Redningsvest for barn – her er det viktigste

Er båten i bevegelse og har en lengde på inntil 8 meter skal alle om bord ha redningsvest eller flytevest. For mindre barn og barn som ikke kan eller ikke er flinke til å svømme er det ditt ansvar at sikkerheten ivaretas også når båten er i ro.

Generelt anbefales det at barn bruker en tradisjonell redningsvest. Denne har krake som gir god støtte og holder hodet over vannet. I tillegg vil personen holdes stabil og i en gunstig stilling i vannet.

Flytevester har ikke krage og er ikke like stabile i vannet som redningsvester. De krever mer av brukeren, blant annet svømmeferdigheter og mer bevisst bruk, og egner seg derfor ikke til mindre barn.

Redningsvest er sikrere for barn

De fleste redningsvestene (for eksempel fra Helle Hansen, Regatta og Redningsselskapet (RS)) har viktige detaljer som gir høy sikkerhet. De har en skarp lett synlig farge, de er ofte godt utstyrt med refleks, de festes med stropp mellom bena og de er også utstyrt med en fløyte som gjør det mulig å varsle for eksempel i mørket.

Oppdriften er avgjørende

Testvinner: Regatta Soft redningsvest for barn. Foto: Regatta

Enkelt forklart sier oppdriften noe om hvor mye redningsvesten bærer før den synker. Dette er delt inn i tre sikkerhetsklasser (en oversikt over sikkerhetsklassene finner du til slutt i artikkelen). Sikkerhetsklassen som anbefales for barn er 100N. Dette betyr at vesten har mer enn tilstrekkelig oppdrift for barn. Er barnet over 25 kilo og flink til å svømme er sikkerhetsklasse 50N et alternativ om bruken foregår i godt sommervær og i nærheten av land. Under andre forhold bør barn alltid ha redningsvest i sikkerhetsklasse 100N

Problemet med den vanlige redningsvesten med solide flyteelement og krage er at den gir mindre bevegelsesfrihet for aktive barn.

Velg rett størrelse

Skal du kjøpe eller leie (mange brannstasjoner låner ut redningsvester) er det viktig å ta seg tid til å finne rett type og størrelse, vesten skal passe for å fungere som den skal og gi optimal sikkerhet.
Det er viktig at barna er med og prøver vesten.

Kontroller at redningsvesten/ eller flytevesten, har CE merke. Da kan du stole på at kravene til sikkerhet er fulgt. De kjente merkene er alle CE merket.

Hva er riktig pris for barnevakt?

 

La barna teste redningsvesten

Gjør dette til en lek, la barna prøve både med og uten klær. Litt erfaring gjør de tryggere og roligere om det skulle oppstå en kritisk situasjon.

Hvor lenge varer en redningsvest?

Dette avhenger av hvordan og under hvilke forhold den oppbevares samt vedlikeholdet. En tommelfingerregel sier 10 år. Flyteevnen er ofte det som kan bli dårligere med tiden, stol derfor ikke på merkingen på en gammel vest, test selv og se om den holder den vekten den er ment for.
For å ta best mulig vare på en rednings eller flytevest skal den oppbevares i et tørt miljø med god tilgang på luft. Den skal beskyttes mot sollys og henge. Unngå å lagre de i stabler.

Generelt om redningsvest for voksne.

Sikkerhetsklassene for rednings- og flytevester (Dette er CE merking.)

Newton 150 (150/180 N)

Denne klassen gjelder for oppblåsbare rednings- flytevest. Disse fungerer slik at de automatisk blåses opp når de kommer i vann. Alternativt kan de blåses opp av personen selv om den automatiske oppblåsingsfunksjonen ikke virker eller at det blir behov for å blåse inn mer luft etter en tid i vannet.

Newton 100 (100 N)

Dette er sikkerhetsklassen for den tradisjonelle redningsvesten. Denne er kraftig bygget, gir god stabilitet og har krage. Denne sørger for at personen blir liggende riktig på ryggen og kan puste selv om denne er bevisstløs.

Newton 50 (50 N)

Dette er den klassiske flytevesten som gir god oppdrift men lite stabilitet. Her er det opp til brukeren og holde hodet over vann og sørge for at man blir liggende riktig i vannet.

Baby i huset? Se guide til smokk.

 

You may also like...