Barnerom og inneklima – gi barnet en god start

Babyer og små barn er svært sensitive og mange er spesielt utsatt for skadelige stoffer og forurensning, selv i små mengder. Det er lett å utvikle allergier og astma. Foreldre har derfor et stort ansvar når barnerom og bolig skal innredes. Gutterom / jenterom og inneklima må taes på alvor. Innredning som senger, køyesenger, hyller og skap må også være miljøvennlig.

Konsekvensene av å utsette barn for miljøgifter og dårlig inneklima kan bli store med utvikling av allergi og sykdom som de mest typiske. Dette er veldig unødvendig og du som forelder har et stort ansvar. Men, du skal heller ikke overdrive, barn skal eksponeres for en naturlig mengde forurensning for å kunne utvikle et velfungerende immunforsvar.

Her er noen tips til hva du bør passe godt på.

1. Barnerommet bør pusses opp i god tid

Byggematerialer kan avgi mye lukt og gasser etter montering. Nymalte flater vil alltid trenge litt tid før de er luktfrie. Luft ofte under oppussingen. Holder du temperaturen høy i rommet vil materialene avgi gass og lukt raskere. Det anbefales at oppussing av barnerom er avsluttet minimum en måned før barnet flytter inn.

2. Velg miljøvennlig maling!

Hold deg til kjente produsenter og velg malingstyper som avgir lite lukt og gasser. Ta deg tid til å forsikre deg om at du velger rett. Spør i butikken eller studer produsentens nettsider

3. Unngå vegg til vegg tepper

Disse samler støv og krever mye arbeid for å holdes rene.

Les også: Babycall gir deg bedre kontroll med babyen.

4. Velg rett babyseng – skap et godt sovemiljø

Velg en stødig og solid seng. Det er viktig at madrassen får tilgang til luft på undersiden for å unngå mugg- og soppdannelse. Unngå derfor tette sengebunner. Madrasser har ofte sterk lukt og avgir gasser i starten. Kjøp derfor madrass i god tid. Anskaffer du en brukt seng/madrass må den rengjøres grundig. Velg vaskemiddel uten parfyme. Ikke fyll sengen med kosebamser og lignende. Disse inneholder ofte miljøgifter. Unngå senger som er tildekket (type himmelseng). Velg åpne senger slik at babyen får god tilgang til luft.

5. Barnerom skal ha riktig romtemperatur

Et barnerom bør ha en temperatur på 15 – 19 grader under søvn og rundt 21-23 grader ellers. Det er viktig at barnet ikke er klamt og svetter. Heng opp et enkelt termometer, så har du kontroll.

6. Velg rett oppvarming, unngå skader og støv

Unngå stråleovner, disse har en høy overflatevarme og kan være farlig for barn. Det er lett å komme borti under lek. Velg varmekilder med lav overflatetemperatur. Unngå vifteovner. Bruker du vedovn eller andre brenselovner må du være ekstra nøye med å lufte godt og ofte.

Planer om på kjøpe babycall? Se test på Philips Avent SCD 506.

7. Sørg for god lufting og ventilering

Barnerommet må gjennomluftes to til tre ganger om dagen. Hold ventiler åpne, men pass på at barnet ikke blir utsatt for kald trekk.

8. Vær nøye med renholdet

Du bør ta en skikkelig rengjøring hver uke. Babyen plasseres i et annet rom under rengjøringen. Bruk miljøvennlige rengjøringsmidler , unngå spray. Det er viktig at støvet fjernes i hele rommet, også i krinkelkroker, på skap og andre steder hvor støv lett samles.

9. Planter og dyr

Så fremt barnet ikke har allergi (allergi er svært sjelden før barnet er fylt ett år) er det positivt med både planter og kjæledyr. Barnet har godt av å eksponeres mot et naturlig miljø. Husk allikevel på at dyrehår ofte kobles mot allergi hos barn.

Se flere tips til et sikkert hjem for de små.

SB

You may also like...