Symptomer på diabetes 2
Symptomer på diabetes er mer uttalte dersom det er diabetes type 1 sukkersyke du har. Symptomene har en tendens til å bli mer vage ved diabetes type 2, og man kan derfor gå med uoppdaget diabetes type 2 i flere år uten å vite det.
Hva skjer i kroppen med diabetes?
Når blodets innhold av sukker øker, skilles det ut sukker i urinen. Dette medfører økt urinmengde og oftere vannlating. Kroppen svar på dette er at du blir tørst. Utskillelsen av sukker i urinen medfører tap av kalorier, noe igjen kan medføre at man går ned i vekt. Infeksjoner i urinveiene samt kløe i skrittet er andre symptomer på diabetes.
Det er viktig at diabetes blir behandlet så raskt som mulig. Mangel på behandling kan føre til syreforgiftning (ketoacidose). En indikasjon på dette er tung og dyp pust som i tillegg lukter aceton. Syreforgiftning kan også medføre smerter i magen, kvalme og oppkast samt diabetisk koma (bevisstløshet).
Utviklingen av diabetes type 2 skjer gjerne over lengre tid slik at pasienten på en måte venner seg til disse symptomene. Etterhvert som sykdommen når et visst nivå vil symptomene bli så sterke at man oppsøker lege. Allmenntilstanden kan på dette stadiet være dårlig med slapphet og trøtthet. Årsaken er endringen i stoffskiftet.
Hvor stor er risikoen for å utvikle diabetes type 2?
Diabetes 2 er en svært alvorlig sykdom. Det er et stort problem at mange har sykdommen uten å være klar over det.
Sykdommen er kronisk og hovedproblemet er at kroppens produksjon av insulin er for lav eller at det «fungerer» for dårlig. Det positive er at pasienten kan gjøre mye selv for å bli frisk og mange klarer og bli kvitt diabetes 2 for godt. Løsningen er en kraftig livsstilsendring. Er dette ikke nok vil medisiner regulere blodsukkeret.
Diabetes 2 er arvelig og har noen i familien sykdommen er det all grunn til å være på vakt. Personer fra visse deler av Asia har større sannsynlighet for å utvikle diabetes 2.
Bruk solkrem med riktig beskyttelsesfaktor i sommer.
Hvilke er symptomene på diabetes type 2?
En som har eller er i ferd med å utvikle diabetes 2 vil som regel være trøtt og slapp. Det er også vanlig med unormal stor tørste. Depressive tendenser er også noe mange opplever.
Diabetes type 2 er betydelig mer utbredt enn diabetes 1. I «gamle dager» var gjennomsnittsalderen for å få diabetes 2 mye høyere enn i dag. Dette skyldes et dårligere kosthold, mer forbruk av sukker, overvekt og mindre fysisk aktivitet. Det er tragisk at stadig yngre personer utvikler diabetes 2.
Sykdommen utvikler seg langsomt og mange er syke uten å være klar over det, de blir på en måte vant til symptomene. Når det oppstår problemer med hjerte og redusert syn blir det fort alvor. Fagmiljøene regner med at ca 200.000 nordmenn har diabetes 2 uten å være klar over det. Det er like mange som allerede har fått diagnosen.
Hvordan oppdages diabetes?
Det er relativt enkelt å stille en diabetes 2 diagnose. Du tar en tur innom legen og får utført en blodprøve og sukkertest. Det betyr at du drikker en veldig søt veske, venter en stund og får deretter målt hvordan blodsukkeret reagerer.
De vanligste symptomene er:
- Du blir fortere sulten
- Du tisser ofte samtidig som du er tørst
- Du går ned i vekt
- Du føler deg trøtt, sliten og gjerne litt trist og deprimert
- Soppinfeksjon i skrittet
- Hyppige urinveisinfeksjoner
Det finnes også andre symptomer. Kontakt lege for en avklaring om du har noen av disse plagene.
Hva skjer i kroppen ved diabetes 2?
Kort forklart er insulinproduksjonen for lav eller kroppen er ikke i stand til å utnytte insulinet på en effektiv måte. Dette kalles insulinresistens. Insulinet har som oppgave å distribuere sukker fra blodet og ut i kroppens celler. Fungerer ikke denne prosessen blir det liggende sukker i blodet og kan får høye blodsukkerverdier.
Det blir dermed nyrenes oppgave å se å skille ut sukker fra blodet og skille dette ut i urinen, derfor den hyppige vannlatingen. Vektnedgangen skyldes ofte at musklene ikke får tilstrekkelig med energi (sukker) og derfor blir mindre.
På sikt vil denne tilstanden gå utover flere funksjoner i kroppen og med ulike problemer som konsekvens. Depresjon nedstemthet, slapphet og uklart syn er slike.
Det er viktig å få hjelp tidlig
En diabetes 2 pasient som ikke blir behandlet vil etterhvert få problemer med både syn hjerte og nyrer i tillegg til åreforkalkning. I verste fall vil dette kunne medføre hjerteinfarkt og slag. Høy kolesterol og høyt blodtrykk er også vanlig i dette sykdomsbildet.
Du skal derfor ikke nøle med å bli undersøkt av lege om du har noen av disse symptomene.
Overvekt kan også føre til kreft.
Det er mulig å bli kvitt diabetes type 2?
- Det enkleste er å legge om på matvanene. Kutt ut sukker og usunn mat. Spis frukt og grønnsaker, rent kjøtt og grove kornprodukter. Et lavkarbokosthold har hjulpet mange.
- Bli mer fysisk aktiv, gå i trapper og ta en runde i nabolaget en halvtimes tid daglig.
- Spis mer umettet fett (fra fet fisk som laks og makrell og planteoljer som olivenolje). Reduser inntaket mettet fett, dvs fett fra meieriprodukter og kjøtt.
- Klarer du å bli kvitt overflødige kilo er det veldig gunstig.
Hva forskjellen på diabetes 1 og 2?
I utgangspunktet virker dette som ganske like sykdommer, en det er de ikke. Diabetes 2 er noe som utvikler seg sakte over tid, gjerne som en livstilssykdom. Diabetes 1 er mer alvorlig og et anfall er farlig om det ikke blir behandlet. Diabetes 1 har årsak i at insulinproduksjonen er nærmest null som følge av at immunforsvaret ødelegger de cellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen. Derfor kan et fall i blodsukkeret skje raskt. Ved diabets 2 stopper ikke insulinproduksjonen opp, den blir bare dårligere og forminsket over tid. Sykdommen er ikke like akutt, men ødelegger på sikt viktige funksjoner i kroppen.
Sture Bjørseth
Kilde: Diabetesforbundet