De 8 vanligste kilder til E. coli smitte

Hvordan kan du bli smittet av tarmbakterien E. coli (Escherichia coli)? Bakterien finnes naturlig i tarmen og ikke noe som i utgangspunktet gjør deg syk. E. coli smitte kommer fra varianter av E Coli bakterien. Disse kan medføre kraftig diarè og i verste fall forårsake alvorlig sykdom. 

Hvor kan smitten komme fra?

1. E. coli i kjøttprodukter

Kjøtt kan lett bli en smittekilde til E Coli. Det som kan skje er at rester av avføring fra dyrene følger med kjøttet videre når dyret slaktes. På overflaten av kjøttet kan det finnes E Coli bakterier og dette kvernes inn i kjøttdeigen eller kjøttfarsen og blir med produktet fram til konsumenten. Dette gjelder all mat laget av kjøttfarse, kjøttkaker, medisterkaker, hamburgere osv.

For å unngå smitte av E Coli (og andre bakterier) må kjøttfarsebaserte produkter varmebehandles, dvs gjennomstekes.

  • Du må ikke spise eller smake rått kjøtt.
  • Hele kjøttstykker som biff og koteletter må stekes på hele overflaten.
  • Når du jobber med kjøtt på kjøkkenet må du være nøye med hygienen.
  • Kjøttet skal ikke være i kontakt med andre matvarer som ikke skal varmebehandles.
  • Vask kniver, annet utstyr og skjæreføl godt.
  • Vask hendene godt før du begynner kokkeleringen og alltid når du er ferdig med kjøttet og skal over på neste arbeidsoppgave.

2. Grønnsaker må vaskes

Grønnsaker kan indirekte komme i kontakt med E Coli bakterier om det finnes dyr i miljøet hvor grønnsakene dyrkes. Gjødsel kan også være en smittekilde. Grønnsaker skal derfor alltid vaskes godt om de skal nytes rå.

3. Drikkevann, ikke lett å kontrollere for E. coli

I Norge er vi så heldige å ha rik tilgang på rent, friskt og naturlig drikkevann. Vannene ligger åpne, men de er eksponert for forurensning, spesielt fra dyr. Avføring fra dyr kan hele drikkevannskilden, og det er ikke mye som skal til, det har vi sett på Askøy i Hordaland hvor mange personer har blitt syke og tusenvis av husstander må koke vannet i en periode.

En kilde er avføring fra ville dyr, en annen er at forurenset vann siger ned fra området rundt, gjerne jordbruksområder som er gjødslet.

4. Upasteurisert melk

Når dyr melkes skal det ikke mye til før bakterier fra dyrets avføring kan komme i kontakt med melken. Derfor er det viktig å pasteurisere melken. Pasteurisering innebærer at melken varmes til vanligvis 72 °C i 15 sekunder. Dermed drepes uønskede mikroorganismer som E Coli.

Det meste av meieriproduktene på det norske markedet er pasteurisert. Unntaket er enkelte oster som importeres samt noen melkebaserte produkter som  produseres på lokale bondegårder.

5. Direkte kontakt med dyr med E. coli smitte

Tarmbakterien E Coli trives godt i tarmen til drøvtyggere (storfe, sau, hjort +). Nærkontakt med disse dyrene er derfor forbundet med en viss risiko for å bli smittet av E Coli. Er du på gårdsbesøk med barn skal du følge litt med og sørge for at hendene blir godt vasket, spesielt før matpakken åpnes.

6. Badevann

Her gjelder det samme som for drikkevannet. Avføring fra dyr kan på ulike måter også havne i badevannet og dermed medføre smittefare. Dette gjelder spesielt bading i ferskvann. I saltvann er vannutskiftingen som regel stor og risikoen for smitte mindre.

7. Kontakt mellom personer

Farlige E Coli bakterier kan lett overføres fra person til person. Har en person slurvet med hgienen etter å vært i kontakt med rått kjøtte, dyr eller andre smittekilder kan bakteriene lett spres, det holder å ta vedkommende i hånden.

8 På reise

Ikke alle land har samme standard som Norge når det gjelder hygiene relatert til potensiell smitte av E Coli. Det viktige er at du ikke spiser kjøttprodukter som ikke er varmebehandlet, at du vasker grønnsaker og frukt godt (helst skrelle). Is kan også være en risiko om den er «hjemmelaget». Ved reiser til land med dårlige hygieniske forhold er det i tillegg viktig å unngå:

I følge Folkehelseinstituttet er «De aller fleste E. coli bakterier vanligvis ufarlige og forårsaker ikke sykdom så lenge de oppholder seg i tarmen». Du trenger derfor ikke overdrive angsten for å bli smittet. Her er flere forholdsregler for å unngå sykdom på ferie.

For spesielt interesserte:

Sykdomsfremkallende E.coli-bakterier har navnet EHEC, EIEC, EPEC og ETEC. Disse variantene finnes ikke vår naturlige tarmflora og er de som forårsake tarminfeksjoner hos mennesker.

Denne artikkelen er kun informativ. Har du mistanke om at du er smittet av E. Coli skal du oppsøke lege så fort som mulig.

Her finner du mer informasjon:

Veterinærinstituttet
Folkehelseinstituttet

You may also like...