i seg store mengder alkohol kaster ofte opp. Dette er faktisk det beste som kan skje, magen tømmes for alkohol og vedkommendes tilstand forbedres umiddelbart. Men, er vedkommende bevisstløs kan oppkast forårsake kvelning. Luftveien kan blokkeres og oppkastet går i lungene. Det første som skal gjøres i en slik situasjon er å legge vedkommende i stabilt sideleie slik at luftveiene blir mest mulig åpne. Pass på at personen ikke ruller tilbake på ryggen og sjekk jevnlig om han/hun puster.

Hvordan hjelper du en person som har fått allergisjokk?

Hvordan legger du en person i stabilt sideleie?

Dersom vedkommende ligger på ryggen skal du gjøre følgende:

  • Gå ned på siden av personen.
  • Før vedkommendes arm (den som er nærmest deg) oppover langs hodet.
  • Sett det kneet som er lengst borte opp og i en vinkel på 90 grader.
  • Den borterste armen skal du plassere over brystkassen.
  • Ta tak i det kneet og den skulderen som er lengst bort og rull vedkommende langsomt mot deg.
  • Når personen har kommet på siden og ligger stabilt der tar du dennes hånd og legger den under hodet som en støtte. Den nederste armen legges foran. Det er viktig at det nederste benet ligger rett og det øverste er bøyd. Kontroller at person ligger stødig.
  • Kontroller med jevne mellomrom at personen puster.

Hvilke er symptomene på hjerneslag?

Høy promille kan gi svikt i hjernens pustefunksjon

  • Pusterpersonen av en eller annen grunn ikke må du sette i gang hjerte- og lungeredning så godt du kan, umiddelbart.
  • Har du barn i huset skal du være oppmerksom på at disse kan få i seg alkohol/etanol fra andre kilder enn fra barskapet. Mange produkter som brukes i et hjem inneholder alkohol og det skal ikke så stor mengde til før et lite barn kan fo problemer.
  • har du spørsmpl eller er i tvil skal du kontakte Giftinformasjonen. der får du hjelp hele døgnet av eksperter. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Telefonnummeret er  22 59 13 00

SB

Fakta hentet fra Norsk Luftambulanse, Legevakthåndboken og Norsk helseinformatikk.

You may also like...